Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158671.15
NameSitul arheologic de la Carani - Carani 13
CountyTimiş
CommuneSânandrei
City/Town/VillageCarani
PlaceCarani 13
LandmarkSitul se află poziţionat la vest de localitatea Carani, aflându-se la 0,47 km V faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,05 km SV faţă de DJ692 Carani-Bărăteaz şi la 0,1 km V faţă de talvegul văii Caran.
Land utilityagricultură
Site ClassLocuire
Site TypeAşezare deschisă
DescriptionDin punct de vedere geografic situl speculează o terasă aflată în versantul drept al Văii Caran. Situl se află la cota altitudinală de 114 m, diferenţa de nivel dintre sit şi talvegul văii fiind de 14 m. Terenul la momentul cercetării era arat şi discuit, vizibilitatea la sol fiind foarte bună. Din zona sitului există o bună vizibilitate de-a lungul văii, cât şi asupra interfluviului spre vest.
DiscovererAnabela Geangu
Site Surface 16 ha.
Last record update06.07.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Epoca târzie a bronzului   Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada epocii târzii a bronzului.  
aşezare deschisă  sec. II-V p.Chr. Sarmaţi materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada secolelor II-V d.H, perioadă în care teritoriul Banatului era ocupată de
sarmaţi.
 
aşezare deschisă  evul mediu dezvoltat   materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada Evului Mediu Dezvoltat.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”.
Name Forename Role
MICLE Dorel 1
Institution Role
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliography
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș - Perimetrul "Sânandrei - PUG", Timișoara, 2019, 55-58 [PUG] (site record source)