Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158555.07
NameSitul arheologic de la Hodoni - Obiectiv 4
CountyTimiş
CommuneSatchinez
City/Town/VillageHodoni
PlaceObiectiv 4
LandmarkSitul se află la 2,54 km sud-est de biserica romano-catolică din Hodoni, 5,03 km NNE de biserica romano-catolică din Dudeştii Noi, 5,97 km nord-vest de biserica ortodoxă din Sânandrei şi la 310 m NE de pârâul Iercici.
Geomorphologyterasă
Land utilityagricultură
Site Classlocuire
Site Typeaşezare deschisă
DescriptionZona este cunoscută pentru potenţialul său arheologic. Aşezarea multistratificată conţine urme de epoca bronzului şi de epocă postromană. Cu ocazia cercetărilor a fost recuperată ceramică cenuşie de tradiţie La Téne, ceramică romană comună, ceramică fină de tradiţie barbară.
NotesVasul bitronconic descoperit ca urmare a detecţiilor de metale din zonă poate indica prezenţa unei necropole sarmatice. Vasele ceramice de mici dimensiuni reprezintă un element specific de inventar funerar sarmatic, acestea fiind depuse, în majoritatea cazurilor, la picioarele defunctului, în partea stângă (rar aparând variaţii). Depunerea vaselor constituie un "tipar funerar sarmatic", independent de statutul social, sex sau vârstă.
Date of discovery2014
Site Surface 64400 mp
State of preservationmedie / 21.06.2017
Human riskAfectare parţială: 3 / 21.06.2017; Vandalism: 3 / 21.06.2017
Ownershipprivat
Last record update24.2.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului mijlociu (mil. 4 î. Hr.)      
aşezare  Epoca post-romană (Sec. II - IV d. Hr.) romană Analiza ceramicii din aşezările de la Hodoni 4 relevă o preponderenţă a ceramicii cenuşii, peste 80%. Mai puţin de 10% este reprezentat de ceramica realizată la roată, din pastă semifină de culoare roşie de tradiţie romană, datată larg în secolele II-IV p.Chr. Majoritatea materialului ceramic este realizat la roată rapidă, din pastă fină, de culoare cenuşie, în general, nedecorat şi păstrând urme de lustruire. Formele acestui tip ceramic variază: castroane, oale mijlocii, urcioare, utilizate la păstrarea alimentelor, la servirea mesei şi pentru gătit. Totodată, este prezentă şi ceramica lucrată cu mâna, dintr-o pastă nisipoasă, cu aspect uşor zgrunţuros, de culoare gri-negricioasă, cu decor vălurit.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2014
Name Forename Role
MUSCALU Bogdan 2
DINCĂ Remus Constantin 2
BUNOIU Victor 1
ROGOZEA Octavian-Cristian 1
Institution Role
DJC Timiș 1
U Timişoara 2

Bibliography
1. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit] (site record source)
2. Muscalu, Bogdan, Noi puncte arheologice identificate pe raza localității Hodoni (com. Satchinez, jud. Timiș), Patrimonium Banaticum, VI, 2016 [Publicaţie]
3. Rogozea, O. C.; Rogozea, P., Contribuţii la repertoriul aşezărilor atribuite epocii bronzului din vestul României, Sargetia, VII, 2016, 139-200, 160-161 [Publicaţie]