Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   174753.06
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   VN-II-m-A-0648; VN-II-m-B-06488
Name   Complexul monahal Sf. Ioan Botezătorul de la Focşani - Grădina Publică
County   Vrancea
Commune   Municipiul Focşani
City/Town/Village   Focşani
Address   Piaţa Unirii, nr. 3
Place   Grădina Publică
Landmark   Situl este amplasat în centrul Municipiului Focşani - Piaţa Unirii şi Grădina Publică din localitate, la aproximativ 55 m altitudine faţă de nivelul mării, pe malul drept al gârlei Milcovelul.
Hydrographic landmark - name   Milcovelul
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult
Site Type   mănăstire
Description   Fosta mânăstire Sf. Ioan Botezătorul, ctitorită de domnitorul Ţării Româneşti, Grigore Ghica, în anul 1661, în Focşanii munteni, lângă punctul de vamă la graniţa cu Moldova. Zona se află în raza de protecţie a două monumente istorice şi de arhitectură aflate pe Lista Monumentelor Istorice şi de Arhitectură: - Biserica Sf. Ioan Botezătorul, construită în 1661 - aflată în Piaţa Unirii, nr.1, cod VN-II-m-A-0648 şi Ateneul Popular, situat în Piaţa Unirii, nr. 3, cod VN-II-m-B-06488.
Notes   Cu ocazia lucrărilor de amenajare a Pieţii Unirii şi a zonei adiacente bisericii Naşterea Sf. Ioan Botezătorul, situată parţial şi în Grădina publică a oraşului, au fost scoase la iveală urmele vechii mănăstiri, reprezentate de chilii, ziduri de incintă, cimitirul călugărilor şi alte amenajări interioare din a doua jumătate a sec. XVII şi până la mijlocul celui de-al XIX-lea când complexul monahal a căzut pradă incendiului din 1854, secularizării averilor mănăstireşti şi demolărilor din perioada 1871-1905.
Site Surface   200 mp
State of preservation   bună / 20.12.2005
Human risk   Afectare parţială: 3 / 20.12.2005
Ownership   public
Owner   Primăria Focşani
Last record update   10.05.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Construcţie  Epoca medievală târzie (sec. XVII - XIX)    

Fundatii ale unor clădiri anexe ale mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul, ridicată în anul 1661 de domnitorul Ţării Româneşti, Grigore Ghica.
Zidul de incintă avea fundaţii de până la 3,10 m şi elevaţie 1 m, prezentând un plan patrulater, cu turnuri rotunde de colţ, turnuri umblătoare, turnul clopotniţă, chiliile, trapeza şi alte construcţii gospodăreşti, fântâna situată în faţa bisericii, precum şi amenajările grădinii mănăstirii.

Caracteristicile zidăriilor, tipul de cărămidă, artefactele recoltate in două etape de construcţie: una în secolele XVII- XVIII, posibil contemporană cu biserica mănăstirii, iar a doua în secolul al XIX-lea, la mijlocul acestui secol, posibil după marele incendiu care a afectat târgul în anul 1853.

 
necropola  Epoca medievală        
Aşezare urbană  Epoca modernă    

A fost descoperită şi o parte a vechii conducte pentru alimentarea cu apă a oraşului pe o suprafaţă de 400 mp. Conducta, din olane, era protejată de o amenajare din cărămidă zidită cu mortar, făcând mai multe coturi, cu îmbinări.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2005

*** * *
Muzeul Vrancea NICODEI Aurel

Bibliography
1. Caian, F.D., Istoricul oraşului Focşani, Focşani, 1909 [Publicaţie]
2. Nicodei, Aurel, Focşani - Grădina publică, 2005 [Fişă tehnică] (site record source)
3. Nicodei, Aurel, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3376 [Publicaţie] (site record source)
4. Apostu, Aurora, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Bucureşti, 2009, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4149&d=Focsani-Vrancea-Ansamblul-Manastiresc-Sf-Ioan-Botezatorul-Piata-Unirii-si-Gradina-Publica--Focsani-2008 [Publicaţie]
5. Apostu, Aurora, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucuresti, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4440 [Publicaţie]
6. Iosipescu, Raluca, Municipiul Focșani - Studiu arheologic, 2021 [Studiu PUG] (site record source)
 
Site Photos

Scroll