Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code75105.04
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010GL-I-s-A-02971
NameSitul arheologic de la Galaţi - Dealul Tirighina/Barboşi
CountyGalaţi
CommuneMunicipiul Galaţi
City/Town/VillageGalaţi
PlaceDealul Tirighina (Barboşi)
LandmarkSitul arheologic este situat pe promontoriul Tirighina şi versanţii de la V de aceasta, la 300 m N de gara Barboşi.
Land utilityzonă industrială
Site Classlocuire
Site Typeaşezare şi fortificaţie
NotesDeşi inclusă în Lista monumentelor istorice şi a siturilor arheologice, staţiunea de pe dealul Tirighina, suferă în continuare agresiuni diverse, de la cele ale factorilor climatici, la cele edilitare precum şi ale amatorismului arheologic.
Date of discovery1913
Site Surface aprox.10 ha
State of preservationgrav afectat / 01.11.2013
Human riskAfectare parţială: 3 / 01.11.2013
Last record update17.10.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare fortificată  La Tène (sec. VI a. Chr. - sec. I p. Chr.) geto-dacică A fost descoperită o aşezare de tip dava geto-dacică fortificată cu val şi palisadă din pământ, aşezare ce a avut trei niveluri de locuire (de la sfârşitul secolului II a.Chr- până la sfârşitul sec.I. p.Chr). GL-I-m-A-02971.03 
Castellum  Epoca romană (sec. II-IV)   Pe înălţimea Tirighina, a existat iniţial o cetăţuie dacică( dava), peste ale cărei ruine, pe la începutul sec. II p. Chr. se ridică un castellum, o fortificaţie militară romană, la început de pământ şi apoi din piatră. Din zidul de incintă se mai păstrează astăzi o porţiune a laturii estice cu turnul din colţul de sud-est şi mici segmente pe celelalte laturi. Câţiva ani mai târziu, când acest castellum se dovedeşte a fi insuficient pentru garnizoana romană de la gura Siretului, romanii construiesc, un castrum din piatră de formă dreptunghiulară.

Situl arheologic face parte dintr-un complex arheologic ce se intinde pe o suprafaţă de aproximativ 10 ha; în urma săpăturilor efectuate, au mai fost cercetate vestigii din epoca bronzului, cultura Monteoru, vestigii din Hallstatt-ul tarziu, o cetatuie geto-dacica cu 3 niveluri de locuire (secolele II i.Hr. - I d.Hr.), un castellum roman cu trei niveluri (secolele II-III d.Hr.), o aşezare civilă, două necropole, trei depozite de amfore, dar şi un tezaur format din 3.700 de monede de argint, ce au inscriptionate denumirile de Gallati si Kallatiasy, in limba greaca. • conform arheologului Vasile Parvan, au fost identificate monede datând din perioada împăraţilor romani Traian (53-117), Antonius Pius (86-161) şi Filip Arabul (cca. 198-249). De asemenea, aici a fost descoperit mormantul lui Innocens, cel mai vechi crestin străromân cunoscut în tara (secolul III).
Situl a fost abandonat la sfarşitul secolului III, elemente de zidarie provenind de la aceasta fortăreaţă au fost folosite, de-a lungul timpului, la înălţarea altor edificii, precum Biserica Fortificată "Sfânta Precista", cel mai vechi monument istoric din Galati, sau chiar Cetatea Brailei; Dintre vechile structuri, la suprafaţa solului mai sunt vizibile doar colţul sud-estic al castrului roman şi resturi ale fundaţiilor pe laturile de nord şi vest.
GL-I-m-A-02971.01 
Aşezare  Epoca romană (sec. II-V)   Aşezarea civilă romană se află pe platou, la vest şi sud-vest de ruinele castrului roman, la sud şi sud-est de acelaşi punct, în grădinile locuitorilor din Bărboşi, pe versanţii de la sud ai platoului Tirighina, până în zona gării CFR Bărboşi, suprapunând nivelul geto-dacic în multe situaţii
stratigrafice, arheologic fiind puse în evidenţă numeroase locuinţe, fragmente de fundaţii realizate din zidărie din piatră, apeducte, terme, anexe gospodăreşti.
GL-I-m-A-02971.02 
aşezare  Epoca bronzului Monteoru    
aşezare  Hallstatt      
Necropolă tumulară  Epoca romană (sec. II-III p. Chr.) romană În cele două suprafeţe din cadranul I au fost surprinse trei morminte de incineraţie M1, M8 şi M5, trei de înhumaţie şi cinci complexe(Cp1-5) din secolul al XIX-lea, datate cu material ceramic, metal şi o monedă de o copeică de la 1852.
Cadranul II a fost cercetat prin suprafeţele S3 şi S4, unde s-au descoperit trei morminte de înhumaţie, M4, M6 şi M10, continuarea mormântului de incineraţie M5, două gropi, cu material arheologic de factură romană, probabil gropi de jaf, precum şi un complex(Cp6) tot de epocă romană, în nord-estul suprafeţei S4. Aceasta face parte din tumulul dinspre nord-est(T3), care este circular, cu un diametru de aproximativ 50m şi o înălţime de circa 2m. Extremitatea acestuia a fost surprinsă în nord-estul S2, sub forma unui arc de cerc ce apare în plan, începând de la adâncimea de -0,30m.
Suprafeţele S5 şi S6, din cadranul III, au mai puţine complexe arheologice, în ele fiind surprinse două morminte de înhumaţie, o groapă şi un complex de epocă romană(Cp7), situat în colţul de sud-vest al S5, făcând parte probabil din tumulul(T2) aplatizat de la vestul lui T1. Acesta este circular, cu un diametru de circa 25m, o înălţime de 0,50m şi a fost decupat în partea sa sudică de amenajarea unui gard împrejmuitor.
În cadranul IV au fost cercetate suprafeţele S7 şi S8 care au fost relativ sărace în material şi complexe arheologice. În S8 nu au fost surprinse decât două gropi în profilele de nord şi vest. În S7 a fost surprinsă o groapă, probabil de jaf, precum şi mormântul principal, M7, mormânt de incineraţie.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2015
Name Forename Role
JUGĂNARU Gabriel 1
ADAMESCU Adrian 1
Institution Role
Muzeul de Istorie Galați 1
2. cercetare sistematică 1935-1936
Name Forename Role
ȘTEFAN Gheorghe
3. cercetare sistematică 1912
Name Forename Role
PÂRVAN Vasile

Bibliography
1. Sîrbu, Valeriu, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1994, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1995, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=74 [Publicaţie] (site record source)
2. Sîrbu, Valeriu, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1995, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1996, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=242 [Publicaţie] (site record source)
3. Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1983-1992, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1993, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=714 [Publicaţie] (site record source)
4. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 1204. poz. 9-12 [Ordin MCC] (site record source)
5. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
6. Jugănaru, Gabriel; Adamescu, Adrian, Teritoriul administrativ al municipiului Galați, județul Galați. Raport de diagnostic arheologic - evaluare de teren, 2015 [Fişă de sit]
7. Ilie, Costel, 2009 [Fişă de sit]