Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code159696.74
NameCripta romană de la Isaccea - Terenul Poliţiei de Frontieră
CountyTulcea
CommuneOraş Isaccea
City/Town/VillageIsaccea
Addressstr. Câmpia Libertăţii
PlaceTerenul Poliţiei de Frontieră
LandmarkSitul se află pe strada Câmpia Libertăţii, la 350 m SSV de cetate şi la 170 m N de Complexul de cripte descoperit în 1982.
Land utilitylocuire
Site Classmonument funerar
Site Typecriptă/cavou
DescriptionCercetările s-au realizat în contextul construirii viitorului sediu al Poliţiei de Frontieră (sectorul Isaccea). A afectat o suprafaţă de 6000 mp, dintr-un teren situat în zona de protecţie a sitului arheologic "Cetatea Isaccea-Noviodunum. Zona cercetată poate fi integrată în aşezarea civilă extra muros, care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, la sud şi sud-vest de cetate.
NotesImportanţa deosebită a acestui monument a determinat propunerea de conservare in situ şi punerea sa în valoare. Ca urmare, proiectantul investiţiei, de comun acord cu beneficiarul, a întocmit la acea vreme un proiect de conservare şi protecţie a cavoului. Din păcate, proprietarul terenului nu a asigurat paza monumentului şi nici măsurile minime de protecţie pentru cavouul descoperit, fapt acre a determinat degradarea construcţiei funerare.
Date of discovery2014
Site Surface 4,8 mp
State of preservationgrav afectat / 08.05.2019
Natural hazardsCutremur: 4 / 08.05.2019; Ploi acide: 1 / 08.05.2019
Human riskDemolare: 4 / 08.05.2019
OwnerPoliţia de Frontieră
Last record update21.2.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Criptă/cavou  Epoca romană (sec. III-VI)   Construcţia este rectangulară, cu laturile lungi de 3,30/3,40 m (interior) şi 3,70/3,85 (exterior). Acestea au fost construite în opus incertum din blochete medii, fasonate sumar. Pentru regularizarea asizelor s-au folosit cărămizi. Grosimea zidurilor variază între 0.40 m - 0,30 m, iar liantul folosit a fost lutul. Paramentul interior a fost lucrat cu grijă, umele de mortar păstrate in situ sugerând că pereţii interior au fost tencuiţi. Tencuiala a fost realizată dintr-un mortar alb, omogen, fără incluziuni. Pe unele fragmente se mai păstrează urme de vopsea roşie dispusă probabil în registre. Cele 11 monede descoperite în complex datează începuturile folosirii monumentului la Florian (276), Diocleţian (285-286, 295-297) şi Constantin I (306-307, 313-317), la care se adaugă cele foarte uzate, cu modul de sec IV p.Chr. Ceramica este variată din punct de vedere cronologic, dar şi tipologic. Astfel, au fost descoperite recipiente de transport (amfore Dressel 24, LR 2 şi Berenice MR 3), vasa conquinatoria (oale din pastă grunjoasă folosite probabil la depozitarea ofrandelor alimentare) şi câteva fragmente de farfurii de producţie provincială, vest-pontică.  
Groapă menajeră  Epoca medievală (sec. XIII)   Groapa a distrus parţial paramentul exterior sudic al edificiului.  
Tranşeu  Primul Război Mondial (sec. XX)   Colţul de NE al edificiului este afectat de un tranşeu.  
mormânt de înhumaţie  Epoca medievală (sec. XIII)   În colţul de NE, în zona firidei, în exterior, a fost cercetat un mormânt în groapă simplă, cu două schelete aşezate în decubitus dorsal şi orientate E-V.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2019
Name Forename Role
TOPOLEANU Florin 1
STĂNICĂ Aurel-Daniel 1
MOCANU Marian 1
PANAIT Valentin 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" Tulcea 1

Bibliography
1. Topoleanu, Florin; Stănică, Aurel-Daniel, 2019 [Fişă de sit] (site record source)
2. Raport de cercetare arheologică preventivă. "Construire sediu sector Poliție de frontieră Isaccea", Localitatea Isaccea, Beneficiar: S.C. Modvest Construct 2000 S.R.L. Pitești, Arhiva ICEM, Tulcea [Fişă tehnică]
3. Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2014, 2015, 206-210, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5445&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2014 [Publicaţie]