Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code72668.04
NameSitul arheologic de la Cârna-Groapa lui Mihalache
CountyDolj
CommuneCârna
City/Town/VillageCârna
PlaceGroapa lui Mihalache
LandmarkSitul este localizat în punctul "Groapa lui Mihalache", situat pe malul de S al bălţii Nasta, în imediata apropiere a fostului Grind al Tomii, nivelat cu buldozerul în cadrul lucrărilor de hidroamelioraţii din anii 1968-1971.
Geomorphologygrind
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare
DescriptionSitul este o aşezare deschisă cu resturi de locuire şi gropi.
NotesAşezarea este situată în imediata apropiere a locului unde a fost cercetat cimitirul din punctul Grindu Tomii, căruia îi corespunde. Prin caracteristicile ceramicii şi a unor piese din bronz aşezarea, în afara unei etape contemporane cimitirului, mai are o fază mai veche. Foarte importante sunt piesele din bronz descoperite, acestea fiind, de obicei, destul de rare în mediile Gârla Mare. Observaţiile stratigrafice au pus în evidenţă şi o etapă, mai târzie, corespunzatoare grupului Bistreţ-Işalniţa.
Natural hazardsInundaţii: 4 / 11.01.2021
Human riskAfectare parţială: 4 / 11.01.2021
Last record update11.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului mijlociu Gârla Mare Aşezarea Gârla Mare este situată în apropierea locului unde se află cunoscuta necropolă de incineraţie de pe Grindul Tomii, existând posibilitatea de a-i corespunde acesteia. Din una dintre gropi, în afara ceramicii, s-a recuperat şi un pumnal din bronz, întreg, piesă mai rară în descoperiri ale acestei culturi.  
aşezare  Hallstatt timpuriu Bistreţ-Işalniţa    
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de salvare 1996-1997
Name Forename Role
ȘANDOR-CHICIDEANU Monica 2
MOTZOI-CHICDEANU Ion 1
Institution Role
IAB 1
U Bucureşti 2

Bibliography
1. Motzoi-Chicideanu, Ion, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1996, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1997, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=404 [Publicaţie] (site record source)
2. Motzoi-Chicideanu, Ion, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1997, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1998, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=489 [Publicaţie] (site record source)
3. Motzoi-Chicideanu, Ion; Șandor-Chicideanu, Monica, Oanță, Sorin, Cercetările arheologice din zona Lacului Bistreț. Campaniile 1983-1996, European Archaeology, 2003, http://www.archaeology.ro/pagini/revista_EA_18.html#4 [Publicaţie]