Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code142293.11
NameComplexul arheologic (locuire) medieval timpuriu de la Pericei - Calău/Kallo
CountySălaj
CommunePericei
City/Town/VillagePericei
AddressPericei, judeţul Sălaj
PlaceCalău / Kalló
GeomorphologyDepresiune
DescriptionLocalitatea Pericei (com. Pericei, jud. Sălaj) este amplasată în Depresiunea Silvaniei, pe cursul râului Crasna. În partea de sud-vest a localităţii, în punctul "Calău / Kalló" ne-a fost semnalată prezenţa mai multor artefacte ceramice.
State of preservationgrav afectat / 19.03.2018
Human riskAfectare parţială: 5 / 19.03.2018
Last record update19.3.2018
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
instalaţie pentru foc (cuptor)  medievală timpurie   În partea de sud-vest a localităţii, în punctul "Calău / Kalló" ne-a fost semnalată prezenţa mai multor artefacte ceramice. În punctul respectiv, la curăţarea taluzului şanţului de dren aferent drumului care taie terasa, în peretele şanţului a fost identificată o instalaţie pentru foc.

Din păcate, mare parte din complexul arheologic a fost distrus în urmă cu mai multă vreme prin săparea şanţului de dren, complexul fiind practic secţionat de acesta. Instalaţia pentru foc constă într-un cuptor menajer cu boltă săpat în sol, cercetările făcute la faţa locului ducând la concluzia că acesta a fost amenajat în aer liber şi nu într-o construcţie.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnostic 2017 Localitatea Pericei (com. Pericei, jud. Sălaj) este amplasată în Depresiunea Silvaniei, pe cursul râului Crasna. În partea de sud-vest a localității, în punctul "Calău / Kalló" ne-a fost semnalată prezența mai multor artefacte ceramice. În punctul respectiv, la curățarea taluzului șanțului de dren aferent drumului care taie terasa, în peretele șanțului a fost identificată o instalație pentru foc. Din păcate, mare parte din complexul arheologic a fost distrus în urmă cu mai multă vreme prin săparea șanțului de dren, complexul fiind practic secționat de acesta.
Name Forename Role
BEJINARIU Ioan responsabil
BĂCUEȚ-CRIȘAN Dan-Avram membru
Institution Role
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău 2