Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   142140.03
Name   Necropola scitică de la Firminiş - La Temeteu
County   Sălaj
Commune   Mirşid
City/Town/Village   Firminiş
Place   La Temeteu
Landmark   Situl este amplasat pe o terasă înaltă aflată mai sus de Biserica veche, la nord de cimitir, terasă paralelă cu valea care traversează satul.
Geomorphology   deal
Land utility   locuire
Site Class   descoperire funerară
Site Type   necropolă
Human risk   Afectare parţială: 2 / 03.10.2019
Last record update   19.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Necropolă de inhumaţie  Hallstat târziu (sec. VI a. Chr.) scitică  

Din acest punct provine un pumnal de tip akinakes de bronz, cu teacă, care făcea parte din inventarul unui mormânt de inhumaţie. Din inventar mai făceau parte vârfuri de săgeţi din bronz, verigi, şi piese de harnaşament.

Descoperirea s-a realizat în 1936, cu ocazia unor lucrări agricole, când au fost deranjate şi alte câteva morminte de inhumaţie, situate în imediata apropiere. Pumnalul akinakes a fost donat de descoperitor Muzeului din Zalău în 1976.

 

Bibliography
1. Matei, Alexandru, V., Akinakesul de bronz de la Firminiş, jud. Sălaj, Acta Musei Napocensis, XIV, 1977, 63-80, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=30712-akinakes-ul-de-bronz-de-la-firminis--acta-musei-napocensis-muzeul-national-de-istorie-a-transilvaniei--xiv-1977 [Publicaţie]
2. Băcueț-Crișan, Sanda; Zsolt, Csok, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pe teritoriul comunei Mirșid, 2013, 80-81 [PUG] (site record source)
3. Luca, Sabin Adrian; Gudea, Nicolae, Repertoriul arheologic al județului Sălaj, Sibiu, 2010, 52 [Repertoriu]
 
 
Scroll