Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   93165.01
Name   Situl arheologic neolitic de la Ciulniţa
County   Ialomiţa
Commune   Ciulniţa
City/Town/Village   Ciulniţa
Landmark   Situl se află e terasa înaltă a râului Ialomiţa, la o distanţă de circa 2 km. sud de municipiul Slobozia şi circa 1 km. est de comuna Ciulniţa.
Hydrographic landmark - name   Ialomiţa
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   descoperire funerară
Site Type   tumul
Notes   Cercetările arheologice de salvare de la Ciulniţa, desfăşurate în anul 1995, au avut acelaşi scop, ca şi în anul precedent, eliberarea terenului pentru constituirea uneia din carierele de pământ ale autostrăzii "Transeuropa N-S".
Last record update   14.12.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Neolitic Boian - Giuleşti  

Au fost descoperite locuinţe şi gropi. Deşi serios afectată de lucrările de excavare de pământ pentru şosea, au fost descoperite şi cercetate resturile unei locuinţe de suprafaţă, de formă drerptunghiulară, orientată N-S, cu laturile aproximate la 11 m x 8 m. De la pereţii locuinţei s-a păstrat o mare cantitate de chirpic având în compoziţie pleava, iar multe din bucăţi păstrează impresiuni de nuia. Nu au fost desccoperite gropi de par şi nici resturi de podea. De asemenea au fost cercetate cinci bordeie.
Între resturile ceramice se remarcă vasele lucrate din pastă cu cioburi pisate în compoziţie: vase mari tronconice, décor geometric excizat, încrustate cu pastă albă; borcane cu pereţii arcuiţi, brâu alveolat imediat sub margine şi proeminenţe conice grupate câte două; tăvi scunde, rotunde; capace. Vasele lucrate din pastă de bună calitate sunt de tipul vase cu corp globular şi gât cilindric; pahare; castroane; fructiere. Specific acestei categorii este decorarea părţilor superioare cu caneluri foarte fine, orizontale sau oblice, iar unele din pahare prezintă mici crestături pe margine. De asemenea au fost obiecte din piatră, silex şi os: râşniţe şi fragmente de râşniţe din piatră; topoare plate din piatră; dăltiţe din piatră; percutoare din silex; lame din silex; răzuitoare din silex; aşchii de silex rezultate în urma prelucrării; cinci mânere din os cu decor incizat sub formă de cercuri paralele; spatula din os.


 
Tumuli  Neo-eneolitic Boian  

Trei tumuli. Pe baza tipului de construcţie funerară încadrăm mormântul nr. 33 în categoria monumentelor de tip Srubnaia, atestate şi pe teritoriul ţării noastre.


 
 
Research
 
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 1994

* RENȚA Elena
* MATEI Gheorghe
* MARINESCU-BÂLCU Silvia
IAB * *
MJ Ialomiţa * *
Oficiul Judeţean pentru Patrimoniu Cultural Naţional Ialomiţa * *
2. cercetări de suprafață 1955-1957

     

Bibliography
1. Marinescu-Bîlcu, Silvia, Cronica cercetărilor arheologice din România, Campania 1994, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1995, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=76 [Publicaţie] (site record source)
2. Marinescu-Bîlcu, Silvia, Cronica cercetărilor arheologice din România, Campania 1995, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1996, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=265 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll