Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code155788.09
NameAşezarea eneolitică de la Dudeştii Noi - Obiectiv 42
CountyTimiş
CommuneDudeştii Noi
City/Town/VillageDudeştii Noi
PlaceObiectiv 42
LandmarkAşezarea se află la 1,69 km est de biserica romano-catolică din Dudeştii Noi, la 8,61 km sud-vest de biserica catolică din Carani şi la 13,4 km sud-est de biserica ortodoxă din Satchinez. Din punct de vedere geomorfologic, situl este aşezat pe o terasă înaltă aflată la limita sudică a Câmpiei Înalte a Vingăi. În raport cu o sursă de apă, locuirea se ală la 1,2 km sud-est de cursul actual al pârâului Bega Veche/Niarad.
Geomorphologyterasă
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
Date of discovery08.10.2015
Last record update22.2.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Eneolitic timpuriu Tiszapolgár Majoritatea ceramicii descoperite aici aparţine eneoliticului timpuriu, mai precis culturii Tiszapolgár. Decorurile întâlnite sunt puţine. Nu lipsesc toartele caracteristice acestei culturi, aşa-zisele toarte "cioc de pasăre". Sunt întâlnite ca forme de vas fragmente din diverse străchini tronconice sau fragmente de la oale cu buza evazată. În zonă întâlnim materiale similare la Alioş-Cetatea Turcească, Alioş-40, Corneşti-Iugoslaveni, Corneşti-Cornet, Dudeştii Vechi (Besenova Veche)-Movila Mare, Fiscuţ-6, Hodoni-3; Hodoni-Pocioroane, Periam-Port, Sânnicolau Mare, Seceani-3, Timişoara - Mehala IV şi Vinga - Izvor.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2015 Cercetările arheologice de suprafață au fost determinate de întocmirea Memoriului Arheologic pentru Planul Urbanistic General al Comunei Dudeștii Noi.      

Bibliography
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș, Patrimonium Banaticum, VI, 2016, 13-14 [Publicaţie] (site record source)