Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   141893.03
Name   Turnul de epocă romană de la Lozna - Curmăturiţa 2
County   Sălaj
Commune   Lozna
City/Town/Village   Lozna
Place   Curmăturiţa 2
Landmark   Turnul se află la est de localitatea Lozna, la aproximativ 50 m nord de turnul din punctul Curmăturiţa 1 (cod RAN 141893.03), pe aceeaşi culme de deal.
Hydrographic landmark - name   Someş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Description   Din această poziţie, turnul putea supraveghea cu uşurinţă gura largă a văii Loznei, având în acelaşi timp o bună perspectivă asupra reliefului înalt întins de pe malul drept al râului Someş. Spre sud-vest, putea comunica vizual cu celelalte turnuri componente ale sistemului defensiv.
Apropierea turnurilor Curmăturiţa 1 şi 2 sugerează că acestea nu au fost folosite în aceeaşi perioadă, ci mai degrabă reprezintă faze consecutive de construcţie. Preferinţa pentru un material de construcţie mai durabil ar putea indica faptul că acest turn a fost construit mai târziu decât turnul nr. 1.
Notes   Turnul face parte din sistemul de supraveghere şi apărare a limesului Daciei. Este complet acoperit cu tufişuri, împiedicând o evaluare detaliată a stării de conservare a ruinelor.
Site Surface   38,48 mp
State of preservation   medie / 17.04.2019
Human risk   Afectare parţială: 2 / 17.04.2019; Vandalism: 5 / 17.04.2019; Furturi: 4 / 17.04.2019
Ownership   privată
Last record update   14.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Turn de supravhegere  Epoca romană (secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

Structura turnului este complet acoperită de vegetaţie, imposibil de observat. Ruinele formează o movilă de formă circulară, măsurând aproximativ 8 ma în diametru.

Sondajul efectuat de I. Ferenczi este observabil şi în prezent. Acesta a descoperit chirpic, lemn şi mortar. I.Ferenczi menţionează că a descoperit turnul răvăşit de căutătorii de comori. Totuşi, ruinele sale păstrau elementele componente ale unui turn.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca COCIȘ Horațiu
PETRIȘ Ioniță

Bibliography
1. Cociș, Horațiu; Petriș, Ioniță, 2016 [Fişă de sit] (site record source)
2. Ferenczi, Istaván, Limes-ul Daciei. Sectorul de pe Someșul Unit. Elementele de apărare pe subsectorul Tihău - Ileanda, Acta Musei Porolissensis, XII, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, Zalău, 1988, 263, http://biblioteca-digitala.ro/?articol=24628-limesul-daciei-sectorului-de-pe-somesul-unit-elementele-de-aparare-pe-subsectorul-ileanda-tihau [Publicaţie]
3. Proiect "Limes. Frontierele Imperiului Roman în România", 2020, http://limesromania.ro/ro/articole/situri-arheologice/ [Publicaţie]
4. "LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia". Component parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit]
 
Site Photos

Scroll