Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   174753.03
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   VN-II-m-B-06453
Name   Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Focşani - Biserica Donie
County   Vrancea
Commune   Municipiul Focşani
City/Town/Village   Focşani
Address   str. Maior Gh. Pastia, nr. 12
Place   Biserica Donie
Landmark   Biserica se află în centrul oraşului, pe strada Maior Gh. Pastia, nr. 12.
Geomorphology   deal
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Last record update   10.05.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XVII - XVIII)    

Documentar se consideră că biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită din cărămidă între anii 1694-1714 de către „căpitanul de margine” de la Focşani, Donie împreună cu jupâneasa lui Sanda.
În urma sondajelor arheologice începute în anul 1996 au fost descoperite fundaţiile vechii biserici ridicate după 1694, pe care s-au înălţat ulterior zidurile celei actuale. La refacerea pardoselii interioare s-a constatat că prima biserică era în formă de navă.

 
Biserică  Epoca medievală (prima jumătate a secolului al XVIII-lea)    

Biserica actuală construită probabil în prima jumătate a secolului al XVIII-lea a suferit de-a lungul timpului mai multe avarii cele mai importante fiind în urma cutremurului din anul 1802. Acum se înlocuieşte turnul clopotniţă de pe pronaos cu unul de lemn.
La sfârşitul secolului al XIX-lea se închide pridvorul. In secolul al XX-lea biserica a suferit mai multe reparaţii cele mai importante fiind efectuate după cutremurul din 1940.
Începând cu anul 1996 biserica se află în restaurare.

 
Necropolă  Epoca medievală (sec. XIX)    

Un sondaj exterior perpendicular pe centrul absidei nordice a naosului a surprins 22 de morminte situate la adâncimea de -0,7 şi -1,5 m faţă de nivelul actual. După inventarul descoperit, mormintele datează din primele şase decenii ale sec. XIX, remarcându-se ca piese de inventar o cruce rusească cu două braţe, o cruciuliţă cu inscripţia IC-XC şi un inel inscripţionat cu monogramă şi anul 1858.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 2004

Muzeul Vrancea PUŞCAŞU Maria Voica
NICODEI Aurel
APOSTU Aurora Emilia

Bibliography
1. Nicodei, Aurel, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, p. , nr., http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3122 [Publicaţie] (site record source)
2. Iosipescu, Raluca, Municipiul Focșani - Studiu arheologic [Studiu PUG]
3. Stănescu, Mădălina, Biserica Donie din Focşani - ctitoria căpitanului de margine Done Damian, Cronica Vrancei, XVI, 2013, 336-362, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=18526-biserica-donie-din-focsani-ctitoria-capitanului-de-margine-done-damian--cronica-vrancei-muzeul-vrancei-din-focsani--xvi-2013 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll