Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158671.11
NameSitul arheologic de la Carani - Obiectiv 11
CountyTimiş
CommuneSânandrei
City/Town/VillageCarani
PlaceObiectiv 11
LandmarkSitul se află la cca. 2,99 km NNV de Primăria comunei Sânandrei, la cca. 3,2 km SSE de biserica romano-catolică din Carani, la cca. 157 m V de drumul judeţean DJ 692 între Carani şi Sânandrei şi la 88 m V de situl arheologic de la Carani - Carani Sud (cod RAN 158671.04); la 90 m N de malul nordic al pârâului Surduc.
GeomorphologyTerasă
Land utilityagricultură
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare deschisă
DescriptionSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară fiind situat într-o zonă în plină expansiune.
Situl este situat pe a doua terasă a pârâului Surduc şi constă într-o aşezare fortificată. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772) situl este acoperit de pădure, pe următoarele două ridicări topografice habsburgice zona fiind utilizată pentru agricultură. La sud şi la est, situl este mărginit de pârâul Surduc, iar la vest este mărginit de calea ferată. Situl a fost reperat pe baza materialului arheologic, constând în fragmente ceramice. Pe baza imaginilor satelitare (Google Earth 2013, Inis Viewer 2012) şi a diferenţelor de culoare a vegetaţiei pot fi identificate două incinte circulare, una cu un diametru de cca. 130 m, respectiv 54 m. Doar cercetări magnetometrice viitoare vor aduce aduce informaţii noi.
NotesSitul a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Date of discovery2015
Site Surface cca. 5,85 ha
State of preservationbună / 28.05.2020
Human riskAfectare parţială: 2 / 28.05.2020
Ownershipprivată
Last record update29.6.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Fortificaţie  Eneolitic Tiszapolgar Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate cu mâna sau la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în eneolitic (cultura Tiszapolgar).  
aşezare  Evul Mediu   Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate cu mâna sau la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Evul Mediu.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2015
Name Forename Role
HEGYI Alexandru 2
ROGOZEA Octavian 2
MICLE Dorel 2
BUNOIU Victor 1
Institution Role
DJC Timiș 1
Universitatea de Vest Timișoara 2

Bibliography
1. Bertea, Sofia; Bunoiu, Victor, Timișoara, 2020 [Fișă de sit] (site record source)