Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   64648.12
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CV-II-m-A-13244
Name   Castelul Béldy-Mikes de la Ozun
County   Covasna
Commune   Ozun
City/Town/Village   Ozun
Address   Str. Gabor Aron, Nr. 99, Ozun
Landmark   Castelul se găseşte pe partea stângă a drumului DN11 spre Chichiş.
Hydrographic landmark - name   Râul Negru
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   depresiune
Land utility   locuire
Site Class   construcţie
Site Type   castel
Description   Castelului Beldi-Mikes de la Ozun (jud. Covasna), unul dintre cele mai importante monumente istorice ale acestei regiuni, a aparţinut, de-a lungul istoriei, familiilor de nobili din ţinutul Secuiesc, Beldi şi Mikes. Pe baza unor observaţii de ordin stilistic cat ţi a unei inscripţii datând din 1755, istoricii de arta au presupus ca clădirea actuala a fost construita la mijlocul secolului XVIII, pe locul unui vechi conac din epoca medievala. In cursul anului 2015 proprietarii au planificat lucrări de renovare ale castelului. In vederea întocmirii corecte a proiectului de reabilitare s-a impus efectuarea unor cercetări arheologice preventive, cu scopul de a obţine informaţii cu privire la planul original, istoricul şi eventualele faze de construcţie ale clădirii.
Notes   Istoricul cercetărilor: In cursul campaniilor din anii 2016 şi 2017 a fost cercetat un număr de 10 secţiuni, pe o suprafaţa de cca. 70 mp, pe ambele laturi ale clădirii cat şi in pivniţa acesteia. Am reuşit sa demonstram ca clădirea actuala a fost construita in mai multe etape, elemente arhitecturale datându-se din secolul al XVII-lea. Săpăturile au dezvelit o parte a latrinei, o mica anexa a clădirii dinspre faţada de est, construita probabil in a doua jumătate a secolului XVII şi folosita aproape mai mult de un secol. Din interiorul acestei construcţii a ieşit la iveala un bogat material arheologic, alcătuit din vase şi fragmente de vase ceramice, cahle din lut ars, fragmente de vase din sticla, obiecte mici de os, bronz şi fier, cat şi numeroase oase de animale. Am descoperit şi câteva monede de argint falsificate, din secolul al XVII-lea. Analiza acestor descoperiri, inclusiv a materialului i faunistic, poate oferi informaţii preţioase la cunoaşterea culturii materia le şi a modului de viaţa al nobilimii secuieşti din secolele XVII - XVIII. Săpăturile au depistat urmele unei clădiri probabil mai vechi, al cărui plan, structura şi dimensiuni nu au putut fi stabilite însă, pana in momentul de fata . În 2018 a fost solicitată o autorizaţie de cercetare preventivă, aprobată de Ministerul Culturii (Autorizaţie nr. 143/16.04.2018) pentru desfăşurarea de cercetări preventive cu următoarele obiective: 1. Continuarea sapaturilor din 2017, prin extinderea suprafţei de cercetare pe latura estica a cladirii, in gradina castelului; 2. Obtinerea unor informaţii compelementare privind fazele de constructie a cladirii sau a unor modificari
suferite de-a lungul timpului; 3.Stabilirea nivelelor de calcare din sec. XVIII-XIX, din afara cladirii; 4. Evaluarea riscurilor, propuneri in vederea conservarii, renovarii.
Human risk   Afectare parţială: 3 / 12.04.2022
Ownership   privat
Owner   Mikes Varvara Maria
Last record update   12.04.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Castel  Epoca medievală târzie (1755, transf. sec. XX) secuilor      

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p.1023, poz.393 [Publicaţie] (site record source)
2. Sztancsuj, Sandor Jozsef, Formular pentru solicitarea eliberării autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă] (site record source)
3. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, Institutul Național al Patrimoiului, București, 2016, 1180, https://patrimoniu.ro/images/lmi-2015/LMI-CV.pdf [Publicaţie]
 
 
Scroll