Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   111792.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   MH-I-s-A-10072
Name   Aşezarea de epoca bronzului de la Gârla Mare - La Gârloacă
County   Mehedinţi
Commune   Gârla Mare
City/Town/Village   Gârla Mare
Place   La Gârloacă (km. Flv. 840-841)
Landmark   Situl este localizat la aproximativ 1,66 kilometri sud de localitatea Gârla Mare, pe malul Dunării, la kilometrul fluvial 836+400, punctul Gârloacă.
Hydrographic landmark - name   Dunărea
Hydrographic landmark - type   fluviu
Geomorphology   grind
Land utility   agricultură
Site Class   locuire civilă
Site Type   aşezare
Description   În punctul „Gârloacă” se află o aşezare a culturii Zuto Brdo - Gârla Mare. Datorita faptului ca acesta asezare se afla pe un sol sub care se gasea un strat consistent de pietris, asezarea preistorica a avut de suferit. Pe o mare parte a acesteia stratul de pamint, cu resturile locuirii epocii bronzului, a fost strans cu buldozerele in gramezi mari iar apoi a fost exploatat pietrisul din nivelul inferior. Astazi se mai pastreaza o mica portiune din fosta asezare. In acesta mica portiune a fost trasata o sectiune arheologica in anul 2010. A fost surprins nivelul de locuire al epocii bronzului dar nus-a descoperit nici un complex al acestei locuiri. Este necesara o protejarea zonei, ptr. obtinerea unor rezultate referitoare la aceasta locuire. Au fost identificate şi urme de locuire atribuite culturii Coţofeni.
Notes   Arheologul Pătroi Nicolae Cătălin consideră că şi „Măgura cu Pietroi”, punct identificat pe planurile directoare de tragere poate fi pus în legătură cu situl arheologic situat între kilometrii fluviali 840 şi 841.
Site Surface   1,7 ha
Last record update   13.05.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca bronzului târziu Gârla Mare-Žuto Brdo  

Aşezare eponimă a culturii Gârla Mare.

 
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Coţofeni      

Bibliography
1. DMASI, Lista Monumentelor Istorice, 2015, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-MH.pdf [Baza LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p.1688, poz.65 [Ordin MCC] (site record source)
3. Pătroi, Nicolae Cătălin, Preistoria Olteniei. Siturile culturii Coțofeni, Drobeta Turnu-Severin, 2019, 63-64 [Publicaţie] (site record source)
4. Pătroi, Nicolae Cătălin, Repertoriul așezărilor și descoperirilor culturii Coțofeni în Oltenia, Litua. Studii și Cercetări, XVIII, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Târgu Jiu, 2016, 33, https://tinyurl.com/yxfs7k8q [Publicaţie]
5. Pătroi, Nicolae Cătălin, Noi descoperiri aparţinând culturii Coţofeni pe teritoriul judeţului Mehedinţi, Drobeta, XI-XII, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, 2002, 9 [Publicaţie]
6. Crăciunescu, Gabriel, "La Garloaca", Drobeta Turnu-Severin, 2021 [Fişă de sit]
 
 
Scroll