Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   16338.05
Name   Ruine de clădiri de la Dâmbovicioara - Podu Găvenii
County   Argeş
Commune   Dâmbovicioara
City/Town/Village   Dâmbovicioara
Place   Podu Găvenii
Landmark   Situl se află aproape de fundul Văii Seci, dar nu în poziţie inundabilă, la 70 de metri de fosta graniţă, pe vechiul drum care lega Muntenia de Transilvania.
Geomorphology   munte
Land utility   păşune
Site Class   construcţie
Site Type   han
Notes   Podu Găvenii este toponimul dat locului pe hărţi din 1970 încoace.
Discoverer   Eugen S. Teodor
Date of discovery   iulie-septembrie 2020
Site Surface   0,8 ha
State of preservation   bună / 10.05.2021
Ownership   public
Last record update   27.09.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Tabără pentru carantină  Epoca modernă (sec. XIX)    

Imaginile LiDAR (confirmate şi de magnetometrie) arată un şir de 4 clădiri aliniate, la nord de drum, şi o a cincea clădire la sud de drum (aceasta ar putea fi ceva mai veche). S-au făcut cercetări arheologice în două runde (iulie şi septembrie 2020), însumând două săptămâni, cu efectiv redus (4 muncitori), trasând o secţiune de traversare a văii (cu decalări pentru evitarea unor obstacole mari), pentru a clarifica, în primul rând, dacă există mai mult de un traseu de circulaţie. Săpătura a clarificat că aici a existat un singur traseu, cu multe refaceri succesive (una antică şi cel puţin 3 moderne), respectiv drumuri de piatră. Clădirea principală (cea de la nord) a fost probabil clădire administrativă, evacuată complet, practic fără obiecte uitate pe sit. În partea de nord a acelei clădiri a existat o refacere (foarte probabil după ce tabăra de carantinare încetase a funcţiona), care probabil a existat până la război, ca post de supraveghere a vechiului drum (scos din uz la 1892). Între clădirea principală, administrativă, şi drum, a existat un soi de şopron (sprijinit în partea superioară de un zid, iar în partea inferioară pe piloni - sunt mari diferenţe de nivel), probabil un post de control acoperit. Celelalte clădiri nu au fost sondate.
Toate clădirile cercetate au bază de piatră, cu pereţi intermediari pe fundaţii mai uşoare, de lemn, dar cert au fost ridicate din buşteni (există analogii arheologice, dar şi documentaţie de epocă, şi austriacă, şi românească). Acoperirea a fost de şindrilă, de la care au rămas numeroase cuişoare tipice.
Drumurile sunt toate din piatră spartă, cu diferenţa că drumul roman avea centrul mult arcuit (pentru a compensa şuvoaiele puternice de apă, după ploaie), în timp ce toate drumurile moderne sunt plate (dar înclinate în una dintre direcţii).

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. sondaj 2020

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București TEODOR Eugen

Bibliography
1. Teodor, Eugen S., 2021 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll