Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code141438.11
NameDepuneri de bronzuri preistorice de la Panic - Pădurea Bichişel
CountySălaj
CommuneHereclean
City/Town/VillagePanic
PlacePădurea Bichişel
LandmarkPiesele de metal au fost descoperite pe panta lină a unui deal împădurit, mai precis pe versantul său nord-nord-estic, sub culme.
Land utilitypădure
Site Typedescoperire izolată
NotesÎn luna iunie a anului 2017 au fost descoperite cu detectorul de metale în zona localităţii Panic, în locul numit "Pădurea Bichişel" câteva piese preistorice din bronz. Urmând circuitul legal, aceste piese au ajuns în custodia muzeului din Zalău, care a solicitat autorizaţii pentru diagnostic de teren şi utilizarea detectorului de metale în zonă, ambele demersuri menite şă permită obţinerea unor eventuale date despre împrejurările în care obiectele de metal au ajuns în pământ. S-a urmărit totodată şi recuperarea altor obiecte.
State of preservationbună / 19.03.2018
Human riskAfectare parţială: 2 / 19.03.2018
Last record update25.7.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
      Au fost descoperite în total cinci obiecte din metal la foarte mică adâncime, între 0, 20 m - 0,30 m, la distanţă una de alta, împrăştiate pe o suprafaţă de circa 10 m2.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de diagnostic 2017 Evaluarea de teren realizată în zona unde fuseseră descoperite anterior primele piese a dus la recuperarea a încă trei obiecte de metal, toate aparținând probabil unei depuneri de bronzuri. Toate noile piesele recuperate în urma evaluării de teren se aflau la o adâncime redusă, între 0,08 m și 0, 17 m. Probabil ansamblul de bronzuri preistorice a fost îngropat la mică adâncime sub culmea dealului, pe panta sa nord-estică, iar în decursul timpului, eroziunea naturală și acțiunile cu caracter antropic au afectat depunerea și obiectele s-au împrăștiat. În total este vorba despre opt obiecte, care în decursul timpului au fost împrăștiate din locul depunerii inițiale. Nu am reușit să identificăm locul inițial al depunerii și nici alte indicii referitoare la suportul depunerii
Name Forename Role
BEJINARIU Ioan responsabil
Institution Role
Muzeul Județean Zalău 1

Bibliography
1. Bejinariu, Ioan, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Național de Istori4e al Transilvaniei, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5909&d=Panic-Bereclean-Salaj-Padurea-Bichisel-2017 [Publicaţie]