Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   28255.10
Name   Descoperirea izolată de la Cefa - Futraş
County   Bihor
Commune   Cefa
City/Town/Village   Cefa
Place   Futraş
Landmark   Situl se află la aproximativ 1.5km Nord-Est de localitatea Cefa.
Hydrographic landmark - name   Cefa
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   câmpie
Site Class   descoperire izolată
Site Type   depunere rituală
Notes   Localizarea a fost realizată prin compararea hărţii din PUG, cu harta topografica, precum şi cu rezultatele cercetarii arheologice din zona numită Futraş.
Last record update   15.02.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Groapa rituală  Perioada de tranziţie de la epoca bronzului la Hallstatt Gava  

Cu ocazia săpării unui canal pentru o conductă de irigaţii a fost descoperit şi cercetat un complex ce aparţine perioadei de trecere de la bronz la Hallstatt, dar unui orizont cronologic mai târziu, foarte apropiat de Hallstatt. Culoarea cenuşie a majorităţii vaselor şi cea cărămizie a interiorului recipientelor pot fi considerate elemente incipiente ale culturii Gava.

În interiorul gropii nu au fost găsite materiale tipice gropilor menajere (chirpic, oase, unelte). Conţinutul şi structura gropii par să indice că rugul se afla undeva în altă parte sau, poate, lângă groapă, deasupra vetrei, ca apoi resturile arderii şi vasele să fi fost aruncate în groapă ori sparte ritual şi apoi depuse în groapă. Este indicat faptul că aceasta este o amenajare de cult sau a un mormânt din care lipsesc însă oasele calcinate.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea CRIȘAN Ioan

Bibliography
1. Crișan, Ioan, Studiu arheologic de fundamentare PUG, Comuna Cefa, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, 2015 [Studiu istoric] (site record source)
2. Crișan, Ioan, Două descoperiri din perioada de trecere de la epoca bronzului la epoca fierului la Cefa, Crisia, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1988, 353-362, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=28456-doua-descoperiri-din-perioada-de-trecere-de-la-epoca-bronzului-la-epoca-fierului-la-cefa--crisia--xviii-1988 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll