Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code54984.159
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010CJ-II-m-A-07469
NameSitul bisericii reformate medievale Sf. Mihail Cluj-Napoca - Piaţa Unirii (Koloshavar, (maghiară), Klausenburg (germană))
CountyCluj
CommuneMunicipiul Cluj-Napoca
City/Town/VillageCluj-Napoca
AddressPiaţa Unirii
PlacePiaţa Unirii
Geomorphologydeal
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionBiserica Sf. Mihail din Cluj este unul din cele mai reprezentative monumente gotice din Transilvania. Construcţia monumentului a durat cca. un secol, de la jumătatea secolului al XIV-lea până la jumătatea sec. XV, când corpul bisericii a fost terminat. Faza neogotică din sec. XIX este specifică turnului lateral de pe latura de nord. Biserica prezintă diversitate stilistică - renaştere, gotic flamboaiant etc. - dar şi schimbări de concepţie a structurii spaţiale a arhitecturii. Piatra folosită la construcţia edificiului, calcar numulitic, provine din cariera de la Gura. Biserica Sf. Mihail a cărui construcţie a durat aproape 100 ani, conţine caracteristicile stilistice ale goticului matur şi târziu.
NotesIntervenţiile asupra bolţilor edificiului de cult, din anul 1498 şi din sec. XVIII, cel mai probabil după cutremurul din 1763, au fost neinspirate, arhitectura după refacere fiind hibridă iar bolţile erau doar o imitaţie a celor gotice originare, fiind construite din cărămidă, cu nervuri executate doar aparent din mortar. De asemenea arcul trumfal era construit din cărămidă, cu profilatura reprodusă din mortar, o denaturare a arhitecturii originare, având o curbă eliptică, străină stilului.
State of preservationfoarte bună / 17.01.2011
Ownershipprivat
OwnerParohia
Last record update6.9.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (1350 - 1480)   Clădirea a suferit o schimbare de plan în timpul edificării ei. A fost începută ca biserică de tip bazilical cu 3 nave, una principală şi două laterale mai înguste reprezentate de cor şi cele două abside construite în sec. XIV. Mai târziu, în sec. XV, în prelungirea corului şi a celor două abside, clădirea a fost continuată ca o biserică de tip hală cu 3 nave aproape egale, atât ca lăţime cât şi ca înălţime.  
Turn  epoca medievală dezvoltată-epoca modernă (sec. XV-XVII, sec. XIX)   Turnurile de pe latura de vest, care făceau parte din construcţia iniţială a bisericii, nu au fost terminate în totalitate. Numai turnul din colţul de nord-vest a fost terminat (1617-gravură a olandezului van der Rye). În colţul de sud-vest, construcţia indică prezenta unui turn dar se pare căa acesta a fost ridicat doar până la înălţimea cornişei. Turnul de nord-vest a suferit distrugeri repetate la începutul sec. XVIII, ruinat de un cutremur în 1764, trăznit, a fost demolat spre sfârşitul secolului XVIII. Turnul de pe latura de nord a fost construit în sec. XIX în arhitectura neogoticului. Constituie o excepţie de la dispoziţia obişnuită prin poziţia lui excentrică.  

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial, An 172 (XVI), nr 646 bis, volum I, 2004, 889, 986 [Ordin MCC]
2. Dumitrescu, Ion, Mănciulescu, Rodica, Metode aplicate la restaurarea a două monumente gotice din Cluj: Biserica Sf. Mihail şi Biserica reformată Mathias, Monumente Istorice. Studii şi lucrări de restaurare, DMI, Bucureşti, 1967, 13 [Publicaţie] (site record source)