Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   140306.03
Name   Mormântul celtic de la Derşida - Dealul Temeteului (Dealul Cimitirului)
County   Sălaj
Commune   Bobota
City/Town/Village   Derşida
Place   Dealul Temeteului (Temetö)
Landmark   Pe partea stângă a căii ferate Carei – Zalău, pe marginea unui drum de ţară, la circa 500 m la nord-est de localitatea Derşida.
Hydrographic landmark - name   Crasna
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Land utility   păşune
Site Class   descoperire funerară
Site Type   mormânt
Notes   Localizarea s-a realizat pe baza informaţiilor din publicaţii şi pe baza Hărţii topografice a României, scara 1:25.000.
Last record update   18.01.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
mormant  sec. IV - III a. Chr. Celtică  

În anul 1980, cu ocazia extragerii nisipului (pe o terasă joasă) au fost descoperite mai multe obiecte arheologice: un vas mare, două castroane (strachină), o cană cu toartă, o spadă îndoită împreună cu teaca foarte corodată şi fragmentară şi o placă fragmentară din fier. Obiectele au fost descoperite la adâncimea de 1,20 m.

Observaţiile de teren şi cercetările ulterioare au fost făcute de specialista Éva Lakó, care a constatat că la circa 4 m de această descoperire se aflau rămăşiţele unei vetre de foc, şi anume o lipitură arsă şi cărbuni. Nu s-au observat depuneri materiale din altă epocă istorică. Între obiectele menţionate şi urmele vetrei de foc nu s-a putut stabili nici o legătură. Nu au fost recuperate materiale osteologice umane. Din ofranda alimentară au fost adunate oase de porc (un maxilar). Obiectele arheologice descoperite la Derşida au fost recuperate de Muzeul dn Zalău şi trecute în registrul de inventar sub nr. 670-675 din 1980.

 

Bibliography
1. Luca, Sabin Adrian; Gudea, Nicolae, Repertoriul arheologic al județului Sălaj, Sibiu, 2010, 47 [Publicaţie]
2. Németi, János; Lakó, Éva, Noi Descoperiri Celtice În Județul Sălaj, Acta Musei Porolissensis, XVII, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Zalău, 1993, 77, https://biblioteca-digitala.ro/?tip-publicatie=periodic&volum=96-acta-musei-porolissensis--xvii-1993 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll