Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code32401.106
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010BN-II-m-A-01727
NameBiserica medievală evanghelică de la Bistriţa - cartier Viişoara
CountyBistriţa-Năsăud
CommuneMunicipiul Bistriţa
City/Town/VillageBistriţa
Placecartier Viişoara
LandmarkBiserica parohială evanghelică este amplasată în punctul central al Ansamblului urban medieval Bistriţa, în funcţie de care s-a constituit reţeaua stradală şi care domină prin proporţii şi silueta sa acest ansamblu.
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionBiserica medievală evanghelică de la Bistriţa - cartier Viişoara este azi biserica ortodoxă cu hramul "Sf. Nicolae".
NotesCercetările arheologice din anul 1992, legate de începerea lucrărilor de restaurare au constat din deschiderea unor secţiuni şi casete atăt în exterior cât şi în interiorul bisericii. A fost precizat nivelul de fundare a bisericii, au fost identificate fundaţii anterioare actualei construcţii fără a putea reda, din cauza caracterului restrâns al cercetării, evoluţia planimetrică a bisericii şi au fost cercetate, atât în biserică cât şi în afară o serie de morminte. Cercetările din anul 2007 - 2008, din exteriorul bisericii, au înregistrat fundaţii ale unei capele mortuare pe latura sudică a navei şi a vechii sacristii pe cea nordică. Totodată au putut fi stabilite nivelurile de fundare şi identificate mai multe etape constructive ale monumentului.
Ownershipprivat
Last record update25.10.2010
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XV - XVI) neprecizată Se presupune că este primul lăcaş de cult ridicat de către comunitatea de colonişti aşezată aici după mijlocul secolului al XII-lea. Cert este că la 1319 jumătate din dijma papală ce trebuia încasată de la parohia bistriţeană era de 10 mărci, aceasta fiind prima precizare documentară a bisericii din Bistriţa. Documente ulterioare permit reconstituirea aspectului bisericii cu hramul Sf. Nicolae din Bistriţa sub forma unui lăcaş de tip basilical cu două turnuri ce flancau portalul vestic. La sud de biserică era o capelă închinată Sf. Mihail iar la nord o alta închinată Sf. Dorethea. În a doua jumătate a sec. XV are loc o extindere a bisericii şi adoptarea unui plan de tip Hallenkirschen şi construirea turnului actual. O amplă transformare şi restructurare a bisericii a avut loc între 1560 - 1563.Turnul a fost ridicat între 1470 şi 1519.  

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 299, poz. 745 [Ordin MCC]
2. Gaiu, Corneliu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2009, http://www.cimec.ro/Arheologie/cronicaCA2009/cd/index.htm [Publicaţie] (site record source)
3. Gaiu, Corneliu, 2009 [raport de cercetare preventivă]