Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code83142.13
NameSatul medieval Sântimbru - Pustiu Mic
CountyHarghita
CommuneMunicipiul Odorheiu Secuiesc
City/Town/VillageOdorheiu Secuiesc
PlacePustiu Mic
Site Classlocuire
Site Typeaşezare rurală
Last record update21.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. al XVI-lea)   Biserica corespunde unei biserici mijlocii săteşti medievale, fapt care - contrar cu izvoarele scrise din 1567, care atestă numai 4 porţi de iobagi - arată că satul Sântimbru se află în rândul aşezărilor mijlocii din scaunul Odorhei. Din date şi rezultate indirecte (lipsa contraforţilor, podeaua intactă, un simplu strat de tencuială) reiese că biserica a fost construită pe parcursul sec. al XVI-lea, înainte de reformă. Mutarea localnicilor în oraşul Odorhei (1577) a însemnat sfârşitul bisericii.

Dovezi indirecte indică existenţa unei biserici anterioare.
 
Necropolă  Epoca medievală (sec. XIII - XIV)   Deasupra şi în jurul bisericii au ieşit la iveală 30 de morminte în adâncime relativă de 0,20-0,50 m. Mormintele dezvelite nu aparţin fazei târzii a bisericii, ci au fost înhumate în jurul unei biserici mai vechi. Inventarul mormintelor (inelele de buclă cu capăt în S, denarul Ludovic cel Mare, cataramele, mărgelele de pastă) se referă la un cimitir aparţinând sec. XIII - XIV.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de salvare 2006
Name Forename Role
NYÁRÁDI Zsolt 1
VÉGH András 1
Institution Role
Muzeul "Haáz Rezsö", Odorheiu Secuiesc 1

Bibliography
1. Nyárádi, Zsolt, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2006, 2006, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3718&d=Odorheiu-Secuiesc-Harghita-Pustiu-Mic-2006 [Publicaţie] (site record source)