Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code85065.13
Namearealul carstic al Munţilor Perşani - Cheile Vârghişului
CountyHarghita
CommuneMereşti
City/Town/VillageMereşti
AddressCheile Vârghişului
PlaceCheile Vârghişului
Landmarksituat în extremitatea nordică a Munţilor Perşani
DescriptionCheile Vârghişului reprezintă principalul areal carstic al Munţilor Perşani, situat în extremitatea nordică a acestora, la limita cu Munţii Harghita. În cadrul arealului carstic, au fost identificate peste 130 de peşteri, amplasate pe patru nivele de carstificare.
NotesPrima încercare de realizare a unui repertoriu şi de evaluare a acestui complex sistem carstic fost realizată de Haáz Ferenc şi Jodál Károly în anii 1937 şi 1938 (Haáz, Jodál, 1941). O descriere amplă, a celor mai cunoscute peşteri şi adăposturi sub stâncă din Cheile Vârghişului, a fost realizată de speologii Traian Orghidan şi Margareta Dumitrescu (1963). În unele situaţii, când profilele arheologice au rămas deschise de săpăturile anterioare, aceştia au recuperat şi identificat ceramică preistorică şi faună pleistocenă. În acest stadiu al cercetărilor, monografia realizată de Tr. Orghidan şi M. Dumitrescu rămâne cel mai important studiu consacrat carstului din Cheile Vârghişului, chiar dacă acesta descrie doar 40 de peşteri. În perioada 1971-2005 speologul Dénes István a reevaluat peşterile cunoscute şi a identificat altele noi. Prin eforturile sale numărul peşterilor din Cheile Vârghişului a ajuns la 124 (Dénes, 2003, 2005).
Last record update12.7.2018
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de diagnostic și evaluare de teren 2017 Diagnosticul arheologic din anul 2017 a avut ca obiectiv identificarea peşterilor cu potenţial arheologic, alocarea de coordonate GIS, evaluarea intervenţiilor neautorizate, îmbogăţirea cu informaţii a bazei de date şi crearea unui repertoriu al carstului din aria Cheilor Vârghișului .
Name Forename Role
COSAC Marian responsabil
MURĂTOREANU George membru colectiv
RADU Alexandru membru colectiv
VEREȘ Daniel membru colectiv
BUZEA Dan Lucian membru colectiv
CUCULICI Roxana membru colectiv
NIȚĂ Loredana membru colectiv
ȘERBĂNESCU Gabriel membru colectiv
COSTACHE Emanuel membru colectiv
DAVID Ion membru colectiv
Institution Role
DC Dâmbovița 1
ISER Cluj-Napoca 1
UB 1
MCR Sf. Gheorghe 1
UV Târgovişte 6
2. evaluare de teren 2004 În anul 2014 a fost iniţiat un program de reevaluare a potenţialului arheologic a carstului din Cheile Vârghişului şi au fost efectuate cercetări arheologice în peşterile Calului, Ursului, Gabor și Abri 122, cu rezultate inedite in cea ce privește perioada paleoliticului mijlociu (Murătoreanu et al., 2015; Cosac et al., 2017; Vereș et al., 2017).
Name Forename Role
COSAC Marian membru colectiv
MURĂTOREANU George membru colectiv
3. evaluare de teren 1971-2005 În perioada 1971-2005 speologul Dénes István a reevaluat peşterile cunoscute şi a identificat altele noi. Prin eforturile sale numărul peșterilor din Cheile Vârghişului a ajuns la 124 (Dénes, 2003, 2005).
Name Forename Role
DÉNES Istvan speolog
4. documentare a arealului carstic Cheile Vârghișului 1963 O descriere amplă, a celor mai cunoscute peșteri și adăposturi sub stâncă din Cheile Vârghișului, a fost realizată de speologii Traian Orghidan şi Margareta Dumitrescu (1963). În unele situaţii, când profilele arheologice au rămas deschise de săpăturile anterioare, aceştia au recuperat şi identificat ceramică preistorică şi faună pleistocenă. În acest stadiu al cercetărilor, monografia realizată de Tr. Orghidan şi M. Dumitrescu rămâne cel mai important studiu consacrat carstului din Cheile Vârghișului, chiar dacă acesta descrie doar 40 de peşteri.
Name Forename Role
ORGHIDAN Traian cercetător speolog
DUMITRESCU Margareta cercetător speolog
5. cercetare pentru evaluare de teren și de diagnosti 1937-1938 Prima încercare de realizare a unui repertoriu şi de evaluare a acestui complex sistem carstic fost realizată de Haáz Ferenc şi Jodál Károly în anii 1937 şi 1938
Name Forename Role
FERENC Haáz cercetător speolog
KÁROLY Jodál cercetător speolog