Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code4936.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010AB-I-s-B-00048
NameCastrul roman de la Ighiu - Măgulici
CountyAlba
CommuneIghiu
City/Town/VillageIghiu
PlaceMăgulici
LandmarkSitul arheologic este situat la cca 2,2 km sud-vest de localitatea Ighiu, pe vârful dealului numit de către localnici "Măgulici".
Geomorphologydeal
Land utilitypăşune
Site Classlocuire militară
Site Typecastru
DescriptionCastrul roman este prevăzut cu două linii fortificate.
Prima linie este formată dintr-un şanţ de apărare ce se întinde pe trei din laturile sale, cu val de pământ şi palisadă spre interior, ce acoperă toate cele 4 laturi.
A doua linie de apărare este vizibilă pe latura nordică şi nord-estică sub forma unui şanţ de apărare, situat la o distanţă cuprinsă între 16 şi 56 m, prevăzut la rândul său spre interior cu un val de pământ. Este posibil ca acesta să fi continuat şi pe latura vestică şi sud-vestică, până la limita abruptului stâncos, dar în acest sector vizibilitatea sa este puternic estompată de procesele de eroziune eoliană şi a precipitaţiilor.
Castrul de pămînt de pe Măgulici are o poziţie dominantă, cu larg cîmp de vedere în toate părţile. El este orientat spre vest, unde se găseşte singura lui poartă. Al doilea val de pămînt, situat tot spre vest, avînd şi el un mic şanţ în faţă, cu o deschidere de 1 ,5 m şi o adîncime de 0,30-0,50 m, avea rolul de a dubla apărarea în această parte, de unde venea posibila ameninţare.
Castrul a fost construit probabil în cursul războaielor de cucerire a Daciei, cînd trupele romane au înaintat pe drumul de acces spre ţinutul aurifer. Judecînd după urmele de cultură, foarte puţine, constatate în cursul săpăturilor, durata funcţionării lui a fost scurtă.
DiscovererMihai Macrea, Dumitru Protase
Date of discovery1959
Site Surface 2914 mp
State of preservationmedie / 19.04.2019
Human riskAfectare parţială: 3 / 19.04.2019
Ownershipprivată
Ownerprivat
Last record update22.4.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Castru de pământ  Epoca romană (sec. II d. Hr.)   Castrul era apărat printr-un val de apărare din pământ talonat de un şanţ de apărare. În faţa intrării valul prezintă o întrerupere numai La mijlocul curtinei de vest valul de apărare este întrerupt de poarta de intrare, largă
In urma săpăturilor au ieşit la iveală mai multe materiale ceramice, între care se remarcă un fund de vas şi câteva buze de vase. Totodată, se remarcă prezenţa unui vârf de lance roman de tip hasta, din fier, cu o lungime de cca. 21,5 cm, foarte bine păstrat. S-au mai descoperit urme de lemn putrezit şi cărbune, provenite fie de la scările de lemn pe care se urca la drumul de rond, fie de la nişte bîrne care ar fi întărit faţa internă a valului.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare supraveghere 2016
Name Forename Role
MIRCEA Gligor 1
Institution Role
S.C. Capitel Proiect SRL 1
2. cercetare sistematică 1959
Name Forename Role
PROTASE Dumitru 2
MACREA Mihai 1
Institution Role
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj 1
Institutul de arheologie din Cluj 2

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 10, poz. 101 [Ordin MCC] (site record source)
3. Macrea, Mihai; Protase, Dumitru, Şantierul arheologic Alba Iulia şi împrejurimi (Le chantier archéologiques d'Alba Iulia et les environs), Materiale și Cercetări Arheologice, V, București, 1959, 435-453, http://www.cimec.ro/arheologie/dl.asp?filename=materiale-si-cercetari-arheologice-V-1959.pdf [Publicaţie]
4. Gligor, Mircea, 2016 [Fişă de sit] (site record source)