Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code41505.03
NameFortificaţia preistorică de la Drumul Carului - La Cetăţuie
CountyBraşov
CommuneMoieciu
City/Town/VillageDrumul Carului
PlaceLa Cetăţuie
LandmarkSitul se află pe sensul de coborâre spre Braşov, în dreptul ultimului grupaj de pensiuni ("Hanul Dorului"). Hărţile indică toponimul La Cetăţuie, pe cumpăna apelor între Valea Grădiştii (est) şi V. Sbârcioarei (este continuarea, în aval, a V. Rogoazei), spre vest.
Geomorphologymunte
Land utilitypădure
Site Classconstrucţie militară
Site Typefortificaţie de pământ
DescriptionSitul este amplasat pe o înălţime dominantă care supraveghează variantele de drum din jur, pe vechiul traseu de acces în pas.
NotesToponimul La Cetăţuie a creat confuzie, fiind legat de unii arheologi de castrul roman (care se află însă câţiva kilometri mai sus). Din acest loc se desprinde un drum secundar (de fapt: un drum vechi), la dreapta şoselei (SE), iar veritabila Cetăţuie a fost identificată, datorită LiDAR, aproape 600 de m mai jos, dincolo de Resort Garden (cea mai apropiată pensiune de obiectiv). Suprafaţa sitului este împărţită între cel puţin două proprietăţi (una care figurează în aplicaţia cadastrală de la ANCPI, una – nu. Modul cum s-a achiziţionat o jumătate de deal sugerează o viitoare investiţie turistică, afectând direct situl.
DiscovererEugen S. Teodor
Date of discovery10 -11 septembrie 2020
Site Surface 0,4 ha
State of preservationbună / 02.09.2021
Human riskAfectare parţială: 3 / 02.09.2021
Ownershipprivat
Last record update13.10.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Documentary attestation Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
fortificaţie  Preistorie nespecificată Un vârf de deal, aparent parţial nivelat, de formă generică trapeziodală, de 76 x 34 m (cu lungimea orientată SV-NE). Modificări antropice evidente se găsesc numai pe latura scurtă de SV, unde a fost săpat un şanţ pentru bararea botului de deal, blocând accesul cel mai uşor. Celelalte laturi au fost probabil închise numai cu palisadă (care nu a lăsat însă urme peremptorii). Cetatea are drumuri mai vechi sau mai noi pe toate laturile, dominându-le prin altitudine pe toate. Pe suprafaţa împădurită (centrul este cu mici luminişuri) nu am reuşit să găsim artefacte care să uşureze datarea, dar este o situaţie tipică pentru aceste fortificaţii din lungul drumului transcarpatic.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2020 S-au efectuat și cercetări aeriene.
Name Forename Role
TEODOR Eugen Silviu
Institution Role
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan"

Bibliography
1. nepublicată, 2021 [Fişă de sit] (site record source)