Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   28255.09
Name   Groapa menajeră de la Cefa - Silvaş
County   Bihor
Commune   Cefa
City/Town/Village   Cefa
Place   Silvaş
Landmark   Situl se află pe malul drept al Canalului Rădvani şi în imediata apropiere a Pădurii Rădvani.
Hydrographic landmark - name   Rădvani
Hydrographic landmark - type   canal
Geomorphology   câmpie
Site Class   descoperire izolată
Site Type   artefact
Notes   Localizarea a fost realizată prin compararea hărţii din PUG, cu harta topografica, precum şi cu rezultatele cercetarii arheologice din zona numită Silvaş.
Last record update   15.02.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Groapă menajeră  Perioada de tranziţie de la epoca bronzului la epoca fierului neprecizată  

Pe malul drept al Canalului Rădvani, a fost identificat un complex ce conţinea material ceramic ce se poate plasa într-o fază timpurie a perioadei de trecere de la epoca bronzului la epoca fierului. Complexul se află în cuprinsul unei staţiuni arheologice cu mai multe nivele, situată în plină câmpie joasă, lângă pod. Groapa avea conturul de formă circulară, adâncindu-se până la 0,80 m de la suprafaţa actuală. Partea superioară a fost atinsă de cupa excavatorului, materialele dislocate nemaiputând fi salvate. În ea s-au găsit, de-a valma, cioburi cu urme de ardere secundară, chirpic, bucăţi de oase de animal şi resturi de ardere (cărbune, scrum).

Dintre numeroasele fragmente ceramice descoperite la groapa menajera de la Silvaş se disting cele ale unor vase mari de culoare cărămizie, având gâtul cilindric şi corpul bombat. Decorul lor constă din linii groase orizontale şi proeminenţe conice dispuse pe gât, combinaţii de linii subţiri trase pe gât şi pe corp, apucători în formă de creastă.

 
Descoperire izolată  neprecizată Celtică  

În imediata apropiere a Pădurii Rădvani, în urma săpării unui şanţ pe partea dreaptă a Canalului cu acelaşi nume, în amonte de podul spre Mărţihaz au ieşit la iveală materiale de factură celtică.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea CRIȘAN Ioan

Bibliography
1. Crișan, Ioan, Două descoperiri din perioada de trecere de la epoca bronzului la epoca fierului la Cefa, Crisia, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1988, 353-362, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=28456-doua-descoperiri-din-perioada-de-trecere-de-la-epoca-bronzului-la-epoca-fierului-la-cefa--crisia--xviii-1988 [Publicaţie] (site record source)
2. Crișan, Ioan, Studiu arheologic de fundamentare PUG, Comuna Cefa, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, 2015 [Studiu istoric] (site record source)
 
 
Scroll