Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code76683.01
NameSitul arheologic biserica Biserica Veche de la Lieşti
CountyGalaţi
CommuneLieşti
City/Town/VillageLieşti
PlaceBiserica veche (Biserica din Vale)
LandmarkLocul în care se presupune că a existat vechea biserică, este situat la V de actualul sat, între cursul vechi al Bârladului şi râul Siret, în apropierea fostei gârle Bârloviţa, la cca. 1000 m de vechiul curs al râului Bârlad spre V. În această zonă, a fost amplasată o cruce metalică de 2 m h, fixată într-un soclu de beton, care marca vechea biserică dispărută, ce a deservit satul Lieşti până la inundaţiile din anul 1881, când aşezarea s-a strămutat pe terasa superioară de pe malul drept al râului Bârlad, la E de punctul cercetat.
Site Classconstrucţie de cult
Site Typebiserică şi cimitir
NotesExistenţa vechii vetre a satului este confirmată prin numeroase descoperiri întâmplătoare de monede, obiecte de cult, fragmente ceramice, resturi de materiale de construcţie, toate datate în sec. XVIII-XIX. Terenul, pe care au fost aşezate satul şi biserica, a suferit modificări ca urmare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare realizate în perioada comunistă.
Last record update21.10.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)   Biserică cu două etape de construcţie  
Cimitir  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)      

Bibliography
1. Nicu, Mircea, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2008, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3912# [Publicaţie]