Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code4320.01
NameSitul arheologic de la Heria - Cetate
CountyAlba
CommuneFărău
City/Town/VillageHeria
PlaceCetate
Geomorphologymunte
Site Classlocuire civilă şi descoperire funerară
Site Typeaşezare şi necropolă
DescriptionAu fost realizate sondaje arheologice în vederea depistării unor posibile urme de locuire preistorică. Ceramica este destul de fragmentara si puţină din punct de vedere cantitativ.Formele ceramice sunt specifice perioadei timpurii a epocii bronzului.
Site Surface 10 mp
Last record update2.12.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Copăceni Locuinta (?) în coltul sudic al casetei s-a conturat începând cu adâncimea de 0,85 m, o aglomerare de pietre, ceramica, chirpic si putine fragmente osteologice, o râsnita si o piesa litica prelucrata. Complexul se adânceste pâna la 1,43 m si are o forma aproximativ patrulatera.  
mormânt de înhumaţie  Epoca bronzului timpuriu Copăceni În secţiunea S1 la adâncimea de 1,30 m, pe profilul sud-vestic, au aparut trei pietre (gresii) de dimensiuni medii. Sub aceste pietre se aflau depuse oase umane şi un singur fragment ceramic. Pentru cercetarea întregului complex a fost deschisă caseta C1. În aceasta caseta s-au mai descoperit doar un fragment osteologic uman şi o piatră care ţin de acest complex. Atât pe grund, cât si pe profil nu a fost sesizata vreo urmă de groapa. Se pare că întreg complexul a fost depus pe stratul steril. Mai trebuie menţionat că oasele umane nu se aflau în poziţie anatomică.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. sondaj 2004
Name Forename Role
ROTEA Nicolae Mihai 1
TECAR Monica Voichiţa 1
Institution Role
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei 1

Bibliography
1. Rotea, Nicolaea Mihai, 2007 [Fişă tehnică] (site record source)