Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code3545.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010AB-II-m-A-00248
NameBiserica Sf. Gheorghe de la Lupşa (Lupsa (magh.), Wolsdorf (germ.))
CountyAlba
CommuneLupşa
City/Town/VillageLupşa
LandmarkÎn centrul satului
GeomorphologyValea Arieşului
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionVeche biserică ortodoxă românească construită în anul 1421 de către cneazul Vladislav (din familia cnezilor Cândea), peste ruinele unei biserici mai vechi. Turnul clopotniţă adăugat în sec. XVIII. Trei straturi de pictură, între care cea mai veche si mai valoroasă datează din sec. al XV-lea.
State of preservationmedie / 19.01.2011
Ownershipprivat
OwnerBOR
Last record update19.1.2011
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (1421)   Biserica ridicată la 1421 de către cnezii din familia Cândea avea un plan cu numai două încăperi: naos şi absida poligonală a altarului. Accesul în biserică se făcea prin intermediul a două portaluri, unul pe latura de sud şi altul pe latura de vest. Iniţial absida altarului a avut o altă boltă, probabil pe ogive, datorită contraforturilor pe care le prezintă la exterior această parte a monumentului.  
turn clopotniţă  Epoca modernă (sec. XVIII)      
Biserică  Epoca medievală târzie (1750)   Biserica actuală a fost mărită în sec. XVIII, cu ocazia refacerii bolţilor absidei, adăugândui-se în partea de vest, pronaosul. Vechiul portal în arc frânt de pe faţada vestică a naosului a fost mutat pe latura sudică a pronaosului iar între cele două încăperi au fost perforate două deschideri. În naos se păstrează o bună parte din pictura datată prin inscripţia de La proscomidie în 1750. Pictura de la 1750 este realizată în spirit tradiţional dar cu influenţe ale artei brâncoveneşti.  
Biserică  Epoca modernă (1800-1810)   La începutul sec. al XIX-lea bisericii îi este adăugat pridvorul ridicat în partea de sud a pronaosului. Pictura pridvorului a fost realizată la 1810. De asemenea, vechiul arc triumfal al altarului a fost înlocuit cu cel actual în formă semicirculară, în stil neoclasic.  

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 36, poz. 423 [Ordin MCC] (site record source)
2. Porumb, Marius, Două ctitorii româneşti din sec. al XV-lea: Biserica Sf. Gheorghe şi Mănăstirea Lupşa, Acta Musei Napocensis, XVI, Cluj, 1979, 620-633 [Publicaţie]