Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code159696.05
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010TL-I-s-A-05804
NameSitul arheologic de la Isaccea - Noviodunum - La Pontonul Vechi (Noviodunum)
CountyTulcea
CommuneOraş Isaccea
City/Town/VillageIsaccea
AddressIsaccea, str. Câmpia Libertăţii, nr. 89
PlaceLa Pontonul Vechi (Cetate, Eski-kale)
LandmarkSitul este localizat la aproximativ 1 kilometru est de limita oraşului Isaccea, pe malul drept al Dunării, la nord de drumul judeţean D 229 T, în punctul "La Pontonul Vechi".
Geomorphologypromontoriu
Land utilitypăşune
Site Classlocuire civilă
Site Typecetate
DescriptionSitul arheologic de la Noviodunum este o aşezare pluristratificată formată din vestigiile cetăţii romane, romano-bizantine, medio-bizantine şi medievale, mărginită de o întinsă aşezare civilă delimitată de trei valuri de apărare, cu şanţurile aferente şi la care se mai adaugă, spre sud şi sud-est, necropolele cetăţii şi aşezările rurale.
DiscovererPamfil Polonic şi Grigore Tocilescu
Date of discovery1895
Site Surface 54 ha
State of preservationgrav afectat / 10.09.2009
Human riskAfectare parţială: 2 / 15.03.2018
Ownershippublic
OwnerConsiliul local Isaccea şi ICEM Tulcea
Last record update18.9.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Cetate  Epoca romano-bizantină (sec. II - VIII) romană Cetatea romano-bizantină Noviodunum ocupă o suprafaţă de 18 ha având o fortificaţie patrulateră cu nu mai puţin de 7 turnuri şi ziduri cu o grosime de trei metri. Cercetările recente au pus în evidenţă trei turnuri: Turnul Mare, Turnul A şi Turnul de Colţ. TL-I-m-A-05804.02 
turn de apărare  Epoca romano-bizantină (secolele IV-VII) romano-bizantina Turnul are o formă de evantai şi a fost puternic afectat de diversele demantelări practicate de-a lungul mai multor perioade istorice.

Acest monument a făcut obiectul mai multor campanii de cercetări arheologice, începând cu anul 2002, fără însă a se ajunge la concluzii definitive privind etapele sale constructive.
 
turn de apărare  Epoca romano-bizantină (secolele IV-VII) romană Este un turn în formă de U, sub forma unui bastion rectangular cu frontul rotunjit. A fost refăcut de mai multe ori între secolele IV-VII.  
turn de apărare  Epoca romano-bizantină (secolele IV-VII p. Chr.) romană Turnul Mare este un turn în formă de U, cu o anvergură de 31,4 metri şi care avansează în exterior pe o lungime de 16,30 de metri. A fost construit din blocuri rectangulare de calcar legate cu mortar.  
aşezare  La Tène getică   TL-I-m-A-05804.04 
aşezare  Epoca romano-bizantină (sec. I - VII) romană   TL-I-m-A-05804.03 
cuptor  Epoca romană târzie (IV-VI p. Chr.) romană Grătarul (sola) de formă rectangulară, dar mai ales dimensiunile sale (3,20 m), indică faptul că este vorba de un cuptor pentru ars materiale de construcţie (cărămizi, olane, tuburi pentru apeduct etc.).  
aşezare  Epoca medievală (sec. VIII - XV)     TL-I-m-A-05804.01 
Val  Epoca romano-bizantină (sec. I - VII) romană   TL-I-m-A-05804.02 
şanţ  Epoca romano-bizantină (sec. I - VII) romană   TL-I-m-A-05804.02 
Basilica paleocreştină  Epoca romano-bizantină (secolele V-VI p. Chr) romano-bizantina Descoperită în urmele săpăturilor de salvare din anul 1956. Este construită din ziduri de piatră legate cu mortar. De asemenea s-a folosit de ziduri ale unor edificii mai vechi. Este o basilică trinavată cu nartex şi absidă semicirculară. Are o lungime pe latura N-S de 13,80 metri. Grosimea zidurilor exterioare, din piatră cu mortar conţinând cărămidă pisată, variază între 0,9 şi 1,40 metri.  
Basilica paleocreştină  Epoca romano-bizantină (secolele V-VI p. Chr) romană Edificiu de cult creştin orientat est-vest cu o lungime totală de 28 de metri. Latura de nord este lungă de 24 de metri şi o grosime variabilă a zidurilor între 1,7 şi 1,9 metri iar latura de sud este păstrată pe 10,5 m şi ziduri groase între 0,95 şi 1,09 metri. Absida este poligonală la exterior (3 laturi), cu zidul gros aici de 1,25 m. Variabilă este şi lăţimea navei la interior, de 7,20 / 7,70 m. Un element constructiv deosebit se întâlneşte pe latura de nord, în C3B, unde odată cu zidul a fost construită o structură uşor ovală, cu diametrul de 1,60/1,65 m., pe jumătate ieşită către interiorul navei.  
fortificaţie de pământ  secolele XVI-XIX otomană Tabia otomană a funcţionat între secolele XVI şi XIX. Era o fortificaţie trapezoidală de pământ care suprapune o parte din cetatea antică.  
Terme  Epoca romano-bizantină romană    
Terme  Epoca romano-bizantină romană    
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare sistematică 2019
Name Forename Role
BOTTEZ Valentin 9
VLADU Adrianadrian 9
LIVANOV Oliver 8
MIERLĂ Marian 8
TRIFANOV Cristian 8
DINU Niculina 7
BIVOLARU Alexandra 6
MORHANGE Christophe 6
PAWLOWICZ Marie 6
BASUAU Ninou 6
ȘERBĂNESCU Adrian 5
VÂLCU Aurelaurel 4
VASILE Gabriel 4
STREINU Aina Oana 3
STREINU Marius Cristian 2
GRIGORAȘ Laurențiubianca 2
IANCU Alina 2
DINU Georgiana 2
LĂZĂRESCU Vlad Andrei 2
TUFARU Ilie Marian 2
BORLEAN Oana 2
DRĂGAN Adrian 12
EFTIMIE Dumitru 11
STĂNICĂ Daniela 10
TOPOLEANU Florin George 1
STĂNICĂ Aurel-Daniel 1
MOCANU Marian 1
MARCU Liliana 1
PANAIT Valentin 1
MARCU Liliana 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale dn Tulcea 1
Asociația Pro Noviodunum 10
S.C. Topo Consult S.R.L. Isaccea 11
S.C. Aero Delta Support S.R.L. Sarinasuf 12
Institutul Național al Patrimoniului 2
Muzeul Municipiului București 3
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București 4
S.C. Terra Data Surveys S.R.L. 5
Universitatea Aix-Marseille (AMU 6
Muzeul Brăilei "Carol I" 7
Danube Delta National Institute for Research & Development 8
Universitatea București-Facultatea de Istorie 9
2. cercetare sistematică 2018 Cercetările din campania 2018, au continuat la nord de Turnul de Colţ, în intramuros, secţiunile TC 5 şi TC 1, unde nivelurile medio-bizantine au făcut obiectul noilor investigaţii arheologice. În prima etapă a fost îndreptat profilul de vest şi de nord. Spre nord, au fost surprinse două morminte de inhumaţie. În sectorul Curtina 1- Turnul de Colț s-a continuat degajarea suprafeței printre demontarea martorului creat între două puncte de lucru: Turnul de Colţ şi Curtina C1. S-a dorit deschiderea unei suprafeţe cât mai extinse, pentru o înregistrare a contextelor şi a structurilor de locuire medio-bizantine şi medievale, dar şi pentru a înţelege raportul dintre refacerea zidului de perioadă romană la finalul sec. XIII sau primele decenii ale sec. XIV şi nivelurile de locuire extramurane. S-a deschis un nou sector "Așezarea civilă Est", pe locul unde în anul 2017 s-a realizat o periegheză. Suprafaţa extramuros în cauză, se află în partea de E a oraşului antic, la aproximativ 20 m de zidul estic de incintă. Cu această ocazie au fost trasate un număr de 32 de carouri cu dimensiunile de 10 x 10 m, fiind înregistrat materialul arheologic prezent la suprafaţa solului (vezi raport 2018). În urma cercetării de teren a fost identificată cel puţin o zonă (□5), care ar putea indica existenţa unui edificiu, datorită unei aglomerării de mortar alb, cu tentă rozalie, prezenţa materialelor de construcţie (tegulae), a pietrelor şi o concentrare de fragmente ceramicr. Pe de altă parte diversitatea materialului ceramic indică o ocupare constantă a zonei, din epocă romană timpurie (sec. II) până în epocă modernă şi contemporană (sec. XIX-XX).
Name Forename Role
DRĂGAN Adrian 6
STĂNICĂ Daniela 5
TRIFANOV Cristian 4
MIERLĂ Marian 4
VÎLCU Aurel 3
VASILE Gabriel 3
STREINU Marius 2
IONESCU Adrian Nicolae 2
DINU Georgiana 2
CIULAVU Florin 1
BLEOANCĂ Mihaela 1
PANAIT Valentin 1
MARCU Liliana 1
TOPOLEANU Florin George
STĂNICĂ Aurel-Daniel
MOCANU Marian
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 1
Institutul Naţional al Patrimoniului 2
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti 3
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării 4
Asociaţia Pro Noviodunum 5
S.C. Aero Delta Support S.R.L. Sarinasuf 6
3. cercetare sistematică 2017 Campania anului 2017 a avut în vedere următoarele obiective principale: - Cercetările arheologice sistematice în perimetrul fortificației romane târzii și medio-bizantine; în așezarea civilă; - Continuarea cercetărilor la Turnul de Colț și Curtina 1 (degajarea segmentului); - Așezarea civilă Est; - Amenajarea depozitului șantierului; - Conservarea primară a monumentelor descoperite; - Manifestări de popularizare.
Name Forename Role
TOPOLEANU George Responsabil șantier
EFTIMIE Dumitru membru colectiv
STĂNICĂ Aurel Daniel membru colectiv
MOCANU Marian membru colectiv
CIULAVU Florin Membru colectiv
BLEOANCA Mihaela Membru colectiv
PANAIT Valentin Membru colectiv
DIMA Ligia Membru colectiv
RUSU Vera Membru colectiv
MARCU Liliana Membru colectiv
STREINU Marius Membru colectiv
STREINU Alina Membru colectiv
VÎLCU Aurel Membru colectiv
DINU Niculina Membru colectiv
HONCU Ștefan Membru colectiv
BOȚAN Sever Membru colectiv
MUNTEANU Lucian Membru colectiv
RAFAILĂ STANC Simina Membru colectiv
VASILE Gabriel Membru colectiv
NEDU Decebal mambru colectiv
Institution Role
Muzeul Brăilei 1
Muzeul Municipoului București 1
Institutul National al Patrimoniului 1
S.C. Topo Consult S.R.L. Isaccea 1
Aero Delta Support 1
Asociația Pro Noviodunum 1
ICEM Tulcea 9
4. cercetare sistematică 2016 În sectorul Bazilica 2 obiectivul l-a constituit dezvelirea completă a edificiului de cult, cu precădere a părţii de vest, pentru identificarea intrării şi a unui eventual nartex. Au fost identificate urme de locuire anterioare, datate între secolele I și IV p. Chr. În mai multe casete au apărut segmente de ziduri aparţinând unor edificii cu altă orientare urbanistică, mai înguste, legate cu pământ, păstrate, în principal, la nivelul zidurilor bazilicii. Şi în acest caz avem de-a face cu temeliile edificiilor, păstrate pe doar două - trei asize.
Name Forename Role
TOPOLEANU C. responsabil științific
STĂNICA A. membru colectiv
MOCANU M. membru colectiv
NUȚIU G. membru colectiv
PANAIT V. membru colectiv
MARCU L. membru colectiv
DINU N. membru colectiv
STĂNICĂ D. membru colectiv
STANC S. membru colectiv
ASĂNDULESEI A. membru colectiv
IONESCU-PREOTU C. membru colectiv
PASCU M. membru colectiv
EFTIMIE D. membru colectiv
DRĂGAN A. membru colectiv
Institution Role
Asociația Pro Noviodunum 1
AERO DELTA SUPPORT SRL 1
UAIC Iaşi 2
SC TopoConsult SRL 3
ICEM Tulcea 6
5. cercetare sistematică 2016 În sectorul Incinta Est S1 s-a urmărit stabilirea momentului cronologic în care a fost ridicat "zidul medieval". Cercetările precedente, au surprins un zid lung de 5 m, "adosat" emplectornului, care aparţine unei element de fortificaţie, ridicat la finalul secolului IV - începutul secolului V p.Chr. S-au descoperit o amenajare din pământ galben, cu tentă verzuie care intră sub un grupaj de pietre și cărămizi. În partea superioară, amenajarea cu pământ galben, prezenta o peliculă de mortar care a fost regăsită și în zidul medieval. Spre nord de zidul medieval a fost surprins un strat consistent de mortar, fragmente de cărămizi şi pietre, care provin din acelaşi zid de epocă romano-bizantină.
Name Forename Role
TOPOLEANU Florin George responsabil
PÂRVU Alexandru membru colectiv
APARASCHIVEI Dan membru colectiv
BELDIMAN Corneliu membru colectiv
BILAVSCHI George Aurelian membru colectiv
DINU Niculina membru colectiv
GĂMUREAC Emilian membru colectiv
GHEORGHE Oana membru colectiv
HONCU Ștefan membru colectiv
MARCU Liliana membru colectiv
NEDU Decebal membru colectiv
PANAIT Valentin membru colectiv
RADU Laurențiu membru colectiv
STANC Simina membru colectiv
STĂNICĂ Aurel membru colectiv
SZLANCS Diana Maria membru colectiv
Institution Role
Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia 1
Ministerul Culturii 1
Muzeul Brăilei 1
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, Facultatea de Istorie 1
Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi 1
Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşti 1
Institutul de Arheologie Iași 2
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 4
6. cercetare sistematică 2015
Name Forename Role
RADU Laurențiu 9
GĂMUREAC Emilian 8
DUMITRU Eftimie 7
SZTANCS Diana Maria 5
BELDIMAN Corneliu 5
DINU Niculina 5
STANC Simina 4
HONCU Ștefan 3
DRĂGAN Adrian 2
NICHITA Andrei 2
HARITON Liviu 2
STĂNICĂ Daniela 2
STĂNICĂ Laura 2
TOPOLEANU Florin George 1
STĂNICĂ Aurel 1
RUSU Vera 1
PANAIT Valentin 1
MARCU Liliana 1
MOCANU Marian 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 1
Asociaţia Pro Noviodunum 2
Institutul de Arheologie, Iaşi 3
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi 4
Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşt 5
Muzeul Brăilei 6
S.C. Topo Consult S.R.L. Isaccea 7
Ministerul Culturii 8
Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia 9
7. cercetare sistematică 2014 Campania de săpături arheologice sistematice din anul 2014 în cetatea Noviodunum s-a desfăşurat în perioada 1 - 31 octombrie, având ca obiectiv principal continuarea cercetărilor în Turnul de Colţ (TC), aflat în partea de S-E a fortificaţiei. A fost reluată cercetarea în secţiunea TC3 orientată, paralelă cu latura de Est semicirculară a Turnului de Colţ, secţiune care reprezenta limita de Est a campaniei din anul 2012, cu scopul de a identifica eventualele faze constructive mai timpurii ale Turnul de Colţ. Un alt punct de lucru al sectorului cercetat în campania anului 2014 a fost pilonul central al Turnului de Colţ, în secţiunea TC2, c. 1-2, cu scopul de a identifica adâncimea fundaţiei.
Name Forename Role
STĂNICĂ Daniela 7
STĂNICĂ Laura 7
BELDIMAN Cornel 6
SZTANCS Diana Maria 6
STANC Simina 5
HONCU Ștefan 5
APOSTOL Virgil 4
RADU Laurențiu 3
GĂMUREAC Emilian 2
STĂNICĂ Aurel 1
TOPOLEANU Florin George 1
MARCU Liliana 1
MOCANU Marian 1
PANAIT Valentin 1
Institution Role
ICEM Tulcea 1
Ministerul Culturii 2
MA Callatis 3
MNIR 4
UAIC Iaşi 5
UCDC Bucureşti 6
Asociaţia Pro Noviodunum 7
8. cercetare preventivă 2014 Cercetarea arheologică preventivă din situl Cetatea Noviodunum a fost realizată pentru obiectivul "Construire sediu sector Poliție de Frontieră Isaccea. Obiectivul evaluării de teren și al raportului de diagnostic a fost acela de a determina prezenţa/absenţa patrimoniului arheologic în perimetrul afectat de proiect şi în imediata vecinătate a acestuia. În acelaşi context, s-a luat în considerare realizarea unor sondaje de evaluare arheologică a terenului şi o scurtă analiză a materialului arheologic înregistrat pe suprafaţa solului, dar și cel provenit din sondajul de evaluare. În suprafața afectată de proiect (S1-S13), au fost identificate și cercetate un număr de 164 de complexe, dintre care: 2 - atribuite perioadei getice; 25 - aparțin epocii romane; 113 - sunt din perioada medievale (sec. XIII); 14 - Amenajări din perioada Primului Război Mondial și al Doilea Război Mondial. La această listă se mai adaugă 7 complexe care nu conțineau materiale arheologice. A doua etapă a cercetărilor arheologice preventive s-a desfășurat în perioada 15 - 30.09.2014, fiind investigate între secțiunile S14-S17, un număr de 110 de complexe din care: 28 de epocă romană, 73 de epocă medievală, 1 din timpul războaielor mondiale, iar 8 complexe fiind lipsite de materiale arheologice. În privința tipurilor de complexe cercetate se poate preciza că au fost înregistrate 37 de morminte medievale (sec. XII-XII), 30 de gropi menajere, 4 cuptoare de olar, 2 vetre de suprafață, toate fiind datate în secolul al XIII-lea, 21 de gropi din perioadă romană, 1 mormânt, 3 cuptoare de olar și gropile de rebuturi, 3 vetre din aceeași perioadă (sec. II-IV), 8 complexe fără inventar și 1 groapă din Primul Război Mondial. Pentru perioada romană este de menționat un cavou identificat în zona cea mai înaltă a terenului. Mormântul are o formă rectangulară fiind construit în tehnica opus incertum din blochete de piatră și cărămizi. Cavoul a fost jefuit din vechime astfel că nu sau păstrat elemente pentru a putea preciza tipul de acoperiș (boltă?), iar laturile de nord și est au fost demantelate de la jumătate către colțul de nord-est până la nivelul pragului intrării. De asemenea, au fost puternic deranjate și scheletele defuncților înmormântați în cavou, astfel că, este dificil de reconstituit atât conexiunea anatomică a fiecărui individ, cât și succesiunea înmormântărilor.
Name Forename Role
DUMITRU Eftimie 5
ADAMESCU Adrian 4
GĂMUREAC Emilian 3
VÎLCU Aurel 2
MARCU Liliana 1
MOCANU Marian 1
NUȚU George 1
PANAIT Valentin 1
STAN Diana 1
STĂNICĂ Aurel 1
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IAB 2
Ministerul Culturii 3
MJI Galaţi 4
S.C. Topo Consult S.R.L. Isaccea 5
9. cercetare preventivă 2014 Industria materiilor dure animale descoperită în campania 2014
Name Forename Role
BELDIMAN Corneliu 1
SZTANCS Diana Maria 1
Institution Role
UCDC Bucureşti 1
10. cercetare sistematică 2013 Cercetările arheologice s-au desfășurat în în sectorul de S-E al cetății, pe un segment care cuprinde trei turnuri: Turnul Mare, Turnul de Colț și Turnul A și cele două curtine aferente. Obiectivele au vizat continuarea cercetărilor la segmentul de curtină C1 şi C2, continuarea cercetărilor la Turnul A, Suprafaţa A şi Turnul de colt și verificarea reperelor cronologice stabilite prin cercetările anterioare la Turnul de Colţ, Turnul A, Suprafaţa A, Curtina 1 şi Curtina 2. În toate punctele menționate au fost identificate niveluri din merioada medio-bizantină și medieval care indică o locuire intensă la Noviodunum între secolele X-XIV.
Name Forename Role
PÂRVU Alexandru student
GHEORGHE Oana student
TOPOLEANU George Florin responsabil
STĂNICA Aurel membru colectiv
MARCU Liliana membru colectiv
PANAIT Valentin membru colectiv
RADU Laurențiu membru colectiv
DINU Niculina membru colectiv
BILAVSCHI George membru colectiv
APARASCHIVEI Dan membru colectiv
HONCU Ștefan membru colectiv
GRĂMUREAC Emilian membru colectiv
NEDU Decebal membru colectiv
SZTANCS Diana Maria membru colectiv
BELDIMAN Corneliu membru colectiv
STANC Simina membru colectiv
Institution Role
UAIC Iaşi 1
MCC 1
MA Mangalia 1
M Brăila 1
IA Iaşi 2
UDJ Galați 3
ICEM Tulcea 4
11. cercetare sistematică 2013 Suprafața A
Name Forename Role
GHEORGHE Oana 2
PÎRVU Alexandru 2
STĂNICĂ Aurel 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 1
Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi 2
12. cercetare sistematică 2013 Curtina C2
Name Forename Role
STĂNICĂ Aurel Daniel 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 1
13. cercetare sistematică 2013 Turnul A
Name Forename Role
STĂNICĂ Aurel - Daniel 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 1
14. cercetare sistematică 2013
Name Forename Role
APARASCHIVEI Dan 1
BILAVSCHI George Aurelian 1
Institution Role
Institutul de Arheologie Iaşi 1
15. cercetare sistematică 2012 Obiectivele proiectului de cercetare din anul 2012 au fost: continuarea degajării incintei de SE a cetăţii romano-bizantine; continuarea cercetărilor la segmentul de curtină C1 și C2, la Turnul A, Suprafața A și Turnul de colț; verifi carea reperelor cronologice stabilite prin cercetările anterioare la Turnul de Colț, Turnul A, Suprafața A, Curtina 1 și Curtina 2; identifi carea și stabilirea momentului în care au fost refăcute zidurile din perioada medievală (Curtina 1). De asemenea, cercetările din acest an au avut în vedere verifi carea zonei afl ate în apropiere de Pontonul Vechi, unde au fost identifi cate zidurile unor edifi cii.
Name Forename Role
TOPOLEANU Florin George responsabil
STĂNICĂ Aurel membru colectiv
COSTEA Iuliana membru colectiv
MARCU Liliana membru colectiv
MARCU Liliana membru colectiv
BILAVSCHI George membru colectiv
DINU Niculina membru colectiv
BOUNEGRU Octavian membru colectiv
APOSTOL Virgil membru colectiv
RADU Lucrețiu membru colectiv
ADAMESCU Adrian membru colectiv
GAMUREAC Emilian membru colectiv
BOSTACĂ Maria membru colectiv
LUPAȘCU Tincuța membru colectiv
GHEORGHE Oana membru colectiv
DRĂGHICI Lucian membru colectiv
PATRICHE Valentina membru colectiv
STĂNICĂ Daniela membru colectiv
JUNCANU Emil membru colectiv
BORTOȘ Cosmin membru colectiv
NEGRU Sorin membru colectiv
STĂNICĂ Adrian membru colectiv
Institution Role
IA Iaşi 1
M Brăila 1
UAIC Iaș 1
MA Mangalia 1
MI Galați 1
MC 1
studenți UDJ Galați 5
Asociația Pro Noviodunum 5
ICEM Tulcea 6
16. cercetare sistematică 2011 Cercetările arheologice s-au desfășurat în Incinta Est în sectorul 1, deschis în anul precedent. Obiectivul cercetărilor din acest sector era identificarea celor două incinte târzii, cercetate în anii '60 ai secolului trecut de Ion Barnea. În anul 2011 a fost prelungită secțiunea deschisă în anul 2010. S-a continuat cu încă 12 metri de la suprafața de 12x3 m cercetată anterior. Perimetrul a fost afectat de nivelările din perioada contemporană. În capătul de V al secțiunii, la -0,50 m, se păstrează capătul zidului medieval (ridicat la finele secolului al XIII-lea) adosat incintei romane descoperit în anul 2010.
Name Forename Role
APOSTOL Virgil 8
MĂRGINEANU-CÂRSTOIU Monica 7
EFIMOV Jeni 6
BOUNEGRU Octavian 6
ROMANESCU Gheorghe 6
DINU Niculina 5
ADAMESCU Adrian 4
BILAVSCHI George 3
RADU Laurențiu 2
TOPOLEANU Florin George 1
STĂNICA Aurel 1
DIMA Ligia 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 1
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa 2
Institutul de Arheologie Iași 3
Muzeul de Istorie Galaţi 4
Muzeul Brăilei 5
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi 6
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti 7
Muzeul Naţional de Istorie a României 8
Universitatea Bucureşti 9
17. cercetare sistematică 2010 A fost finalizată cercetarea în secțiunea TC4, a contextului în care a fost surprins orizontul de înmormântări de perioadă medio-bizantină. În sectorul Curtina C1 s-a continuat cercetarea în nivelul romano-bizantin fiind identificate două gropi menajere și două clădiri cu ziduri cu temelie din piatră datate în secolele VI-VII p. Chr. Totodată a fost degajată vatra descoperită în anul 2009. Vatra este distrusă în cea mai mare parte; se păstrează doar peretele vestic şi o parte din platformă. Peretele păstrat are o înălţime de 0,10-0,12 m, cu o mică alveolare în partea superioară. Vatra a fost surprinsă la -1,45 m; este confecţionată din lut care conţine paie şi pleavă, fiind ridicată pe o amenajare din pământ cenuşos-granulos. În sectorul Curtina C2 s-a deschis o s-a deschis o nouă secțiune, (8 x 3 m), prin extinderea ultimei secţiuni, la V de Turnul A - TA4. În această zonă, a existat probabil o amenajare din perioada celor două războaie mondiale - fie tranşeu, fie construcţie ce servea drept adăpost şi care se afla în apropierea tranşeelor -5. În campania anului 2010 de la Noviodunum au fost reluate cercetările sistematice la Complexul funerar cu cripte, monument aflat la aproximativ 650 m SV de cetate.
Name Forename Role
APARASCHIVEI Dan
BILAVSCHI George Aurelian
CAVALERIU Romeo
DINU Niculina
FLOREA Mihai
RADU Laurențiu
STĂNICĂ Aurel
ȘTEFAN Călin Dan
ȘTEFAN Maria Magdalena
TEODOR Eugen Silviu
TOPOLEANU Florin George
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IA Iaşi 2
UAIC Iaşi 3
MNIR 4
18. cercetare sistematică 2009 Cercetările arheologice din anul 2009 din sectorul Turnul Mare a urmărit continuarea săpăturilor prin înlăturarea nivelurilor de distrugere din interiorul Turnului Mare, pentru verificarea unor reperelor cronologice; epuizarea nivelului IV, pentru finalizarea planului interior al turnului. În sectorul Turnul de Colț s-a urmărit clarificarea perioadei de funcţionare a TC, prin înlăturarea martorului de pământ, care suprapunea accesul/intrarea în turn. Tot în acest scop a fost degajată zona cuprinsă într pilonul central, intrarea în turn şi laturile acestuia. Cu acest prilej am constatat ca treptele au fost realizate în grosimea zidului. S-au degajat nouă trepte, fiecare avînd lungimea de 1,10 m, lăţimea de 0,28/0,30 m şi înălţinea de 0,28/0,30 m. Primele patru trepte sunt realizate din blocuri de calcar, care în parte inferioară au plasate cărămizi pentru egalizare; următoarele două trepte, de la 6 pană la 8 sunt realizate din cărămizi. În sectorul Curtina C1 s-a urmărit lămurirea situaţiei complexelor din SC1 şi SC2, c. 5-6, clarificarea sistemului de construire a incintei, înlăturarea martorului dintre cele două secţiuni şi scoaterea în evidenţă a unei suprafeţe care să ne ofere o imagine de ansamblu a curtinei din partea de SE.
Name Forename Role
APARASCHIVEI Dan
BAUMANN Victor - Heinrich
BEJENARU Luminiţa
BILAVSCHI George Aurelian
CAVALERIU Romeo
COSTEA Iuliana
DINU Niculina
RADU Laurențiu
STĂNICĂ Aurel
TEODOR Alexandra
VÎLCU Constanța
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IA Iaşi 2
UAIC Iaşi 3
19. cercetare sistematică 2008 Cercetările din anul 2008 au vizat continuarea degajării incintei de SE a cetăţii romano-bizantine şi verificarea reperelor cronologice stabilite prin cercetările anterioare. În campania din anul 2008, cercetările arheologice au fost concentrate asupra Turnului de Colţ şi curtinei răsăritene - C1, situată între Turnul de colţ şi Turnul A, unde au fost trasate două noi secţiuni: secţiunea TC-5, paralelă secţiunii TC-4, cercetată în 2007, şi la V de aceasta, de 20 m lungime cu 3 m lăţime; secţiunea SC-2, paralelă, spre răsărit, cu secţiunea SC-1, începută în campania anterioară, de 20 m lungime cu 3m lăţime. Cele trei secţiuni au fost aliniate pe latura de N, creându-se posibilitatea realizării unui profil nordic pe o întindere de 12 m. A fost scos la iveală zidul de incintă al fortificaţiei romano-bizantine, urmărindu-se refacerile care au avut loc în epoca romano-bizantină şi în cursul epocii bizantine.
Name Forename Role
APARASCHIVEI Dan
BAUMANN Victor - Heinrich
BEJENARU Luminiţa
BILAVSCHI George Aurelian
DINU Niculina
RADU Laurențiu
STĂNICĂ Aurel
TEODOR Alexandra
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IA Iaşi 2
UAIC Iaşi 3
20. cercetare sistematică 2007 În anul 2007 s-a continuat degajarea segmentului de SE al fortificaţiei romano-bizantine. Au fost stabilite ca puncte de lucru zonele în care cercetarea arheologică se derula de mai mulţi ani. Este cazul celor trei turnuri notate de noi cu siglele: TM (Turnul Mare), TA (Turnul A) şi TC (Turnul de Colţ), Supr. A (Suprafaţa A). A fost deschis un nou punct de lucru, la mijlocul curtinei dintre TA şi TC. Noua secţiune de 20 x 4 m este denumită SC 1. Toate secţiunile executate în zona Turnului Mare poartă sigla CT , ultima fiind CT10, situată în vecinătatea de răsărit a TM. Au fost adâncite secţiunile: TC3, pe latura de răsărit a Turnului de Colţ şi CT10, reprezentând extinderea cu 3,50 m spre V a secţiunii CT7 de pe latura de V a TM, cercetată în 2005 până la loess. O nouă secţiune, TA 4, de 15 x 3,50 m, a fost efectuată pe latura de V a Turnului A. S-a menţinut caroiajul iniţial şi grila de lucru din 1998, realizată cu prilejul primei ridicări topografice. În scopul armonizării celor două proiecte care se derulează simultan la Noviodunum, din anul 2000, anul acesta s-a suprapus grila realizată de colegii britanici prin ridicarea topografică efectuată în ultima etapă de cercetare (2004-2006).
Name Forename Role
APARASCHIVEI Dan
ASĂNDULESEI Andrei
BALAUR Radu-Ștefan
BAUMANN Victor - Heinrich
BEJENARU Luminiţa
BILAVSCHI George Aurelian
BONEFFILE Elisse
DINU Niculina
MOCANU Radu-Florin
RADU Laurențiu
STĂNICĂ Aurel
BOCHIŞ Bogdan Alexandru
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IA Iaşi 2
UAIC Iaşi 3
21. cercetare sistematică 2006 Cercetările arheologice s-au desfăşurat, în general, în sectorul de SE al cetăţii în extramuros - Turnul Mare, Turnul A şi în zona Turnului de Colţ. În final, cercetările arheologice din anul 2006 au evidenţiat în această zonă un turn de colţ în formă de potcoavă, cu laturile de E şi de V evazate şi cu frontul rotunjit, care îşi găseşte analogii în cadrul altor cetăţi din Dobrogea, cum ar fi la Capidava (turnul 2 şi 6)1, Dinogeţia (turnurile 1, 4 şi 10)2, Tropaeum Traiani (turnul 9)3, Ibida şi Troesmis- Cetatea de Est cu o structură interioară aparte, datorită refolosirii unor elemente arhitectonice anterioare.
Name Forename Role
APARASCHIVEI Dan
BAUMANN Victor - Heinrich
BILAVSCHI George Aurelian
BEJENARU Luminiţa
DINU Niculina
DONICI Mihaela
HAMZU Adrian
POPESCU Adrian
RADU Laurențiu
SIREȚEANU Andra
STĂNICĂ Aurel
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IA Iaşi 2
UAIC Iaşi 3
22. cercetare sistematică 2005 11 Cercetările arheologice din anul 2005 s-au desfăşurat în cursul lunilor iulie-septembrie şi au avut, în general, aceleaşi obiective urmărite şi în anii 2000-2002 şi 2004 prin proiectul NOV(iodunum) 2000, respectiv degajarea unor suprafeţe cât mai mari din segmentul de SE al sistemului defensiv al cetăţii şi stabilirea limitelor cronologice ale acestuia. În acest scop au fost continuate săpăturile arheologice în cele trei sectoare ale segmentului monumental vizat: - sector Cetate - Turnul Mare (CT) - sector Cetate - Turnu A, fost "Curtina A" (TA = CA) - sector Cetate - Turn Colţ (TC) Cel de-al patrulea sector, unde au fost reluate cercetările arheologice, se află în extramuros şi este sector Cariera de lut - necropola.
Name Forename Role
MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Ghe. 2
STĂNICĂ Aurel 2
BEJENARU Luminiţa 2
MONAH Felicia 2
RADU Laurenţiu 2
STOIAN Cecilia 2
BILAVSCHI George 2
LOCKEAR Kris 2
POPESCU Adrian 2
SLY Timothy 2
SIDELL Jeane 2
SYMONDS Robin 2
BAUMANN Victor 1
Institution Role
ICEM Tulcea 1
UAIC Iaşi 2
MM Bucureşti 2
MA Callatis 2
Univ. London College 2
Museum of London 2
Univ. Of Southampton 2
Fitzwilliam 2
23. cercetare sistematică 2004 Cercetările arheologice au vizat segmentul de SE al cetăţii şi zona răsăriteană a rezervaţiei şi s-au desfăşurat pe trei sectoare: - Cetate - Turnul Mare (CT); - Cetate - Curtina A (CA); - Cariera de lut - necropola
Name Forename Role
BAUMANN Victor - Heinrich
BEJENARU Luminiţa
BILAVSCHI George Aurelian
LAURENȚIU Radu
LOCKYEAR Kris
MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
POPESCU Adrian
SIDELL Jane
SLY Timothy
Institution Role
ICEM Tulcea 1
UAIC Iaşi 2
24. cercetare sistematică 2003 Sector Cetate - tun colț TC, Faleză, Extra-muros S4, Extra muros - S3, Stație de transformare
Name Forename Role
SLY Timothy 7
STĂNICĂ Aurel Daniel 7
POPESCU Adrian 6
LOKYEAR Kris 5
MĂNUCU - ADAMEŞTEANU Gheorghe 4
OLARIU Cristian 3
BEJENARU Luminiţa 2
BAUMANN Victor - Heinrich 1
JUGĂNARU Gabriel 1
Institution Role
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea 1
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi 2
Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie 3
Muzeul Municipiului Bucureşti 4
University College London, UK 5
Fitzwilliam Museum, University of Cambridge, UK 6
University of Southampton, UK 7
25. cercetare sistematică 2003 Faleză
26. cercetare sistematică 2002 Cercetările arheologice s-au desfăşurat în zona segmentul de sud-est al cetăţii şi în zona răsăriteană a rezervaţiei, pe patru sectoare: a) cetate - Turnul Mare (CT); b) cetate - turn colţ (TC); c) intramuros cetate - edificiul bizantin; d) "Cariera de lut" - necropola.
Name Forename Role
UNTU Alexandra 6
LUCA Viorela Delia 6
ENACHE Emil 6
DRAGOMIR Daniel 6
ENE Daniel Lucian 6
OLARIU Cristian 6
EFIMOV Jeni 5
FILIPOV Ovidiu 5
MĂNUCU - ADAMEŞTEANU Gheorghe 4
LOCKYEAR Kris 3
APARASCHIVEI Dan 2
BAUMANN Victor - Heinrich 1
STĂNICĂ Aurel 1
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IA Iaşi 2
London University 3
MM Bucureşti 4
U Constanţa 5
U Bucureşti 6
27. cercetare sistematică 2001 Campania 2001 a urmărit continuarea cercetărilor începute în interiorul şi-n exteriorul Turnului Mare. În 2001, prin adâncirea secţiunii CT-1, în c.6, până la -3,30 m şi până la -2,80 m în c.7, s-a dat peste ultimul nivel romano-bizantin care, în conformitate cu stratigrafia intra-muros, este N.8. Acest nivel este marcat de pietre suprapuse de o nivelare cu pământ galben.
Name Forename Role
APARASCHIVEI Dan
BAUMANN Victor - Heinrich
LOKYEAR Kris
MĂNUCU - ADAMEŞTEANU Gheorghe
POPESCU Adrian
STĂNICĂ Aurel
Institution Role
ICEM Tulcea 1
IA Iaşi 2
MM Bucureşti 3
28. cercetare sistematică 2000 1 Turnul Mare. În anul 2000 cercetarea s-a concentrat în zona intra-muros, atât în CT-6 cât şi însecţiunea pereche - CT-3. Au fost descoperite complexe arheologice din perioada secolelor XIII-XIV:vetre deschise, locuinţe, gropi menajere, cu un bogat material arheologic (monede, obiecte de cult şiceramică) important pentru cunoaşterea perioadei finale din istoria cetăţii.
Name Forename Role
BAUMANN Victor Henrich responsabil
STĂNICĂ Aurel membru
LOCKYEAR Chris membru
OLARIU Cristian membru
APARASCHIVEI Dan membru
PARASCHIV Eugen-Marius membru
ENE Daniel Lucian membru
DRAGOMIR Daniel membru
UNTU Alexandra membru
LUCA Delia membru
ENACHE Emil membru
EFIMOV Jeni membru
FILIPOV Ovidiu membru
MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
Institution Role
ICEM Tulcea 1
London University 2
MMB 2
U Bucureşti 2
U Constanţa 2
IA Iaşi 2
29. cercetare sistematică 1999 Turnul Mare. În campania din anul 1999 s-a acordat o atenţie specială situaţiei din intra-muros, unde, încă din 1997, apăruseră numeroase vestigii medievale. În vecinătatea zidului de incintă(carourile 6-7) săpătura a coborât până la -2,40 / -2,60 m faţă de actualul nivel de călcare, adâncime lacare au început să apară fragmente ceramice romano-bizantine.
Name Forename Role
MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe responsabil
Institution Role
MM Bucureşti 1
30. cercetare sistematică 1998 Turnul Mare. În campania acestui an s-a urmărit continuarea săpăturilor arheologice în interiorul TM, prinadâncirea secţiunilor existente şi, în paralel, deschiderea unor noi secţiuni cu ajutorul cărora să se prevină, pe de o parte, prăbuşirea pereţilor intermediari, pe de altă parte, să se mărească suprafeţele decercetare spre est şi spre vest.
31. cercetare sistematică 1997 Turnul Mare. S-a urmărit secționarea turnului cu ajutorul secțiunii magistrale (denumită în acest punct CT-1), în vederea stabilirii stratigrafiei acestui monument descoperit în 1996.
32. cercetare sistematică 1996 Săpăturile s-au desfășurat în sectorul așezarea civilă. În 1996 cercetările au fost orientate spre zona situată la nord de pct.0, în scopul definitivăriicercetărilor în complexele descoperite în campania anterioară şi în cele care urmau să apară în cursulnoilor investigaţii. Un alt obiectiv era adâncirea secţiunii de control. Au fost cercetate, în carourile 4-7 din S-I - S-III, două locuinţe de suprafaţă (L-9 şi L-10), locuinţe prevăzute cu cuptor-pietrar, respectiv L-10 cu cuptor semi-îngropat, situat într-unul din colţuri. Cele două locuinţe datează din sec.al XI-lea.
33. cercetare sistematică 1995 Cercetările s-au desfășurat în cadrul așezării civile unde s-a realizat o secțiune magistrală S-I pe toată lungimea secţiunii, iar în S-II pe 32 m spre vest şi8,00 m spre est. La adâncimi cuprinse între -0,35 m şi -0,60 m s-a dat peste un orizont de înmormântări, cu morminte de înhumaţie în poziţie întinsă, orientate aprox. E-V, cu ambele mâini pe abdomen, cu un braţ pe abdomen şi altul pe piept, sau, în cazuri mai rare, mâna dreaptă pe lângă corp şi stânga ridicată (M-52). Foarte puţine morminte sunt însoţite de inventar. Valul de pământ şi şanţul dinspre sud au fost secţionate până la o adâncime cuprinsă între -2,00şi - 3,50 m. S-a putut observa că, structura valului prezintă, în general, aceeaşi succesiune a straturilor şidescoperirilor, întâlnită în întreaga aşezare. Pe această bază s-a putut afirma că valul a fost ridicat (refăcut?) înainte de momentul transformării zonei locuite în necropolă, întrucât, până în dreptul coameisale este perforat de morminte iar între -1,00 şi -3,50 m adâncime se suprapune stratului de locuire din secolul al XI-lea.
Name Forename Role
MĂNUCU - ADAMEŞTEANU Gheorghe responsabil

Bibliography
1. Baumann, Victor Henrich, Atti del IV Convegno di Studi italo-romeno, Bari, 2004, 113-132 [Publicaţie]
2. Suceveanu, Alexandru, VEDR, 1977, p. 59-61 [Publicaţie]
3. Listei Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor, nr. 2.314, vol. III, 2004, 2261-2262, 169-173
4. Florescu, Radu, Limesul dunărean bizantin în vremea dinastiilor isauriană şi macedoneană, Pontica, XIX, Constanţa, 1986, 172
5. Sîrbu, Valeriu, Nouvelles considérations générales concernant l'importation des amphores greques sur le territoire de la Roumanie (les VIe-Ier siècles av.n.è.), Pontica, XVI, Constanţa, 1983, 49
6. Baumann, Victor Henrich, Cetatea de la Isaccea [Noviodunum], 2001 [Fişă tehnică] (site record source)
7. Baumann, Victor Henrich, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2001, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2002, 157-159, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1395 [Publicaţie] (site record source)
8. Baumann, Victor Henrich, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001, 108-110, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1093 [Publicaţie] (site record source)
9. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2000, 47-48, 72, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=930 [Publicaţie] (site record source)
10. Baumann, Victor Henrich, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2002, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2003, 156-157, 101, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1983 [Publicaţie] (site record source)
11. Baumann, Victor Henrich, Cetatea Noviodunum, 2005 [Fişă tehnică] (site record source)
12. Baumann, Victor Henrich, Cetatea Noviodunum, Constanţa, 2007 [Fişă de sit] (site record source)
13. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3398 [Publicaţie] (site record source)
14. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3400 [Publicaţie] (site record source)
15. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2007, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2008, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3901 [Publicaţie] (site record source)
16. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2002, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2003, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3901 [Publicaţie] (site record source)
17. Mănucu-Adameşteanu, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2002, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2003, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1982 [Publicaţie] (site record source)
18. Barnea, Ion, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1983-1992, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1993, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=812 [Publicaţie] (site record source)
19. Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1997, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1998, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=513 [Publicaţie] (site record source)
20. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1998, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1999, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1655 [Publicaţie] (site record source)
21. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2007, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3684 [Publicaţie] (site record source)
22. Olariu, Cristian, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2002, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2003, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1984 [Publicaţie] (site record source)
23. Mănucu-Adameşteanu, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2002, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2003, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1985 [Publicaţie] (site record source)
24. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2003, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2246 [Publicaţie] (site record source)
25. Manucu-Adameşteanu, Gheorghe, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2003, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2247 [Publicaţie] (site record source)
26. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2003, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2249 [Publicaţie] (site record source)
27. Olariu, Cristian, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2003, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2245 [Publicaţie] (site record source)
28. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2003, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2248 [Publicaţie] (site record source)
29. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2004, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2005, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3147 [Publicaţie] (site record source)
30. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3397 [Publicaţie] (site record source)
31. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3398 [Publicaţie] (site record source)
32. Baumann, Victor Henrich, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, Bucureşti, 2009, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4247&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2008 [Publicaţie]
33. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2000, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1094 [Publicaţie]
34. Baumann, Victor Henrich, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4314&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2009 [Publicaţie]
35. Stănică, Aurel, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4317&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2009 [Publicaţie]
36. Radu, Laurenţiu, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4315&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2009 [Publicaţie]
37. Bauman, V. H., Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4313&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2009 [Publicaţie]
38. Aparaschivei, Dan, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4316&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2009 [Publicaţie]
39. Micu, Cristian, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4312&d=Isaccea-Tulcea-Suhat-2009 [Publicaţie]
40. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4535&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2010 [Publicaţie]
41. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4536&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2010 [Publicaţie]
42. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4537&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2010 [Publicaţie]
43. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4538&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2010 [Publicaţie]
44. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4539&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2010 [Publicaţie]
45. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4540&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2010 [Publicaţie]
46. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniu, 2015, 93-95, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5376&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2014 [Publicaţie]
47. Topoleanu, Florin, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 206-209, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5445&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2014 [Publicaţie]
48. Topoleanu, Florin, Industria materiilor dure animale descoperită în campania 2014, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 209-210, Fig. 1, fig. 2, fig. 3, fig. 4, fig. 5, fig. 6, fig. 7, fig. 8, fig. 9, fig. 10, fig. 11, fig. 12, fig. 13, fig. 14, fig. 15, fig. 16, fig. 17, fig. 18, fig. 19, fig. 20., http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5442&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2014 [Publicaţie]
49. Baumann, Victor, Despre începuturile vieţii romane la Noviodunum, Peuce, S.N. 6, Tulcea, 2008, 186-206, http://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/Arhiva-Peuce-Serie-noua/05-Peuce-SN-VI-2008/09-Baumann-Noviodunum.pdf [Publicaţie]
50. Baumann, Victor, Noviodunum. Şantier arheologic 1995-2009, Granada, Tulcea, 2010, https://www.academia.edu/41557461/Noviodunum._%C8%98antier_arheologic_1995-2009) [Publicaţie]
51. Beldiman, Stănică, Sztancs, Isaccea - Noviodunum. Artefacte din materii dure animale descoperite în 2014, Peuce, S.N. 13, Tulcea, 2015, http://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/04-Beldiman-et-al-Peuce-13-2015-3.pdf [Publicaţie]
52. Honcu, Șt., Kitchenware, Niculiţel - A roman rural settlement in north-east Moesia Inferior. Archaeological & Archaeozoological research, 2014, 88-102, 243-245 [Publicaţie]
53. M. Negru, The Native Pottery of Roman Dacia, BAR International Series, 1097, Oxford, 2003 [Publicaţie]
54. Olcese, Gl., Le ceramiche comuni di Albintimilium, ndagine archeologica e Acheometrica sui mateiale dell' area del Carand, Firenze, 1993 [Publicaţie]
55. Suceveanu, Al., Histria X. La céramique romaine des Ier-IIIe siècles ap. J.-C., Seria Histria, X, cIMeC, București, 2000, http://www.cimec.ro/Arheologie/web-histria/6bibliografie/1monografie/X/ro/histria10ro.htm [Publicaţie]
56. Stănică, Aurel; Honcu, Ștefan, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi), Cronica cercetărilor arheologice, INP, București, 2015, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5522&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
57. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi), CCA, INP, București, 2015, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5490&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
58. Radu, Laurenţiu, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi), CCA, INP, Bucuresti, 2015, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5524&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
59. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi), CCA, INP, Bucuresti, 2015, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5527&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
60. Topoleanu, Florin; Stănică, Aurel-Daniel, Isaccea - Noviodunum (Cuptor materiale construcție), 2019 [Fişă de sit]
61. Topoleanu, Florin George, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019, 74-81 [Publicaţie]
62. Stănică, Aurel - Daniel, Aspecte privind locuirea otomană în zona cetății Noviodunum, Analele Banatului, XXV, Mega, Cluj- Napoca, 2017, 185-200, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=68371-aspecte-privind-locuirea-otomana-in-zona-cetatii-noviodunum [Publicaţie]
63. Simion, Gavrilă, Noi descoperiri în necropola tumulară romană de la Isaccea (Noviodunum),jud. Tulcea, Pontica, 40, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, Constanța, 2009, 307-338, https://revistapontica.files.wordpress.com/2009/06/pontica-40-pag-307-338.pdf [Publicaţie]
64. Simion, Gavrilă, Vase romane de bronz descoperite la Noviodunum, Peuce, 12, ICEM, Tulcea, 1996, 113-136, https://www.academia.edu/1222790/Vase_romane_de_bronz_descoperite_la_Noviodunum_Seaux_romains_de_bronze_trouve_a_Noviodunum [Publicaţie]
65. Baumann, Victor Henrich, Lucernele de la Noviodunum, Peuce S.N., VII, ICEM, Tulcea, 2009, 217-230, https://www.academia.edu/11735404/Lucernele_de_la_Noviodunum_The_Lamps_from_Noviodunum [Publicaţie]
66. Barnea, Ion, Barnea, Alexandru, Săpăturile de salvare de la Noviodunum, Peuce S.V., IX, Muzeul Județean Tulcea, Tulcea, 1984, 97-105, https://www.academia.edu/1219346/Sapaturile_de_salvare_de_la_Noviodunum_Les_fouilles_de_sauvegarde_de_Noviodunum [Publicaţie]
67. Baumann, Victor Henrich, Ceramica terra sigillata de la Noviodunum, Peuce S.N., VI, ICEM, Tulcea, 2008, 207-250, https://www.academia.edu/11736057/Ceramica_terra_sigillata_de_la_Noviodunum_The_Terra_Sigillata_Ceramic_from_Noviodunum [Publicaţie]
68. Popescu, Adrian, The Medieval Ceramic Sequence From Noviodunum, Peuce S.N., IX, ICEM, Tulcea, 2011, 327-340, https://www.academia.edu/39054983/The_Medieval_Ceramic_Sequence_From_Noviodunum [Publicaţie]
69. Stănică, Aurel Daniel, Un cuptor pentru ars ceramica descoperit la Noviodunum/A kiln for Ceramics Burning Discovered in Noviodunum, Pontica, XLV, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, Constanța, 2012, 477-486, https://www.academia.edu/3222837/Un_cuptor_pentru_ars_ceramica_descoperit_la_Noviodunum_A_kiln_for_Ceramics_Burning_Discovered_in_Noviodunum [Publicaţie]
70. Matei-Popescu, Florian, Teodor, Eugen Silviu, Teodor, Alexandra, Florea, Mihai, Noviodunum Roman Fortress. A Survey on a City Wall Section, International Archives of Photogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences, XXXVIII, Trento, 2011, 499-505, https://www.academia.edu/562683/Noviodunum_Roman_Fortress._A_Survey_on_a_City_Wall_Section [Publicaţie]
71. Lokyear, Kris, Sly, Timothy, Popescu, Adrian, The Noviodunum Archaeological Project 2000-2004:results and conclusions from the pilot seasons, Peuce S.N., IV, ICEM, Tulcea, 2005-2006, 121-158, https://www.academia.edu/630052/The_Noviodunum_Archaeological_Project_2000_--2004_results_and_conclusions_from_the_pilot_seasons [Publicaţie]
72. Sly, Timothy, Popescu, Adrian, Rome and Byzantium on the Danube: the Noviodunum Archaeological project 2005-2008, Archaeology International, 11, Institute of Archaeology University College, Londra, 2007-2008, https://www.academia.edu/39848200/Rome_and_Byzantium_on_the_Danube_the_Noviodunum_Archaeological_project_2005_2008 [Publicaţie]
73. Stănică, Aurel - Daniel, Radu, Laurențiu, Dinu, Niculina, Cercetarile arheologice de la Isaccea - Noviodunum, punctul Cariera de lut. Campaniile 2002, 2004 si 2005/Archaeological Investigations at Isaccea - Noviodunum, the Clay Quarry. 2002, 2004 and 2005 Campaigns, Peuce S.N., VIII, ICEM, Tulcea, 2010, 203-222, https://www.academia.edu/2463811/Cercetarile_arheologice_de_la_Isaccea_-_Noviodunum_punctul_Cariera_de_lut._Campaniile_2002_2004_si_2005_Archaeological_Investigations_at_Isaccea_-_Noviodunum_the_Clay_Quarry._2002_2004_and_2005_Campaigns [Publicaţie]
74. Ștefan, Alexandru Simion, Noviodunum. Studiu de fotografie-interpretare arheologică, Buletinul Monumentelor Istorice, XLII, Comisia Monumentelor Istorice, Bucureşti, 1973, 3-14, https://www.academia.edu/22211135/Noviodunum._Etude_de_photo-interpr%C3%A9tation_arch%C3%A9ologique_en_roumain_r%C3%A9sum%C3%A9_fran%C3%A7ais_BulMonumIstor_XLII_1_1973_p._3-14 [Publicaţie]
75. Baumann, Victor Henrich, Introducere în studiul ceramicii de la Noviodunum, Peuce S.N., VIII, ICEM, Tulcea, 2010, 109-146, https://drive.google.com/drive/folders/1am_jgLiqa-Ei4RFMAqh7OG6SV4luTD-N [Publicaţie]
76. Stănică, Aurel Daniel, Radu, Laurențiu, Dinu, Niculina, Cercetările arheologice de la Isaccea-Noviodunum, Punctul Cariera de lut. Campania 2002, 2004 și 2005, Peuce S.N., VIII, ICEM, Tulcea, 2010, https://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/Arhiva-Peuce-Serie-noua/07-Peuce-SN-VIII-2010/12-Stanica.pdf [Publicaţie]
77. Simion, Gavrilă, Descoperiri noi în necropola de la Noviodunum. Raport preliminar, Peuce, IX, Muzeul Județean Tulcea, Tulcea, 1984, 75-96 (text) și 482-502 (ilustrații), https://www.academia.edu/1222783/Descoperiri_noi_in_necropola_de_la_Noviodunum_Raport_preliminar_New_discoveries_in_Noviodunums_necropolis_Preliminary_rapport [Publicaţie]
78. Barnea, Alexandru, Municipium Noviodunum, Peuce, X, Muzeul "Deltei Dunării" Tulcea, Tulcea, 1991, 81-84, https://www.academia.edu/1485087/MUNICIPIUM_NOVIODUNUM [Publicaţie]
79. Stănică, Aurel - Daniel, Amfore romboidale descoperite la Isaccea-Noviodunum, Peuce S.N., IX, ICEM, Tulcea, 2011, 341-346, https://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/Arhiva-Peuce-Serie-noua/08-Peuce-SN-IX-2011/15-Stanica1-sn.9.pdf [Publicaţie]
80. Radu, Laurenţiu, Turibula descoperite la Noviodunum-Isaccea, Peuce S.N., XII, ICEM, Tulcea, 2014, 99-114, https://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/Arhiva-Peuce-Serie-noua/11-Peuce-SN-XII-2014/03-Radu-Peuce-SN-12-2014.pdf [Publicaţie]
81. Topoleanu, Florin, Gămureac, Emilian Ștefan, Stănică, Aurel Daniel, Preliminary considerations on the Roman pottery from a rescue archaeological excavation at Noviodunum, Peuce S.N., XII, ICEM, Tulcea, 2014, 114-146, http://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/Arhiva-Peuce-Serie-noua/11-Peuce-SN-XII-2014/04-Topoleanu-Gamureac-Stanica-Peuce-SN-12-2014.pdf [Publicaţie]
82. Beldiman, Corneliu, Stănică, Aurel Daniel, Sztancs, Diana Maria, Isaccea-Noviodunum. Artefacte din materii dure animale descoperite în 2012 și 2013, Peuce S.N., XII, ICEM, Tulcea, 2014, 233-268, https://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/Arhiva-Peuce-Serie-noua/11-Peuce-SN-XII-2014/07-Beldiman-et-al-Peuce-SN-12-2014.pdf [Publicaţie]
83. Talmațchi, Cristina, Stănică, Aurel Daniel, Mărci de olar descoperite la Isaccea (Noviodunum) - jud. Tulcea, Peuce S.N., III-IV, ICEM, Tulcea, 2006, 283-304, https://www.academia.edu/2247827/MARCI_DE_OLAR_DESCOPERITE_LA_ISACCEA_NOVIODUNUM_JUD_TULCEA_Potter_s_Marks_Discovered_in_Isaccea_Noviodunum_Tulcea_County [Publicaţie]
84. Bejenaru, Luminița, Date arheozoologice privind cetatea medievală și așezarea etramuros de la Isaccea-Noviodunum (campaniile 2001, 2003-2004), PEUCE, Peuce S.N., III-IV, ICEM, Tulcea, 2006, 399-410, https://revistapeuce.icemtl.ro/wp-content/uploads/Arhiva-Peuce-Serie-noua/03-Peuce-SN-III-IV-2005-2006/22-Bejenaru.pdf [Publicaţie]
85. Aricescu, Andrei, Drumul militar de la Noviodunum la Callatis în lumina Itinerariilor antice, Pontica, 8, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, Constanța, 1975, 315-329, https://drive.google.com/file/d/0BwmOVzh5qKnCUDI4d0M0cHNJNnM/view [Publicaţie]
86. Schultz, S., Streufunde aus Isaccea (Noviodunum) -mit Tafel, Pontica, 11, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, Constanța, 2012, 97-104, https://revistapontica.files.wordpress.com/2012/09/pontica-11-pag-97-104.pdf [Publicaţie]
87. Simion, Gavrilă, Rituri și ritualuri funerare în necropola romană de la Noviodunum, Pontica, 27, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, Constanța, 1994, 91-105, https://www.academia.edu/41473632/Rituri_%C8%99i_ritualuri_funerare_practicate_%C3%AEn_necropola_roman%C4%83_de_la_Noviodunum [Publicaţie]
88. Scurtu, Florin, Despre insula Peuce, Halmyris și traseul drumului militar dintre Noviodunum și Callatis, Pontica, 46, Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, Constanța, 2013, 443-458, https://www.researchgate.net/publication/299565631_DESPRE_INSULA_PEUCE_HALMYRIS_SI_TRASEUL_DRUMULUI_MILITAR_ROMAN_DINTRE_NOVIODUNUM_SI_CALLATIS [Publicaţie]
89. Simion, Gavrilă, Ensemble funéraire de la nécropole tumulaire de Noviodunum (Isaccea) avec une expertise de S. Apostolescu, A. Scarlat et V. Zoran, Dacia N.S., 38-39, Academiei Române, Bucureşti, 1995, 121-149 [Publicaţie]
90. Stănică Aurel Daniel, Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2018, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 174-204 [Publicaţie]
91. Stănică Aurel Daniel, Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 174, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6338&d=Isaccea-Tulcea-La-Pontonul-Vechi-Noviodunum-2019 [Publicaţie]
92. Stănică, Aurel Daniel, Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 174-175, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6339&d=Isaccea-Tulcea-La-Pontonul-Vechi-Noviodunum-2019 [Publicaţie]
93. Streinu, Marius, Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 175-176, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6340&d=Isaccea-Tulcea-La-Pontonul-Vechi-Noviodunum-2019 [Publicaţie]
94. Stănică, Aurel; Streinu, Marius; Șerbănescu, Adrian, Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 176, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6342&d=Isaccea-Tulcea-La-Pontonul-Vechi-Noviodunum-2019 [Publicaţie]
95. Gabriel. Vasile, Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 176-179, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6343&d=Isaccea-Tulcea-La-Pontonul-Vechi-Noviodunum-2019 [Publicaţie]
96. Bivolaru, Alexandra, Croncica cercetărilor arheologice. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 179-183, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6344&d=Isaccea-Tulcea-La-Pontonul-Vechi-Noviodunum-2019 [Publicaţie]
97. Topoleanu, Florin et all, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2014, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5139&d=Isaccea-Tulcea-La-Cetate-2013 [Publicaţie]
98. Stănică, Aurel Daniel et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: La Cetate | Anul: 2013, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2014, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5250&d=Isaccea-Tulcea-La-Cetate-2013 [Publicaţie]
99. Stănică, Aurel Daniel, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: La Cetate | Anul: 2013, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, București, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5251&d=Isaccea-Tulcea-La-Cetate-2013 [Publicaţie]
100. Stănică, Aurel Daniel, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: La Cetate | Anul: 2013, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2014, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5252&d=Isaccea-Tulcea-La-Cetate-2013 [Publicaţie]
101. Aparaschivei, Dan, Bilavschi, Gheorghe, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: La Cetate | Anul: 2013, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2014, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5253&d=Isaccea-Tulcea-La-Cetate-2013 [Publicaţie]
102. Baumann, Victor Heinrich et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2003, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2245&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2003 [Publicaţie]
103. Baumann, Victor Henrich et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2003, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2246&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2003 [Publicaţie]
104. Baumann, Victor Henrich et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2003, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2247&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2003 [Publicaţie]
105. Baumann, Victor Henrich, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2003, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2248&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2003 [Publicaţie]
106. Baumann, Victor Henrich et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2003, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=2249&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2003 [Publicaţie]
107. Topoleanu, Florin et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi) | Anul: 2015, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2015, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2016, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5490&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
108. Stănică, Aurel Daniel, Honcu, Ștefan, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi) | Anul: 2015, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2015, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2016, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5522&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
109. Radu, Laurențiu, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi) | Anul: 2015, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2015, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2016, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5524&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
110. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi) | Anul: 2015, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2015, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2016, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5525&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
111. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate (Pontonul Vechi) | Anul: 2015, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2015, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2016, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5527&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-Pontonul-Vechi-2015 [Publicaţie]
112. Topoleanu, Florin et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Noviodunum / Cetate (Pontonul Vechi) | Anul: 2016, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2016, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2017, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5743&d=Isaccea-Tulcea-Noviodunum-/-Cetate-Pontonul-Vechi-2016 [Publicaţie]
113. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5879&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
114. Stănică, Aurel, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5880&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
115. Stănică, Aurel et alii, saccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Hinterlandul cetăţii Noviodunum | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5881&d=Isaccea-Tulcea-Hinterlandul-cetatii-Noviodunum-2017 [Publicaţie]
116. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5882&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
117. Boțan, Sever Petru, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5883&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
118. Topoleanu, Florin et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5874&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
119. Topoleanu, Florin et all, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5875&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
120. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5876&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
121. Vasile, Gabriel, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5877&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
122. Stănică, Aurel et alii, Isaccea | Judeţ: Tulcea | Punct: Cetate | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5878&d=Isaccea-Tulcea-Cetate-2017 [Publicaţie]
123. Punct: Cetate - Sector Sud-Est, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2012, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2013, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5076&d=Isaccea-Tulcea-Cetate--Sector-Sud-Est-2012 [Publicaţie]