Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   172554.03
Name   Drumul de epocă romană de la Copăceni - Drumul carului (Drumul carului)
County   Vâlcea
Commune   Racoviţa
City/Town/Village   Copăceni
Place   Sub Pietre (Vârful Prislopului, Dealul Târgului)
Landmark   Drumul se găseşte paralel cu malul estic al Oltului, la sud-vest de localitatea Copăceni.
Hydrographic landmark - name   Olt
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Land utility   păşune
Site Class   cale de comunicaţie
Site Type   drum
Description   Acest monument, săpat în stâncă, reprezintă dovada existenţei unui drum roman care urmărea cursul estic al râului Olt în antichitate, în zona amintită anterior. Este unul dintre puţinele drumuri cioplite în piatră care s-au păstrat până în zilele noastre, cele mai multe fiind distruse de dezvoltarea modernă a ţării.
Acest drum are un caracter unic pentru Dacia, structura sa fiind asemănătoare cu cea a drumului tăiat în stâncă la Porţile de Fier, reprezentat pe Columna lui Traian (poarta situată în Serbia, pe teritoriul fostei provincii Moesia Superioară).
Notes   Drumul dispunea, în mod evident, de elemente din lemn, care însă nu au fost conservate. Designul original al drumului nu pare să fi fost afectat de intervenţii moderne şi traseul este încă vizibil la suprafaţă. Găurile tăiate în stâncă atestă tehnica specială de construcţie şi caracterul acestui drum.
Date of discovery   1909
Site Surface   0.1912 ha
State of preservation   bună / 01.11.2022
Human risk   Afectare parţială: 3 / 01.11.2022
Ownership   privat
Last record update   29.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Drum  Epoca romană (secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.)   1909 

Situat la o distanţă de aproximativ 800 m sud de cetatea Copăceni, acest drum roman a fost redescoperit deoarece localizarea lui exactă nu a putut fi stabilită de cercetători.
Drumul de epocă romană de la Copăceni „Sub Pietre” este vizibil şi astăzi. „Este marcat de găuri de diverse forme şi dimensiuni, tăiate în roca nativă. Drumul a fost tăiat în stâncă şi apoi prelungit peste apă, pe suporturi de lemn. Au fost identificate nouă găuri pentru susţinerea grinzilor din lemn pe o distanţă de aproximativ 50 m.

Informaţiile despre acest drum apar încă din secolul al XVIII-lea. Prima informaţie pe care o avem este din scrisoarea pe care părintele Schwantz o trimisese contelui Stainville la 23 ianuarie 1717, acesta arătând că în drumul de la Cozia la Cornet pe malul de est al Oltului, s-au putut observa ruinele drumului de epocă romană. Aceste informaţii au fost incluse în scrisoare. D. Tudor a făcut referire la un număr de nouă găuri dreptunghiulare, spre deosebire de optsprezece (Pr. Schwantz), care este un sistem destul de asemănător cu cele de la Cazane (Dobra – Golubac – Serbia). În literatura de specialitate se menţionează şi câteva încăperi asemănătoare unor peşteri, interpretate de către D. Tudor ca fiind spaţii folosite de pietrarii romani pe post de locuinţe şi locuri de depozitare a uneltelor. Michael Schendos de Van Der Beck (1691–1736), medic trimis de feldmareşalul Stainville, care era administratorul Olteniei şi Transilvaniei în numele Austriei, constată prezenţa acestor încăperi în redactarea hărţii Olteniei împreună cu Fr. Schwantz.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2022

* CĂLINA Vlad
* MANEA Ioana
Muzeul Național de istorie a României ȚENTEA Ovidiu

Bibliography
1. Țentea, Ovidiu, 2022 [Fişă de sit] (site record source)
2. Giurescu, C. Constantin, Oltenia sub austrieci. I Documente, București, 1909, 122-124 [Publicaţie]
3. Tudor, Dumitru, Oltenia Romană, 4, Editura Academiei Române, București, 1978, 55 [Publicaţie]
4. Holbanu, Maria et alii, Călători străini despre Țările Române, IX, Editura Academiei Române, București, 1997, 76 [Publicaţie]
5. "LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia". Component parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit] (site record source)
 
Site Photos

Scroll