Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   57369.09
Name   Situl arheologic de la Cojocna - Martoliuca
County   Cluj
Commune   Cojocna
City/Town/Village   Cojocna
Place   Martoliuca (Marton Luk)
Landmark   Situl se află la sud-est de localitatea Cojocna, în fundul unei văi secundare care se deschide în stânga cotului şoselei ce duce spre Boj-Cătun. Pe valea respectivă există un pârâu cu debit scăzut, afluent de dreapta al văii ce curge din lacul Dărvăstău.
Hydrographic landmark - name   Dărvăstău
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   deal
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Aşezarea este într-o poziţie accesibilă, dar uşor înălţată faţă de nivelul văii, fiind neinundabilă şi beneficiind de o expunere sudică şi de protecţia dealurilor din jur împotriva vânturilor puternice.
Notes   În ultimul deceniu în ultimul deceniu al sec. XIX a fost descoperit un tezaur de podoabe dacice de argint, compus dintr-un lanţ cu trei pandantive-cui (înfăşurat deasupra tuburilor terminale cu şase inele spiralice), trei fibule cu noduri (două pereche, dintre care una fragmentară) şi o brăţară spiralică fragmentară (din care se păstrează trei spire).
Tezaurul a fost descoperit într-un punct si context necunoscut azi, astfel că nu a oferit nici o direcţie de cercetare privind localizarea aşezării contemporane, dar poate fi pus în legătură cu aşezarea dacică din punctul Martoliuca.
Last record update   12.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  La Tène (sec. II-I a. Chr.) dacică  

Conform clasificării aşezărilor dacice întocmite de profesorul Ioan Glodariu, aceasta se încadrează în tipul I. La est şi la nord de arătura respectivă se află versante afectate de alunecări de teren, cu mai multe terase cu aspect parţial antropic. Doar pe două dintre aceste terase, situate la est de arătură, am găsit pe suprafaţa unor muşuroaie câteva fragmente ceramice şi bucăţi de chirpici, dar probabil că mai multe astfel de terase au fost locuite în epoca dacică. Locuinţele aşezării sunt probabil de tipul celor parţial adâncite în pământ, fiind construite dintr-o structură de lemn bătută cu lut, asa cum indică bucăţile de chirpici, destul de numeroase, care se găsesc la suprafaţă. Acoperişurile lor erau confecţionate de obicei din stuf sau paie. Numeroase gropi de provizii se găsesc probabil între locuinţe.

Aşezarea dacică de la Cojocna – Martoliuca poate fi pusă în legătură cu exploatarea masivului de sare de aici. Au fost exploatate probabil cele mai favorabile locuri de pe suprafaţa masivului de sare.

 

Bibliography
1. Bereteu, Dinu Ioan, Așezarea dacică de la Cojocna, Sargetia, VIII, Deva, 2017, 197-204, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=77213-asezarea-dacica-de-la-cojocna--sargetia-acta-musei-devensis--viii-2017 [Publicaţie]
2. Bereteu, Dinu Ioan, 2021 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll