Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code157442.10
NameValul de pământ de la Pădureni - Pădureni 12/ Iarc
CountyTimiş
CommunePădureni
City/Town/VillagePădureni
PlacePădureni 12/ Iarc (Valul roman)
LandmarkTronsonul de val aflat în cadrul perimetrului Pădureni, din afara vetrei satului, de la N de aceasta, se află amplasat pe versantul stâng al unui mic braţ de divagare al râului Timiş, pornind de la S de pe suprafaţa plană a unei terase şi coborând către N spre cursul de apă, unde terenul este mai jos cu circa 3m. Valul traversează cursul de apă, urcând apoi din nou către nord, pe terasa versantului drept al micului pârâu.
Geomorphologyterasă
Land utilitylocuire
Site Classfortificaţie
Site Typeval
NotesDeşi segmente din traiectul acestei structuri au fost cercetate în anumite zone din judeţul Timiş, valul liniar de pământ cunoscut ca "Valul Roman II" este tratat de cercetarea arheologică distinct pentru fiecare hotar comunal în parte, situaţie aplicată şi pentru celelalte structuri de acest fel din cuprinsul spaţiului bănăţean. Astfel, segmentul de val prezent în arealul comunal al Pădureniului, care a primit indicativul Pădureni 12, este considerat o structură inedită, fără a fi raportată la cercetările din domeniu întreprinse în alte areale.
DiscovererLiviu Măruia; Dorel Micle; Cristian Floca
Date of discovery2015
Site Surface 0,56 ha
State of preservationprecară / 03.06.2019
Human riskAfectare parţială: 4 / 03.06.2019
Last record update3.6.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Val de pământ  Epoca romană (sec. II-IV d.Hr.)   Valul este păstrat extrem de precar la suprafaţa solului, având circa 20 cm în elevaţie, fiind vizibil mai mult după diferenţa de culoare (coama sa este acoperită de un sol de culoare gălbui) decât după elevaţie. Cu siguranţă însă, în imediata vecinătate a acestuia există un şanţ adânc (aşa cum au demonstrate-o cercetările invasive din alte tronsoane ale acestei structuri), care poate fi cercetat arheologic invaziv pe viitor.
Tronsonul de val ce exsita cândva inclusiv de-a lungul vetrei satului (reprezentat pe hărţile topografice din secolul XVIII) a fost complet distrus de lucrările de sistematizare şi extindere a vetrei moderne a Pădureniului, acţiune întreprinsă de administraţia habsburgică la finele secolului XVIII şi începutul secolului XIX. Traiectul valului este actualmente suprapus de case, fiind exclus din perimetrele ce necesită protecţie pe viitor.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2015
Name Forename Role
MICLE Dorel
FLOCA Cristian
MĂRUIA Liviu
Institution Role
Universitatea de Vest Timișoara
Asociația ArheoVest

Bibliography
1. Micle, Dorel; Floca Cristian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea si delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Pădureni, județul Timiș - perimetrul "Pădureni - P.U.G.", Timișoara, 2015 [Fişă tehnică] (site record source)