Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   158671.11
Name   Situl arheologic de la Carani - Obiectiv 11
County   Timiş
Commune   Sânandrei
City/Town/Village   Carani
Place   Obiectiv 11
Landmark   Situl se află la cca. 2,99 km NNV de Primăria comunei Sânandrei, la cca. 3,2 km SSE de biserica romano-catolică din Carani, la cca. 157 m V de drumul judeţean DJ 692 între Carani şi Sânandrei şi la 88 m V de situl arheologic de la Carani - Carani Sud (cod RAN 158671.04); la 90 m N de malul nordic al pârâului Surduc.
Hydrographic landmark - name   Surduc
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   Terasă
Land utility   agricultură
Site Class   locuire civilă
Site Type   aşezare deschisă
Description   Situl este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară fiind situat într-o zonă în plină expansiune.
Situl este situat pe a doua terasă a pârâului Surduc şi constă într-o aşezare fortificată. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772) situl este acoperit de pădure, pe următoarele două ridicări topografice habsburgice zona fiind utilizată pentru agricultură. La sud şi la est, situl este mărginit de pârâul Surduc, iar la vest este mărginit de calea ferată. Situl a fost reperat pe baza materialului arheologic, constând în fragmente ceramice. Pe baza imaginilor satelitare (Google Earth 2013, Inis Viewer 2012) şi a diferenţelor de culoare a vegetaţiei pot fi identificate două incinte circulare, una cu un diametru de cca. 130 m, respectiv 54 m. Doar cercetări magnetometrice viitoare vor aduce aduce informaţii noi.
Notes   Situl a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Date of discovery   2015
Site Surface   cca. 5,85 ha
State of preservation   bună / 28.05.2020
Human risk   Afectare parţială: 2 / 28.05.2020
Ownership   privată
Last record update   29.06.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Fortificaţie  Eneolitic Tiszapolgar  

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate cu mâna sau la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în eneolitic (cultura Tiszapolgar).


 
aşezare  Evul Mediu    

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate cu mâna sau la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Evul Mediu.


 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2015 * HEGYI Alexandru
* ROGOZEA Octavian
* MICLE Dorel
* BUNOIU Victor
DJC Timiș * *
Universitatea de Vest Timișoara * *

Bibliography
1. Bertea, Sofia; Bunoiu, Victor, Timișoara, 2020 [Fișă de sit] (site record source)