Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code179338.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010IF-I-s-B-17881
NameSitul arheologic de la Fundeni - Fundenii Doamnei
CountyIlfov
CommuneDobroeşti
City/Town/VillageFundeni
PlaceFundenii Doamnei
LandmarkSitul arheologic este localizat pe malul de nord al lacului Fundeni, la est de biserica Fundenii Doamnei, în cartier Fundeni.
Geomorphologyterasă
Land utilitypăşune; locuire
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare
NotesAcest sit a fost iniţial înregistrat în RAN în funcţie de localizarea sa din Lista Monumentelor Istorice din 2004, pe teritoriul minicipiului Bucureşti, având codul 179132.24. După actualizarea Listei în 2010, situl apare localizat în mod corect în sat Fundeni, comuna Dobroeşti, lucru care se reflect în prezent şi în RAN. Cu toate astea, codul RAN alocat initial s-a păstrat în documentele oficiale.
Human riskAfectare parţială: 3 / 13.03.2020
Last record update18.3.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Neolitic Dudeşti / Fundeni   IF-I-m-B-17881.06 
Aşezare  Epoca bronzului Tei / Fundeni Aşezarea descoperită este formată din locuinţe de suprafaţă, construite din pari, nuiele şi chirpici şi şase gropi menajere. Datorită stării proaste de conservare nu s-au putut contura planul şi dimensiunile locuinţelor. Pe de altă parte, au fost identificate vetre deschise de formă rotundă sau ovală în toate locuinţele cercetate, vetrele fiind amplasate într-unul din colţuri. Atât în locuinţe şi în gropile menajere, cât şi în tot nivelul de locuire din epoca bronzului s-au recoltat numeroase artefacte cum ar fi - percutoare, aşchii şi fragmente de lame de silex, o măciucă perforată de piatră, în stare fragmentară, fragment dintr-un topor sau ciocan cu ceafa rotunjită şi gaură de înmănuşare transversală, fusaiole de lut de formă tronconică sau bitronconică, greutăţi pentru plase de pescuit, fragmente de bronz, ac de cusut. Materialul ceramic descoperit precum şi uneltele realizate din omoplaţi de vită conduc către încadrarea cronologică a locuirii.
Ceramica descoperită în locuinţe, gropi menajere şi pe întreg nivelul arheologic corespunzător, se grupează în trei mari categorii - vase mari de provizii, vase de dimensiuni mijlocii, cu pereţi relativ subţiri şi vase de dimensiuni mici cu pereţi subţiri. Vasele mari de provizii prezintă în numeroase cazuri proeminenţe - apucători, de formă semiovală, rectangulară sau triunghiulară. Sunt ornamentate în general cu brâuri în relief, aplicate, alveolate sau crestate, alcătuind benzi orizontale, în val sau zig-zag.
Vasele de dimensiuni mijlocii, realizate dintr-o pastă bine lucrată, cu o structură omogenă, prezintă în numeroase cazuri torţi cu secţiune ovală sau triunghiulară, ornamentate prin incizie sau împunsături, cu caneluri sau cu adâncituri circulare. Motivele decorative constau din benzi orizontale, dreptunghiuri, triunghiuri, şiruri de adâncituri, uneori dispuse în combinaţie.
Vasele de dimensiuni mici sunt lucrate dintr-o pastă foarte bună, bine arse, în cele mai multe cazuri fiind căni şi ceşti. Decoraţia este bogată, compusă din incizii, împunsături, adâncituri circulare, dispuse în combinaţie.
IF-I-m-B-17881.05 
aşezare  Hallstatt     IF-I-m-B-17881.04 
aşezare  Epoca post-romană (secolul al IV-lea d.Chr.)     IF-I-m-B-17881.03 
Aşezare  Epoca migraţiilor (secolele VI-VII)     IF-I-m-B-17881.02 
aşezare  Epoca medievală (secolele XVII-XVIII)     IF-I-m-B-17881.01 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2018 Nu a fost confirmată existenţa în această zonă, a unui nivel arheologic şi nu au existat descoperiri arheologice.
Name Forename Role
JUGĂNARU Gabriel 1
PARNIC Valentin 1
Institution Role
Muzeul "Dunărea de Jos", Călărași 1

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 447, poz. 76-78 [Ordin MCC] (site record source)
3. Filip, Anca, Studiu istoric general de fundamentare a PUG comuna Dobroești, 2010 [Document de arhivă]
4. Jugănaru, Gabriel, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă]
5. Jugănaru, Gabriel; Parnic, Valentin, 2018 [Fişă tehnică]
6. Măgureanu, Andrei Măgureanu, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă]