Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   161838.04
Name   Aşezarea Cucuteni de la Huşi - Camping
County   Vaslui
Commune   Municipiul Huşi
City/Town/Village   Huşi
Place   Lohan - Camping
Landmark   Situl se află la 2 km de oraşul Huşi, pe partea dreaptă a pârâului Lohan, la circa 300 m SV de camping şi 50 de m faţă de şoseaua E581.
Hydrographic landmark - name   Lohan
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   promontoriu
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   situl este amplasat pe un promontoriu de pe partea dreaptă a pârâului Lohan (terasele inferioare) din sectorul mijlociu al pârâului, pârâu ce se află în partea de est a Podişului Central Moldovenesc. Situl este apărat natural dinspre est, nord-vest, nord, sud-est şi est, cu partea cea mai abruptă spre şoseaua E 581. Este dispus longitudinal pe un ax aproximativ E-V, cu presupusul val de apărare în partea dinspre vest, la limita cu pădurea Tătărăni.
Notes   Situl a fost descoperit în anul 1977 cu ocazia amplasării fundaţiei stâlpilor de mare tensiune.
Date of discovery   1977
Last record update   08.07.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Eneolitic Cucuteni / A-B  

S-au descoperit: urmele unei vetre de foc, fragment de statuetă antropomorfă, vârf de săgeată din silex de Prut, un toporaş din lemn silicifiat, râşniţă din gresie silicioasă, nicovală din gresie cimentată şi alte numeroase fragmente de vase ceramice de diverse mărimi, fragmente cu pictură policromă specifice culturii cucuteni.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2013

* MERLAN Vicu
* SALOMEIA Paul
M. Huși * *
2. sondaj 1977

* BAZARCIUC Violeta
Muzeul Municipal Huși * *

Bibliography
1. Merlan, Vicu, Arme şi unelte din silex şi piatră în eneoliticul Moldovei dintre Carpaţi şi Prut, Lumen, Iași, 2005 [Publicaţie]
2. Merlan, Vicu, Contribuţii monografice asupra Depresiunii Huşilor, Lumen, Iași, 2008 [Publicaţie]
3. Huşi | Comuna: Lohan | Judeţ: Vaslui | Punct: Lohan - Camping | Anul: 2013, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2014, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5246&d=Husi-Lohan-Vaslui-Lohan--Camping-2013 [Publicaţie] (site record source)
4. Bazarciuc, Violeta, Săpăturile arheologice din punctul Lohan "Vadul Teilor", Acta Moldaviae Meridionalis, 1, 1978, 3-8 [Publicaţie]
 
 
Scroll