Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code16560.02
NameFortificaţia de refugiu de la Godeni - Coasta Popii
CountyArgeş
CommuneGodeni
City/Town/VillageGodeni
PlaceCoasta Popii
LandmarkFortificaţia se află pe dealul care separă văile Bughea (vest) şi Târgului (est), la vest de drumul de plai şi imediat la est de o carieră mare, abandonată, în dreptul toponimului Coasta Popii, pe cumpăna apelor între Valea Târgului (la est) şi Bughea (la vest).
Geomorphologydeal
Land utilitypădure, păşune
Site Classfortificaţie
Site Typefortificaţie de refugiu
DescriptionPe drumul de plai care merge spre munte, la vest de Râul Târgului, în marginea dinspre Godeni a muchiei de deal, la marginea de vest a unei cariere mari de calcar (care de altfel secţionează situl arheologic) există o mică fortificaţie preistorică de refugiu, identificabilă prin şanţul aflat, tipic, la interiorul valului palisadei. Poziţia este integral ocupată de un crâng des, foarte greu de pătruns şi imposibil de cercetat (în actualele condiţii). Datorită poziţiei (lipsite de apă), pare mai degrabă o fortificaţie de refugiu decât una permanentă. Probabil este de pus în legătură cu necropola tumulară de la Godeni, punctul de la marginea administrativă, spre cartierul Mărcuş (al Câmpulungului), RAN 16560.01, găsită tot în cadrul proiectului HiLands, necropolă aflată tot pe plai, aflată la 1,7 km spre nord.
NotesPoziţia este integral ocupată de un crâng des, foarte greu de pătruns şi imposibil de cercetat (în actualele condiţii). Datorită poziţiei (lipsite de apă), pare mai degrabă o fortificaţie de refugiu decât una permanentă. Probabil este de pus în legătură cu necropola tumulară de la Godeni, punctul de la marginea administrativă, spre cartierul Mărcuş (al Câmpulungului), RAN 16560.01, găsită tot în cadrul proiectului HiLands, necropolă aflată tot pe plai, aflată la 1,7 km spre nord.
DiscovererEugen S. Teodor
Date of discovery9 sept. 2020
Site Surface 0,3 ha
State of preservationmedie / 08.05.2021
Human riskAfectare parţială: 4 / 08.05.2021
Ownershippublic
Last record update10.09.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Documentary attestation Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Fortificaţie de refugiu  Preistorie necunoscută Forma este rectangulară, de 70 (SV-NE) x 30 m, cu laturile lungi mai clar vizibile (în special pe modelul-teren, LiDAR, rezoluţie 0,3 m). Latura scurtă de SV este tăiată de carieră, iar cea scurtă de NE se vede slab (doar colţul de E). Şanţul şi palisada se văd greu, inclusiv din cauza dimensiunilor, dar peste tot unde sunt vizibile şanţul este spre interior.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de suprafaţă 2020
Name Forename Role
TEODOR Eugen S.
MICU
Institution Role
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București

Bibliography
1. Teodor, Eugen S., 2021 [Fişă de sit] (site record source)