Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code94134.02
NameAşezarea paleolitică de la Nicolae Bălcescu - La Vii
CountyCălăraşi
CommuneAlexandru Odobescu
City/Town/VillageNicolae Bălcescu
PlaceLa Vii
LandmarkAşezarea se găseşte pe teritoriul satului Nicolae Bălcescu, fiind situată la cca. 0,9 km în linie dreaptă, SSV de şcoala şi biserica satului, pe malul drept al lacului Călăţui (porţiunea numită de localnici Barza) şi la aproximativ 0,3 km, sud de "Podul Lupii", percum şi de "Fânfâna lui Gheorghe Soare". Altitudinea absolută a aşezării este de 37 m, iar altitudinea relativă este de 25 m.
Geomorphologycâmpie
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DiscovererMircea Munteanu
Date of discovery1987
Last record update12.2.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Paleolitic   Inventarul litic descoperit cuprinde un număr de 31 de piese, dintre care un racloar simplu convex, un gratoar carenat atipic, o piesă cu encoche dublă şi trunchiere concavă, 3 lame (din care o lamă cu encoche, folosită ca racloar, o lamă fragmentară cu retuşe fine inverse).
Prezenţa acestor tipuri de piese indică o locuire aurignaciană contemporană sau parţial contemporană cu altele din sudul Câmpiei Române cum ar fi cele de la Giurgiu - Malu Roşu, Cernica, Târgşoru Vechi - Curtea Domnească. Importanţa cercetărilor din această aşezare rezidă şi în faptul că ea reprezintă în momentul de faţă prima staţiune aurignaciană din sud-estul Câmpiei Române săpată metodic.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. sondaj 1995
Name Forename Role
PĂUNESCU Alexandru 2
ALEXANDRESCU Emilian 1
Institution Role
Muzeul Naţional de Istorie a României 1
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti 2

Bibliography
1. Alexandrescu, Emilian, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1995, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 1995, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=208&d=Nicolae-Balcescu-Alexandru-Odobesti-Calarasi-La-vii-1995 [Publicaţie]
2. Păunescu, Alexandru, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1996, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 1996, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=335&d=Nicolae-Balcescu-Alexandru-Odobesti-Calarasi-La-vii-1996 [Publicaţie]