Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code83204.01
NameBiserica medievală de la Felicieni
CountyHarghita
CommuneFeliceni
City/Town/VillageFeliceni
LandmarkBiserica se află în centrul satului, lângă DN137, pe terasa stângă, sudică a râului Târnava Mare, la 1,5 km sud de oraşul Odorheiu Secuiesc.
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionBiserica din Feliceni este una dintre cele mai vechi din zona Odorhei. Prima biserică de piatră a fost ridicată cel mai târziu la jumătatea secolului al 12-lea, şi nu se poate exclude existenţa a unui cimitir anterior în jurul unei biserici de lemn.
NotesBiserica păstrează urme a cel puţin patru perioade în zidurile de elevaţie şi încă una în interior sub podea.
OwnershipPrivat
OwnerParohia Reformată Feliceni
Last record update4.6.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (sec. XIII-XIV) neprecizată Planul bisericii este unul obişnuit pentru bisericile medievale din Secuime. El se compune dintr-un cor gotic poligonal cu contraforţi, navă şi turn de clopotniţă amplasat la vest în axa bisericii.

Intervenţiile ulterioare, post-medievale, s-au limitat la demolarea sacristiei pe partea nordică, la demolarea mesei altarului (probabil odată cu trecerea comunităţii la reformă pe la sfârşitul secolului al 16-lea) şi demolarea bolţilor.
 
Zid de incintă  Epoca medievală (sec. XIII-XIV)   Biserica este înconjurată de un zid de incintă poligonal cu 14 laturi.Accesul în această incintă se face printr-o intrare semicirculară, accesibilă prin câteva trepte de piatră, ocrotită de un mic portic deschis.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2016-2017
Name Forename Role
BOTAR Istvan 1
Institution Role
Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc 1
2. sondaj 1974
Name Forename Role
SZEKELY Z. responsabil

Bibliography
1. Kavruc, Valeriu, Repertoriul Arheologic al Județului Harghita. Seria Monografii Arheologice II, Carpații Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000, 125 [Repertoriu] (site record source)
2. Botar, Istvan, Raport de cercetare preventivă Feliceni (m: Felsőboldogfalva, jud. Harghita) biserica reformată, 2017 [Raport de cercetare]