Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code54984.214
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010CJ-II-m-B-07253
NameCasă de la Cluj-Napoca - Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 12
CountyCluj
CommuneMunicipiul Cluj-Napoca
City/Town/VillageCluj-Napoca
AddressBulevardul 21, str. Şt. O. Iosif nr 1-3
LandmarkObiectivul este amplasat în centrul oraşului, în lunca Someşului, în vecinătatea Canalului Morii. Este vorba despre zona nord-estică a oraşului roman Napoca şi a oraşului medieval Cluj.
Site Classconstrucţie
Site Typecasă
DescriptionÎn acest areal, cu diverse ocazii au fost descoperite numeroase vestigii şi artefacte datate din preistorie până în epoca modernă.
NotesCercetarea arheologică preventivă de pe strada Şt. O. Iosif din Cluj-Napoca s-a făcut ca urmare a efectuării unor lucrări de reabilitare la Centrul multifuncţional de servicii sociale integrate pentru persoanele vârstnice, situat la nr. 1-3.
Ownershipprivat
Last record update14.3.2016
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
casă  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)      
Locuire  Epocă romană (sec. II-III)   Ulterior s-a construit un zid cu elevaţia din piatră de calcar şi fundaţia din pietriş amestecat cu nisip. Acestei ultime faze i-a aparţinut probabil şi o platformă de tegule mari de acoperiş, plasate cu marginile în jos, astfel încât partea lor dreaptă forma o veritabilă podea din cărămidă. Amplasat/căzut pe această podea de ţigle întoarse s-a descoperit un altar votiv dedicat zeului Silvanus Domesticus. Materialele arheologice descoperite sunt diverse (fragmente ceramice, fragmente de tegula mammata, ţigle, cărămizi, olane, piese de paviment, obiecte din fier, bronz şi sticlă), dar acestea nu permit o încadrare cronologică foarte precisă a celor două faze din piatră. Anterior acestor faze din piatră a fost identificată o altă fază de locuire romană, din care s-au păstrat urmele unor instalaţii pentru foc. Materialul arheologic a fost preponderent ceramic, la care se adaugă oase de animale. Adâncimea maximă la care a ajuns investigaţia este de aproximativ 5 m, aici atingându-se nivelul steril din punct de vedere arheologic.  
Locuire  Epocă medievală   Nu s-au descoperit structuri medievale, doar material arheologic databil în perioada aceasta.  
Locuire  Epoca modernă (sec. XVIII)   La adâncimea de 2,5 m s-au descoperit complexe din epoca modernă. Atât în S1 cât şi în S2 au fost dezvelite mai multe ziduri realizate din piatră de calcar şi cărămidă, legate cu mortar, ce au aparţinut unor clădiri ridicate probabil la începutul secolului al XVIII-lea. Două astfel de ziduri, din cărămizi legate cu mortar, se pare că au făcut parte dintr-un canal de drenaj boltit. În secţiunea S2 s-au găsit zidurile unei foste pivniţe precum şi o groapă cu pereţii din lemn (fântână?) în care s-au găsit numeroase vase pentru lichide, o bună parte dintre ele întregibile, şi oase de animale.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2014
Name Forename Role
ROMAN Cristian Aurel 1
BEU-DACHIN Eugenia 1
PUPEZĂ Luca Paul 1
Institution Role
MNIT 1

Bibliography
1. Roman, Cristian Aurel, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 195-196, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5454&d=Cluj-Napoca-str-St-O-Iosif-nr-1-3-2014 [Publicaţie] (site record source)