Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.112
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   B-II-m-B-18148
Name   Biserica cu hramul Sf. Nicolae din Bucureşti - Amzei
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Address   Str. Biserica Amzei 12
Place   Piaţa Amzei
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   În anul 1807, pe locul şi cu fondurile lăsate de polcovnicul (colonel) Nicolae Dărăscu, nepotul acestuia, Amza Năescu, al doilea vistier al ţării, împreună cu Dimitrie şi Dionisie Dârjescu, au ridicat o biserică cu hramul Sf. Nicolae. Amza a completat sumele de bani necesare pentru terminarea construcţiei, astfel încât după moartea acestuia lăcaşul de cult a primit numele său.
Notes   Edificiul a fost afectat de un incendiu în anul 1846, dar apare marcat pe planul întocmit de maiorul Rudolf Arthur Borroczyn în 1852. Pe acelaşi plan se pot observa în curtea bisericii o serie de construcţii, cel mai probabil chiliile unde a funcţionat o şcoală de fete. Biserica a mai fost reparată şi în anul 1875 când i-au fost adăugate două turle din lemn şi tablă. În acelaşi an a mai fost ridicată şi o fântână din piatră, în stil neoclasic, aflată la SV de edificiu. În anul 1898 vechea biserică a fost demolată pentru a se construi lăcaşul de cult actual în stil eclectic, ornamentat în exterior cu elemente arhitecturale neoromâneşti.
Last record update   31.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca modernă (1807)        
Biserică  Epoca modernă (1898)        
Chilie  Epoca modernă        

Bibliography
1. Moței, Raluca Iuliana, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișa de sit Biserica Amzei, 2019 [PUG] (site record source)
 
Site Photos

Scroll