Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158680.01
NameAşezarea de la Covaci - Satul Bătrân (Covavi 3)
CountyTimiş
CommuneSânandrei
City/Town/VillageCovaci
PlaceSatul Bătrân
LandmarkSitul se află la cca. 1,4 km SE de biserica catolică din Covaci, la cca. 2,45 km NNV de Primăria comunei Dumbrăviţa şi la 2,38 km V de DJ 691 între Dumbrăviţa şi Giarmata; pe prima terasă a râului Beregsău, la SE acestuia.
Geomorphologygrind natural
Land utilityagricultură
Site Classlocuire civilă
Site TypeAşezare deschisă
DescriptionSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară.
Situl este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772) zona este marcată ca fiind o pădure, pe cea de-a doua ridicare topografică habsburgică (1819-1869) râul Beregsău are un curs asemănător cu cel din prezent, la est de sit este marcat valul roman (Römer- Schanze), iar zona, utilizată pentru agricultură, are toponimul de Satul Bătrân (Satu Batrin). Pe cea de-a treia ridicare topografică habsburgică (1869-1887) zona continuă să fie utilizată pentru agricultură dar toponimul nu mai este menţionat. Pe harta topografică militară din 1975 acest toponim apare mutat spre est, în apropierea locului iniţial. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând din fragmente ceramice.
NotesSitul a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Date of discovery2019
Site Surface cca. 1,56 ha
State of preservationbună / 28.05.2020
Human riskAfectare parţială: 2 / 28.05.2020
Ownershipprivată
Last record update18.9.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Neolitic      
Aşezare  Hallstatt      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2018 Situl a fost identificat în 2018 în urma efectuării unei periegheze de o echipă formată din arhg. dr. Victor Bunoiu (DJC Timiş) și arhg. dr. Octavian Rogozea (UVT).
Name Forename Role
ROGOZEA Octavian 2
BUNOIU Victor 1
Institution Role
DJC Timiș 1
Universitatea de Vest Timișoara 2

Bibliography
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (site record source)