Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158074.10
NameAşezarea de epoca bronzului de la Peciu Nou - Stietzel
CountyTimiş
CommunePeciu Nou
City/Town/VillagePeciu Nou
PlaceStietzel
LandmarkSitul se află la 1,42 km SV de biserica romano-catolică din Peciu Nou, la, 3,71 km N de biserica mânăstirii Cebza, la 7,66 km V-SV de biserica catolică din Parţa şi la 890 m S-SE de şoseaua Peciu Nou-Giulvăz (693B). În raport cu actualul curs al râului Timiş, situl se află la cca. 1,86 km NV.
Geomorphologycâmpie
Land utilityagricultură
Site Classlocuire
Site Typeaşezare deschisă
DescriptionSitul este situat pe o terasă, amenajată pentru culturi agricole, fiind nivelată pentru acest scop; material arheologic este observabil la suprafaţă din această cauză, stratul de cultură fiind dezvelit aproape în întregime de lucrările de amenajare.
DiscovererFlorentina Marţiş
Date of discovery2003
Site Surface 14 ha
State of preservationprecară / 05.07.2017
Human riskAfectare parţială: 4 / 05.07.2017
Ownershipprivat
Last record update17.5.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului Vatina Situl constă într-o aşezare deschisă şi ocupă o terasă în apropiere de albia majoră a râului Timiş; în zona sudică a aşezării se află o albiere ce aminteşte de un braţ mort al Timişului, primăvara băltind apa în acest spaţiu.
Materialul constă în unelte de piatră (silex, calcedonie si microdiorit, din categoria tipologică lame, burine, topoare, percutoare-zdrobitoare cuboidale şi sferice) şi os (străpungătoare din os de ovicaprine si dinte, cu lustruire accentuată), plastică din ceramică (fragment de idol antropomorf sau altăraş) şi os (idol zoomorf, din falangă de porcină) şi fragmente ceramice (de factură fină, semifină şi de uz comun, cu diverse decoruri rare, de tip căniţe, vase tronconice, strachini, tăviţe, amforete).
Ceramica de uz comun are în compoziţie fragmente ceramice pisate, pleavă şi nisip, pleavă şi fragmente ceramice pisate, iar cea semifină, iarbă tocată şi fragmente ceramice pisate mărunt, ceramica fină prezintă în compoziţie nisip fin şi mâl iar ca degresant, mică. Arderea variază de la slab oxidant la slab reductant (culori de la ocru-roşcat si ocru-galben până la negru).
Se încadrează tipologic în cultura Vatina. Sunt si câteva fragmente ceramice decorate cu incrustaţii cu alb, atribuibile grupului cultural Szeremle (descoperită ocazional în aşezări Vatina, spre sfârsitul locuirilor de tip Vatina pe tell-uri).
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2003
Name Forename Role
MARȚIȘ Florentina
   

Bibliography
1. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit] (site record source)
2. Marțiș, Florentina, Locuirea de epoca bronzului de la Peciu Nou, Banatica, VIII, 2008, 37-46 [Publicaţie]