Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code89623.02
NameSitul arheologic de la Gelmar - Gelmar II-km 1+850 - 2+050
CountyHunedoara
CommuneOraş Geoagiu
City/Town/VillageGelmar
PlaceGelmar II-km 1+850 - 2+050
LandmarkSitul se află în extravilanul localităţii şi la 320 m sud de râul Mureş, fiind amplasat pe prima terasă.
Geomorphologyluncă
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
Date of discovery2011
Last record update13.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca romană (sec. II-III)   Fundaţiile unei clădiri de formă rectangulară, cu o latură de sud de cca. 20,5 m. Dimensiunile sunt date de două ziduri paralele (cel de est şi de vest), surprinse doar pe o lungime de 9,5 m, care par să descrie un spaţiu interior susţinut de posibili stâlpi de lemn.
Pentru funcţionalitatea de spaţiu interior acoperit pledează o mare cantitate de material tegular (dimensiuni tegule 0,52 x 0,42 m) recoltată de pe nivelul de utilizare a clădirii (-0,45-0,70 m.). Clădirea se pare că a fost deschisă pe latura ei sudică, elementele de susţinere fiind cele tipice pentru o structură uşoară (au fost surprinse gropile de implantare a stâlpilor de lemn cu elementele lor de stabilizare -piatră).
Materialele arheologice în conexiune cu această clădire au constat în elemente metalice de îmbinare (cuie, benzi de fier), foarte multe fragmente de oase de animale, material tegular abundent şi puţine fragmente ceramice, în general de uz comun. Se cuvine remarcat un fragment de farfurie (de tip Drag. 36), spart pe nivel. Între artefactele cu putere de datare în conexiune cu această clădire se află şi o monedă.
 
aşezare  La Tène   O locuinţă/bordei pe colmatarea căreia se sprijină zidul de vest al clădirii romane. Forma structurii este una rectangulară cu o lungime de 3,12 m şi o lăţime de 2,60 m. Materialul arheologic recoltat din umpluta acestei structuri este unul tipic perioadei La Tène, fiind compus în principal din fragmente ceramice (oale, cupe cu picior, foarte multe decorate cu brâuri alveolare).  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2011
Name Forename Role
DAMIAN Paul 1
BOCAN Ionuț 1
DUMITRAȘCU Emil 1
NEAGU Cătălina 1
PARASCHIV-GRIGORE Eugen Marius 1
PARASCHIV-GRIGORE Ioana 1
VLEJA Decebal 1
Institution Role
Muzeul Național de Istorie a României 1

Bibliography
1. Damian, Paul, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4884&d=Gelmar-or-Geoagiu-Hunedoara-Gelmar-II-2011 [Publicaţie] (site record source)