Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   83534.26
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   HR-II-m-B-12802
Name   Casa Lengyel de la Cristuru Secuiesc
County   Harghita
Commune   Oraş Cristuru Secuiesc
City/Town/Village   Cristuru Secuiesc
Address   Piaţa Libertăţii nr. 7
Landmark   În partea nordică a centrului din Cristuru-Secuiesc (platforma târgului vechi), vis-a-vis de parohia catolică
Land utility   locuire
Site Class   construcţie
Site Type   casă
Description   Vestigiile arheologice descoperite în acest loc sunt cunoscute din anul 1999, când ele au fost transportate în Muzeul "Molnár István", o dată cu începerea lucrărilor de renovare de către Péter Kádár, care a iniţiat - pentru canalizare - săparea unor gropi/galerii de-a lungul faţadei nordice a clădirii până la intrarea pivniţei. El a anunţat muzeul privind lucrările de renovare, însă când Attila Székely a ajuns la faţa locului, a reuşit să examineze doar pământul aruncat afară, care a rămas în urma galeriei neacoperite
Discoverer   Péter Kádár
Date of discovery   1999
State of preservation   medie / 20.05.2013
Human risk   Demolare: 3 / 20.05.2013
Ownership   Proprietate privată
Last record update   20.05.2013
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Casă  Epoca medievală târzie (sec. XVI-XIX) neprecizată  

S-a colectat fragmentele ceramice specifice (datându-le între sec. XV-XIX), respectiv, câteva fragmente (sec. XV-XVI) cu motive necunoscute până atunci. Attila Székely a deschis secţiunile mici arhelologice în zona nesăpată, de sub terasă, dar, din păcate, în jurnalul lui arheologic a supravieţuit doar o singură schiţă despre o casetă deschisă.
Din caseta deschisă a fost adus la suprafaţă un material arheologic relativ redus, însă la o ad. de 1,10 m, s-a descoperit podeaua lutuită de 0,10-0,15 m grosime a unei locuinţe. În podeaua lutuită s-a săpat o groapă pentru stâlp de 0,08 m adâncime şi cu 0,20 m diametru, iar în umplutura sa s-au păstrat nişte fragmente de lemn carbonizat.
În aripa nordică, la o adâncime de 0,30-0,35 m faţă de nivelul trotuarului, am ajuns la nivelul de călcare de aceeaşi vârstă cu terasa cu timpanon din sec. XIX. La acest nivel s-au găsit pietre plate de diferite mărimi, aşternute în sol nisipos, amestecate cu pământul de culoare neagră, conţinând pe-alocuri pete de cărbune. La o ad. de 0,09 m faţă de fundamentul pilonului nordic au ieşit la iveală urmele unei grinzi carbonizate, în jurul căreia s-au găsit fragmente de ceramică din sec. XV.

HR-II-m-B-12802 

Bibliography
1. Körösfői, Zsolt, Cronica cercetarilor arheologice din România. Campania 2007, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2008, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3878 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll