Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   157442.10
Name   Valul de pământ de la Pădureni - Pădureni 12/ Iarc
County   Timiş
Commune   Pădureni
City/Town/Village   Pădureni
Place   Pădureni 12/ Iarc (Valul roman)
Landmark   Tronsonul de val aflat în cadrul perimetrului Pădureni, din afara vetrei satului, de la N de aceasta, se află amplasat pe versantul stâng al unui mic braţ de divagare al râului Timiş, pornind de la S de pe suprafaţa plană a unei terase şi coborând către N spre cursul de apă, unde terenul este mai jos cu circa 3m. Valul traversează cursul de apă, urcând apoi din nou către nord, pe terasa versantului drept al micului pârâu.
Geomorphology   terasă
Land utility   locuire
Site Class   fortificaţie
Site Type   val
Notes   Deşi segmente din traiectul acestei structuri au fost cercetate în anumite zone din judeţul Timiş, valul liniar de pământ cunoscut ca “Valul Roman II” este tratat de cercetarea arheologică distinct pentru fiecare hotar comunal în parte, situaţie aplicată şi pentru celelalte structuri de acest fel din cuprinsul spaţiului bănăţean. Astfel, segmentul de val prezent în arealul comunal al Pădureniului, care a primit indicativul Pădureni 12, este considerat o structură inedită, fără a fi raportată la cercetările din domeniu întreprinse în alte areale.
Discoverer   Liviu Măruia; Dorel Micle; Cristian Floca
Date of discovery   2015
Site Surface   0,56 ha
State of preservation   precară / 03.06.2019
Human risk   Afectare parţială: 4 / 03.06.2019
Last record update   03.06.2019
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Val de pământ  Epoca romană (sec. II-IV d.Hr.)    

Valul este păstrat extrem de precar la suprafaţa solului, având circa 20 cm în elevaţie, fiind vizibil mai mult după diferenţa de culoare (coama sa este acoperită de un sol de culoare gălbui) decât după elevaţie. Cu siguranţă însă, în imediata vecinătate a acestuia există un şanţ adânc (aşa cum au demonstrate-o cercetările invasive din alte tronsoane ale acestei structuri), care poate fi cercetat arheologic invaziv pe viitor.
Tronsonul de val ce exsita cândva inclusiv de-a lungul vetrei satului (reprezentat pe hărţile topografice din secolul XVIII) a fost complet distrus de lucrările de sistematizare şi extindere a vetrei moderne a Pădureniului, acţiune întreprinsă de administraţia habsburgică la finele secolului XVIII şi începutul secolului XIX. Traiectul valului este actualmente suprapus de case, fiind exclus din perimetrele ce necesită protecţie pe viitor.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015

* MICLE Dorel
* FLOCA Cristian
* MĂRUIA Liviu
Universitatea de Vest Timișoara * *
Asociația ArheoVest * *

Bibliography
1. Micle, Dorel; Floca Cristian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea si delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Pădureni, județul Timiș - perimetrul "Pădureni - P.U.G.", Timișoara, 2015 [Fişă tehnică] (site record source)
 
 
Scroll