Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code12796.03
NameValul de pământ de epocă neprecizată de la Chestinţ - Oul Lui Traian; Hunca; Movila Huncă
CountyArad
CommuneZăbrani
City/Town/VillageChesinţ
PlaceOul Lui Traian; Hunca; Movila Huncă
LandmarkObiectivul arheologic este amplasat la 2,4 km SSV de biserica ortodoxă din Chesinţ; la 5,6 km SE de biserica catolică din Neudorf; la 4,4 km SE de biserica ortodoxă din Zăbrani şi la 120 m E de versantul drept al Pârâului Valea Ţiganilor.
GeomorphologyDeal
Land utilitypăşune
Site Classfortificaţie
Site Typeval de pământ
DescriptionObiectivul arheologic este amplasat pe una dintre muchiile sud-vestice ale Dealului Pălhade (193 m altitudine), cea care domină confluenţa pâraielor Valea Maloştei, Valea Curtoşi şi Valea Mocrea. Prezintă o bună vizibilitate asupra cursurilor superioare ale acestor văi care, prin confluenţa lor formează Valea Ţiganilor. Obiectivul este reprezentat de "decuparea" piciorului de deal prin săparea unui şanţ cu o adâncime de cca. 10 m, care îl separă de Dealul Pălhade.
NotesDorel Micle, Liviu Măruia, Adrian Cîntar; Lavinia Bolcu, Oana Borlea, Ioan Vedrilă, Andrei Stavilă, Lucian Vidra, au adăugat o fişă unde au înregistrat separat o porţiune a valului. Oferă urmatoarele referinţe: Valul se află la 2,14 km S de biserica ortodoxă din Chesinţ; la 4,2 km SSE de biserica ortodoxă din Zăbrani; la 5,2 km SV de biserica ortodoxă din Neudorf şi la 230 m E de versantul drept al Pârâului Valea Ţiganilor. Obiectivul arheologic este amplasat pe una dintre muchiile sud-vestice ale Dealului Pălhade (193 m altitudine), cea care domină confluenţa pâraielor Valea Maloştei, Valea Curtoşi şi Valea Mocrea. Traseul fortificaţiei de pământ urmăreşte paralel versantul drept al Pârâului Valea Ţiganilor (aproximativ în lungul curbei de nivel de 175 m), fiind vizibil în teren pe o lungime de peste 2,5 km. Datarea oferită de autori este epoca romană (?) (lipsa unor investigaţii arheologice punctuale şi precise împietează, deocamdată, asupra unei datări mai precise).
DiscovererE.D. Pădureanu
Date of discovery1985
State of preservationmedie / 19.01.2016
Human riskAfectare parţială: 3 / 19.01.2016
Last record update19.1.2016
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Val de pământ  necunoscută necunoscută Pe aici trece un val de pământ care coboară în Valea Mureşului.

Lipsa oricăror investigaţii arheologice împietează asupra unei datări precise a obiectivului arheologic. Cercetările arheologice de teren (periegheze) nu au relevat prezenţa materialului arheologic, dar valenţa antropică a sitului este dată de relaţia cu valul "roman" III, care se opreşte în dreptul acestui punct. Intervenţia antropică şi funcţiunea sa drept punct de observaţie sau fortificaţie pe traseul valului III este dată de morfologia specifică unei fortificaţii de pământ, având un şanţ adânc de cca. 10 m pe laturile de N, E şi S. Toponimia locală şi legendele locului vorbesc despre construcţia sa de către Traian (sic!). Textura solului şi lipsa oricărui material arheologic fac imposibilă datarea acestui punct arheologic, decât pe baza relaţiei cu fortificaţia liniară din imediata vecinătate. Obiectivul se pretează, totuşi, la o prospecţiune tomografică, care să poată preciza adâncimea iniţială a şanţului antropic.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2009
Name Forename Role
MĂRUIA Liviu 1
SECULICI Bogdan 1
BOLCU Lavinia 1
BORLEA Oana 1
VEDRILĂ Ioan 1
FLOCA Cristian 1
GOGOȘANU Andreea 1
Institution Role
U Timişoara 1

Bibliography
1. Luca, Sabin Adrian, Descoperiri arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 70 [Publicaţie]
2. Medeleţ, Florin; Bughilan, I., Contribuţii la problema şi la repertoriul movilelor de pământ din Banat, Banatica, 9, 1987, 121 [Publicaţie]
3. Pădureanu, E.D., Noi descoperiri eneolitice în judeţul Arad, Ziridava, 14, 1982, 35 [Publicaţie] (site record source)
4. Pădureanu, E.D., Contribuţii la repertoriul arheologic de pe Valea Mureşului Inferior şi a Crişului Alb, Crisia, 15, 1985, 32 [Publicaţie]
5. Pădureanu, E.D., Noi descoperiri hallstattiene pe teritoriul judeţului Arad, Symposia Thracologica, 8, 1990, 141-142 [Publicaţie]
6. Pădureanu, E.D., Noi descoperiri hallstattiene pe teritoriul judeţului Arad, Ziridava, 18, 1993, 22 [Publicaţie]
7. Repertoriul arheologic al Mureşului Inferior. Judeţul Arad, Timișoara, 1999, 51 [Repertoriu]