Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   160699.38
Name   Situl arheologic de la Luncaviţa (Lta 29)
County   Tulcea
Commune   Luncaviţa
City/Town/Village   Luncaviţa
Landmark   Situl se află pe partea stângă a văii Luncaviţa, pe o colină aflată aproximativ în dreptul km 3 + 400 al DJ Luncaviţa-Nifon, în zona Cetăţuia.
Geomorphology   deal
Land utility   păşune
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Eugen Comşa în raportul publicat ulterior, preciza că "în ruptura malului" se observau depunerile arheologice care atingeau "în unele porţiuni o grosime de 2 m".
Notes   În raportul său asupra cercetărilor de suprafaţă din anul 1951, E. Comşa menţionează că „botul de deal” pe care se află situl a fost secţionat „mai demult” în vederea amenajării unui „drum mai lesnicios spre pădure”. Cu acest prilej, „s-au distrus, în parte, resturile unei aşezări primitive”.
Discoverer   Eugen Comşa
Date of discovery   1951
State of preservation   grav afectat / 07.04.2020
Human risk   Afectare parţială: 5 / 07.04.2020
Last record update   05.10.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Eneolitic Gumelniţa      
aşezare  Hallstatt        
Aşezare  La Tène        
Aşezare  Epoca romană    

S-a observat că materialul de epocă romană este răspândit şi pe terasa dintre colină şi tell-ul eneolitic. De asemenea, o curăţire a profilului rezultat prin secţionarea colinei a permis individualizarea a trei gropi cu material specific perioadei romane.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2012

ICEM Tulcea MICU Cristian
AILINCĂI Sorin
MIHAIL Florian
STĂNICĂ Aurel
PANAIT Valentin
COSTEA Iuliana
DIMA Ligia
MOCANU Marian
IACOB Mihaela
PARASCHIV Dorel
2. evaluare de teren 1951

* COMȘA Eugen

Bibliography
1. Micu, Cristian; Ailincăi Sorin; Mihail, Florian; Stănică, Aurel; Panait, Valentin; Costea, Iuliana; Dima, Ligia; Mocanu, Marian; Iacob, Mihaela; Paraschiv, Dorel, Studiu Istoric și arheologic comuna Luncavița, 2012 [PUG] (site record source)
2. Comșa, Eugen, Contribuţie la harta arheologică a Dobrogei de Nord-Vest, SCIV, IV, 3-4, 1953, 747-757, https://comsa.cimec.ro/component/zoo/item/eugen-comsa-contributie-la-harta-arheologica-a-dobrogei-de-nord-vest-studii-si-cercetari-de-istorie-veche-tomul-iv-nr-3-4-1953 [Publicaţie]
3. Micu, Cristian; Maille, M., Recherches archeologiques dans le cadre de l'etablissement-tell de Luncaviţa, (dep. de Tulcea), Studii de Preistorie, 1, 2002, 115-129 [Publicaţie]
 
 
Scroll