Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code4491.03
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010AB-II-m-B-00224
NameRuinele cetăţii Urieşilor de la Gârbova - Cetatea din pădure
CountyAlba
CommuneGârbova
City/Town/VillageGârbova
PlaceCetatea din pădure (Alte Burg)
LandmarkCetatea se află la cca. 2 km sud spre sat, lângă drumul spre satul Jina, în pădure.
Site Classlocuire civilă
Site Typecetate
DescriptionSemn al importanţei strategice, în vatra comunei Gârbova, cu denumirea săsească semnificativă Urwegen (drumul vechi), există două fortificaţii: o curte nobiliară fortificată şi o biserică înconjurată cu un posibil zid de incintă.
Cetatea a fost amintită în repertoriile lui Johann Michael Ackner, Eduard Albert Bielz, Iulian Marţian şi într-un manuscris. Friedrich Teutsch a lăsat o descriere romantică a ruinelor cetăţii vechi (alte Burg). Kurt Horedt includea cetatea în rândul celor de graniţă.
Last record update8.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Cetate  Epoca medievală (sec. XIII - XV)   Din traseul zidurilor de incintă s-au păstrat până astăzi, în stare relativ bună de conservare, latura lungă de la de vest şi cea scurtă de la sud. Latura de la nord, de închidere, a fost în întregime distrusă. Se observă unele fragmente de ziduri şi pe latura de est. Gheorghe Anghel a văzut la sud, în zona exterioară a porţii, două adâncituri şi o grămadă de pământ pe care le-a interpretat ca un complex de barare a intrării în cetate. Aceluiaşi autor îi aparţin şi alte informaţii obţinute în urma unor observaţii de teren. Zidurile late de 2 m se păstrau pe trei laturi, ceea ce a permis reconstituirea dimensiunilor: 80 m lungime şi lăţimea de 20 m.
Cetatea are formă cvasi-elipsoidală, cu lungimea de 90 m, iar lăţimea maximă este de 30 m. Intrarea este marcată de ziduri adosate. Zidurile au fost amenajate din piatră de carieră (faţa zidurilor) şi din spărturi de piatră sau pietre de râu. Astfel amenajate, zidurile de incintă au lăţimea cuprinsă între 1,60 m şi 1,80 m. Latura de sud, mai expusă atacurilor, a fost lăţită până la 2,70 m. În urmă cu un secol, zidurile din zona intrării se păstrau până la înălţimea de 4 m.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2011
Name Forename Role
BEŞLIU MUNTEANU Petre 1
OARGĂ Ovidiu 1
Institution Role
Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu 1
Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia 1

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 34, poz. 394 [Ordin MCC] (site record source)
2. Beşliu Munteanu, Petre, 120. Gârbova, com. Gârbova, jud. Alba, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Bucureşti, p. 220 [Publicaţie]
3. Beșliu Munteanu, Petre, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, Bucureşti, 2012, 220-221, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4837&d=Garbova-Alba-Cetatea-din-Padure-2011 [Publicaţie]