Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   121830.01
Name   Situl arheologic din Moreni - Biserica "Sfânta Paraschiva"
County   Neamţ
Commune   Văleni
City/Town/Village   Moreni
Place   Biserica "Sfânta Paraschiva"
Landmark   Situl arheologic este amplasat pe terasa înaltă de pe malul drept al Râului Moldova, în partea centrală a satului Moreni şi în partea central-estică a judeţului Neamţ.
Hydrographic landmark - name   Moldova
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   descoperire funerară
Site Type   necropolă
Date of discovery   2018
Last record update   27.10.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Necropolă  epoca medievală-epoca modernă nespecificat  

În urma investigaţiilor efectuate au fost identificate 182 de complexe funerare, 133 fiind reprezentate de înhumări. Dintre acestea din urmă, se remarcă o înhumare dublă şi alte 13 însoţite de reînhumări, osemintele fiind depuse de regulă de jur-împrejurul pereţilor gropilor înhumaţilor. Alături de acestea au mai fost descoperite alte 49 de morminte de reînhumaţie.
În ceea ce priveşte datarea necropolei, ea se desfăşoară pe un interval lung de timp, din Evul Mediu până în Epoca Modernă, acoperind secolele XVI-XIX, cu rezerva că la data întocmirii acestui raport monedele recuperate din inventarele unor morminte sunt în curs de restaurare şi conservare, ca de altfel şi celelalte artefacte identificare aici. Analizând distribuţia mormintelor şi succesiunea lor, se consideră că biserica care a sfârşit în urma incendiului data din epoca modernă, cel mai probabil din secolul al XVIII-lea, ea fiind ulterior substanţial refăcută. Totodată, chiar dacă intervenţia mecanică a fost una masivă, considerăm că lăcaşul de cult distrus a suprapus nemijlocit mai multe morminte şi că acesta continuă existenţa unei biserici mai vechi, aflate undeva în afara suprafeţei cercetate şi al cărui istoric se află în strânsă legătură cu piatra tombală descoperită.


 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2018

* PREOTEASA Constantin
* CEAUȘU Silviu-Constantin
* GAFINCU Alexandru-Marian
* DIACONU Vasile
Complexul Muzeal Județean Neamț * *

Bibliography
1. Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019, 289-220 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll