Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   140592.04
Name   Situl arheologic de la Coşeiu - Cetate/ Várhegy
County   Sălaj
Commune   Coşeiu
City/Town/Village   Coşeiu
Place   Cetate (Várhegy, Hegyes)
Landmark   Situl se află amplasat pe un deal la nord de sat, înspre localitatea Archid.
Hydrographic landmark - name   Valea Zalăului
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   amenajare antropică
Site Class   locuire
Site Type   aşezare fortificată
Description   Fortificaţia a fost amenajată pe un deal greu accesibil cu altitudinea de 408m, cu o diferenţă de nivel de 213 m faţă de bază.
Notes   Dealul pe care a fost descoperit situl are o altitudine de 407 m faţă de nivelul mării dominând împrejurimile. Zona superioară a platoului este plată, intinsă, dar amenajarea acesteia este de natură antropică, pe un loc dominant cu diametrul de max. 50m. Şanţul exterior este actualmente colmatat de erozoiunea naturală a dealului dar şi de posibilele amenajări genistice din primul sau al doilea război mondial. Prezenţa unei baterii de tun, care a distrus centrul fortificaţiei, şi elementele defensive din jurul acesteia (“şanţul interior”) au adus modificări morfologice faţă de forma iniţială a cetăţii.
Discoverer   Vasile Daniel Ciulic, Horea Pop
Date of discovery   2017
State of preservation   precară / 19.03.2018
Natural hazards   Alunecări de teren: 3 / 29.01.2020
Human risk   Afectare parţială: 4 / 19.03.2018
Last record update   19.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare fortificată  Epoca bronzului Wiettenberg  

Prezenţa unor materiale ceramice consistente din epoca bronzului atestă că în acest punct a existat o posibilă fortificaţie aparţinând acestui orizont cronologic.

 
Cetate  La Tène (secolele II-I î.Chr.) Geto-dacă  

Situl a fost identificat în urma unor cercetări de teren care au avut loc în primăvara anului 2017. Cu acest prilej au fost descoperite câteva fragmente ceramice aparent preistorice. La suprafaţă este vizibil un val de pământ cu şanţ în faţă şi în interior. Au fost descoperite urme de la construcţii de suprafaţă din lemn cu pereţi realizaţi din lipitură pe schelet din nuiele. Materialele arheologice ceramice (ceramică modelată cu mâna şi la roată) încadrează construcţia în cea de-a doua epocă a fierului, mai precis epoca dacică.

 
Val  La Tène dacică  

Valul defensiv are trei faze de amenajare, cea intermediară fiind incendiată. Probabil aceste amenajări au o fază anterioară databilă în epoca bronzului. Diametrul amenajării defensive, din şanţ în şanţ, este acum de 75 x 78 m.Din prima fază, foarte probabil databilă în epoca dacică, s-a păstrat o concentrare de ceramică preistorică la baza valului actual. Peste această aglomerare au fost descoperite fragmente ceramic dacice, mai mult sau mai puţin întregibile, care ţin probabil de „locuirea” de pe drumul de rond a primei fortificaţii dacice. Cea de-a doua fază dacică a fortificaţiei constă în „valul roşu” rezultat al incendierii palisadei din care s-au mai păstrat urme de lemn ars. Cea de-a treia fază de fortificare a dealului constă într-o înălţare a valului cu 0,2 - 0,5 m cu piatră locală (micaşist) spartă, excavată din spatele valului. Prezenţa anumitor piese speciale medievale (cuie, şi mai ales medalionul din argint cu granule) pot sugera că această reamenajare a fost realizată în sec X-XI. Valul mai prezintă o intervenţie târzie pe vârful acestuia, care mai probabil ţine de amenajările defensive din primul sau al doilea război mondial când a fost amplasată o baterie de artilerie în centrul incintei fortificate.

 
Val de apărare  Epoca medievală (sec. X-XI p. Chr.)        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. diagnoză 2019

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău POP Horea
PUPEZĂ Paul
BĂCUEȚ-CRIȘAN Dan
COCIȘ Horațiu
2. diagnoză 2018

* DUNCA Mihai
Muzeul Județean Zalău COCIȘ Horațiu
POP Horea
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca PUPEZĂ Paul Luca
3. preventivă 2017

Muzeul Județean Zalău POP Horea
CIULIC Vasile-Daniel

Bibliography
1. Ciulic, Vasile-Daniel; Horea, Pop, Coşeiu | Judeţ: Sălaj | Punct: Cetate/Várhegy | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5908&d=Coseiu-Salaj-Cetate/Varhegy-2017 [Publicaţie]
2. Pop, Horea et alii, Coşeiu | Judeţ: Sălaj | Punct: Cetate/Várhegy | Anul: 2018, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2019, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6188&d=Coseiu-Salaj-Cetate/Varhegy-2018 [Raport]
3. Pop, Horea, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, București, 2020, 530 [Publicaţie]
 
 
Scroll