Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code138690.09
NameSitul arheologic de la Ciumeşti - Cetatea Iepurelui
CountySatu Mare
CommuneCiumeşti
City/Town/VillageCiumeşti
PlaceCetatea Iepurelui (Nyulvar)
LandmarkCetatea Iepurelui (Nyulvar) se află pe malul drept al pârâului Berea, la vest de acesta, pe o dună de nisip zburător, alungit pe o distanţă de cca. 1,5 km. Capătul sudic al dunei se apropie de albia mlăştinoasă a pârâului, care face aici un meandru şi curge sub poalele dunei.
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
Last record update07.04.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  La Tène Baden În cercetările din 1992 au fost descoperite: 1 groapă menajeră - conţinea fragmente dintr-un chiup mare, de culoare cărămizie, prevăzut cu patru apucători, precum şi fragmente ceramice de la vase de tip "situlă", care au în compoziţia pastei un procent mai mare sau mai mic de grafit şi care sunt ornamentate cu striuri verticale; alte 2 gropi menajere cu multe fragmente ceramice şi oase de animale. Prima groapă (cu resturile de chiup şi de "situlă") se datează în epoca La Tène, etapa mijlocie, iar celelalte 2 gropi aparţin începutului epocii bronzului- cult. "Nyirség".  
Aşezare  Epoca bronzului Nyirség    
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare sistematică 1992
Name Forename Role
NÉMETI Ioan 1
Institution Role
Muzeul Judeţean Satu Mare 1

Bibliography
1. Németi, Ioan, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 1983 - 1992, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, 1993, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=802&d=Ciumesti-Sanislau-Satu-Mare-Cetatea-Iepurelui-1983--1992 [Publicaţie] (site record source)
2. Nemeti, I., Vas-Chiup descoperit la Berea (com. Sanislău) jud. Satu Mare, Satu Mare - Studii şi Comunicări, XI-XII, 1994-1995, 33-39, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=14613-vas-chiup-descoperit-la-berea-com-sanislau-jud-satu-mare--satu-mare-studii-si-comunicari-muzeul-judetean-satu-mare--xi-xii-1994-1995 [Publicaţie]